Quantcast
Президентът чака от службите информация за Досиетата Пандора | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Президентът чака от службите информация за Досиетата Пандора

Румен Радев нямал намерение да влиза в острия тон на предизборната кампания
790
 Илияна Кирилова
Президентът Румен Радев

"Очаквам от службите за сигурност да предоставят информация за имената на българите от досиетата "Пандора", заяви днес пред журналисти президентът Румен Радев. "Те са длъжни да го направят. Явно ще излизат още много хора. Но все пак правете разлика между хора, които заемат държавни постове, и хора от бизнеса. Трябва да се направи такава разлика", коментира още държавният глава.

На въпрос за предизборната кампания той обяви, че няма намерение да влиза в острия тон, който се задава. „Във всички виждам сериозен опонент. Всеки има право да изложи своите идеи“, заяви още държавният глава.

На въпрос за делото в Конституционния съд във връзка с гражданството на бившия служебен министър на икономиката президентът отговори, че това е абсолютно правен казус, който няма нищо общо с личността на Кирил Петков.

До момента три са известните имена на българи, които изплуваха от документите "Пандора". Първото беше на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, който се оказа свързан с три офшорни фирми - Felina Trade & Investment Inc, Verum International Limited и IGWT Limited, които не са споменати в подадените от него имуществени декларации. Неговата майка Ирена Кръстева пък е станала собственик на фирмите Hintas Holding & Finance S.A. и Sarit Partners Corp., които са регистрирани през 2009 г. от доставчика на офшорни услуги Triden Trust. Третият българин в Досиетата "Пандора" е бившият военен и външен министър Николай Младенов Той е регистрирал офшорната фирма Afron Enterprises Ltd на Сейшелите през швейцарски посредник, което се случва през август 2013 г., седмица след като става специален пратеник на ООН в Ирак. Това обаче не е било обявено в имуществената му декларацията пред международната организация, съобщи сайтът bird.bg.

Заради информацията за офшорни фирми и сметки, Делян Пеевски беше извикан в сряда в ДАНС. Той отказа да отговори на въпросите на чакащите го репортери. Но обеща, че ще се показва в публичното пространство. "Тепърва ще стават ясни неща за много хора", каза той.

 

Още

Румен Грозни "убива" сина си Кирил

28.01.2022

ПЕТЬО ЦЕКОВ

12051
Румен Радев подкрепи БФВолейбол за домакин на Шампионската лига

27.01.2022

253
Румен Радев: Не приемаме ултимативни искания от когото и да било

21.01.2022

Обновена

ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА, ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6905