Quantcast
Правната комисия прие в полунощ антикорупционния закон на първо четене | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Правната комисия прие в полунощ антикорупционния закон на първо четене

3 797
 КПКОНПИ

Малко преди полунощ в сряда срещу четвъртък правната комисия в парламента прие на първо четене проекта за закон за противодействие на корупцията. Това стана с 14 гласа "за" на народните представители от „Продължаваме промяната“, „БСП за България“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Четирима депутати бяха против, а трима се въздържаха. Проектът е внесен с подписите на всички депутати от Продължаваме Промяната и приемането му вече беше изрично посочено като условие за участие в коалиция и в ново правителство.

Нормативният акт постановява разделянето на КПКОНПИ на два отделни органа - Комисия за противодействие на корупцията и Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество.  Първата ще разследва, а втората ще се занимава с конфискацията, както и какво да се прави с отнетото. 

Първата комисия се предвижда да има разследващи инспектори, които ще могат да извършват предварителни проверки и разследвания по реда на Наказателно-процесуалния кодекс, както и ще имат право на служебно оръжие.

Обособяването на две комисии позволява фокусиране, надграждане и задълбочаване в работата, а създаването на разследващ инспектор е в отговор на „ключови дефицити в дейността по разследване на корупционни престъпления“, посочват вносителите Андрей Гюров от „Продължаваме Промяната“ и група народни представители в мотивите си. 

В сряда правната комисия се събра след 6 провалени досега заседания.

„При всички положения подкрепата ни е свързана с това, че има още много работа по този законопроект. Действително за противодействието сме, но самите текстове се нуждаят от доста работа. Поемаме ангажимента да действаме много активно в тази посока, за да се получи накрая читав закон”, каза Андрей Михайлов от „Има такъв народ”, цитиран от Нова тв. 

На въпрос дали партията подкрепя Рашков да е начело на КПКОНПИ, той отговори: „Подкрепяме правилата за избор на председател на КПКОНПИ и действително кандидатурата на Рашков е на масата на обсъждане и предстои да се говори по тази тема”.

 

Още

Президентът нападна остро ПП: Беше грешка, че допуснах такива хора

05.12.2022

Обновена

2840
БСП предложи всички партии да участват в минирането на бюджета

29.11.2022

Обновена

МИЛА КИСЬОВА

1589
Борисов се обрече на коалиция с ДПС и БСП

28.11.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

15748