Quantcast
ПП обвини опозицията в разпространение на „военна дезинформация“ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ПП обвини опозицията в разпространение на „военна дезинформация“

Управляващите защитиха и вицепрезидента на САЩ Камала Харис от "расистки атаки" в българския парламент
 БГНЕС
Андрей Гюров предупреди зам.-шефа на НС Росица Кирова от ГЕРБ, че може да последва съдбата на Мирослав Иванов.

С декларация от парламентарната трибуна от "Продължаваме промяната" (ПП) обвиниха опозицията, че разпространява "военна дезинформация" за тяхното управление. С това светкавично беше подновен и вчерашният протяжен дебат за начина, по който се водят пленарните заседания, и за "духа на парламентаризма", който съпроводи искането за оставка на зам.-председателя на Народното събрание Мирослав Иванов.

"Един ден след като т. нар. градивна опозиция опита без реални аргументи и с грозни внушения да свали зам.-председателя на Народното събране Мирослав Иванов и не успя, искаме да обърнем внимание на опасна тенденция - нестихваща поредица атаки, идваща от опозицията. Кой стои зад тези атаки? Чии интереси защитава т.нар. градивна опозиция? Притеснително е, че виждаме прилики с военната дезинформация", заяви Венеция Нецова-Ангова, която прочете декларацията.

От ПП строго осъдиха и лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, макар и да не го споменаха поименно. Миналата седмица Костадинов отправи от парламентарната трибуна обиден коментар по отношение на вицепрезидента на САЩ Камала Харис. "За капак, видяхме, че т.нар. градивна опозиция е активна - използва трибуната, за да отправя обиди към вицепрезидента на стратегически партньор на България. От ПП осъждаме най-категорично грубите и расистки думи към вицепрезидента на САЩ, направени от депутат в българския парламент. Подобни атаки са опит за отвличане на вниманието от важните въпроси", посочи Ангова.

ДЪРПАНЕ НА УШИТЕ ИЛИ РАЗСТРЕЛ

Преди Ангова да изчете декларацията, управляващите и опозицията се вкопчиха в словесна схватка. Причината беше нежеланието на водещата заседанието Росица Кирова от ГЕРБ-СДС да даде думата на депутата от ПП Настимир Ананиев.

Това ядоса Андрей Гюров – водача на парламентарната група на ПП. Той откровено заплаши Кирова, че ако не води заседанието според правилата, може да й бъде поискана оставката, както опозицията постъпи с Мирослав Иванов.

Този кратък сблъсък се възобнови след декларацията. Тогава Тома Биков от ГЕРБ-СДС престорено упрекна съпартийката си Кирова, че като водещ заседанието не е реагирала на „редица небивалици, които се казаха от тази трибуна“.

Това отново провокира Андрей Гюров, който обвини говорилия преди него в лицемерие. „Вчера проведохме дискусия от три часа за това, че на политическа декларация не се прави отношение. Г-н Биков, вие бяхте от хората, които в поредица от изказвания казвахте, че това е нарушение на правилника“, гневно се нахвърли Гюров върху депутата от ГЕРБ-СДС. А на Росица Кирова се закани, вече съвсем конкретно: „В нашата група ще разгледаме вашето поведение и ще преценим как да действаме нататък.“

Тук се включи Станислав Анастасов от ДПС. Той пък се беше почуствал засегнат, защото в декларацията на ПП се говореше за „т.нар. опозиция“. Това Анастасов разтълкува като твърдение, че опозицията е излишна и пречи. „В случая, колеги, желанието за премахване на опозицията е поредна крачка към авторитаризъм“, гръмко обяви депутатът от движението. Венеция Ангова притича до трибуната, за да уточни, че е говорила за "т.нар. градивна опозиция".

Последва дребнав спор между Росица Кирова и Венко Сабрутев от ПП дали е опитала водещата заседанието да прекъсне изявлението на Тома Биков, което беше направено в нарушение на процедурата. А самият Биков театрално се обърна към управляващите от трибуната: „Аз съм наказан, издърпайте ми ушите, вие от комсомола, и да се приключва с това шоу! Ако искате, ме разстреляйте на площада!“

Накрая се чуха гласове да се прекрати със спора, превърнал се в грозно зрелище. Депутатите ги послушаха, най-вече защото не им остана за какво да се препират.

Още

Калпави политици обричат на гибел парламентаризма

07.08.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3053
ПП гони последния влак за изборна регистрация

05.08.2022

Обновена

12290
Кирил Петков се самопохвали за управлението на България