Quantcast
Прокуратурата даде нелепи обяснения за сбирката в Бояна | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Прокуратурата даде нелепи обяснения за сбирката в Бояна

Гешев не знае колко магистрати са били командировани за националното съвещание миналото лято
11 284
 Илияна Кирилова
Главният прокурор обяви по време на съвещанието, че прокуратурата е внесла светлина в мрака.

В прокуратурата няма обобщена информация колко магистрати са били командировани, за да участват в националното съвещание на институцията, което се проведе в резиденция "Бояна" на 24 август 2020 г. Не е ясно и колко пътни, дневни и за нощувки са платени на прокурорите и следователите, които дойдоха, за да засвидетелстват подкрепата си за ръководството на държавното обвинение. Прокуратурата не била платила наем за резиденцията, тъй като ползвала за събитието само поляната й. Това пише в отговори по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) зам.-главният прокурор Красимира Филипова. "Сега" получи отговорите близо година след като зададе въпросите, тъй като първоначално прокуратурата отказа информацията и се наложи съдът да я задължи да изпълни законовите си задължения.

Филипова уточнява, че трябва да се има предвид, че по-голяма част от магистратите не са били командировани, тъй като са дошли от софийските структури на държавното обвинение. На командированите пък било платено от местната прокуратура и във върховната нямало данни за разходите.

След като прокуратурата обясни, че не е платила нищо за ползването на откритото външно пространство на територията "Бояна", "Сега" попита Министерския съвет дали всеки има право на това - например за сватба, или друго събитие. От там върнаха ценоразписа, утвърден със заповед на главния секретар на правителството. Срещу 10 000 лв. за 24 часа фирми, неправителствени организации и физически лица могат да наемат английския двор, фоайето и терасите, ако ползват за изпълнител външна фирма. Ако изпълнител по събитието е комплекс "Бояна", наемът е 6000 лв. Цените са огласени и на сайта на комплекса.

Къде живее главният си е негова лична работа

Прокуратурата отказва да отговори и дали и на какво основание Гешев живее в "Бояна". Филипова пише, че това си е негова лична работа и не е свързано с дейността на обвинението. Затова и информацията не може да бъде търсена по ЗДОИ. "Местоживеенето на определено лице е защитен признак по европейския регламент за личните данни", аргументира се Филипова. Не надделява и общественият интерес тази информация да бъде разгласена. Това би застрашило сигурността на главния прокурор и би поставило в опасност здравето и личността му.

Вижте още:

Гешев живее в резиденция "Бояна" срещу 100 лв. на ден

Един и същи съдия защити Пеевски и Гешев като специална тайна

Съдът нареди прокуратурата да каже колко ѝ струва сбирката в Бояна

Още

Гешев е преметнал евродепутатите за кюлчетата и "Барселонагейт"

23.06.2022

25372
Кьовеши иска повече европейски прокурори в България
Съдът: Имунитетът спасява Гешев от делото на Баневи срещу него