Quantcast

Медия без
политическа реклама

Полк. Валери Рачев: Българската позиция не е като унгарската

Пречат ни стратегическата корупция и натрупаните митове в главите, заяви шефът на кризисния щаб за войната и бежанците

27 Март 2022
Полк. Валери Рачев

"Стратегическа корупция - и в политическите кръгове, и в обществото, и в бизнеса, и в институциите". Така шефът на кризисния щаб за бежанците от Украйна полк. Валери Рачев отговори на въпроса защо България толкова внимава да не ядоса Путин в първото си тв интервю по NOVA. "Изчегъртването на стратегическата корупция е критично важно за нашето общество и може да стане единствено с натиска на гражданското общество", добави той. Към нея се добавят и натрупаните митове в съзнанието, особено у по-старото поколение, които пречат да мислим, заяви Рачев. 

Позицията на България не е като позицията на Унгария и това може да се види в отношението на президента Володимир Зеленски, който ясно каза - България е с нас. Така полк. Рачев коментира решението да предоставим на Украйна само хуманитарна подкрепа, но не и военна. Бойните групи на НАТО, които ще бъдат разположени у нас, имат характера на сили за бързо реагиране, ако в съответните държави възникнат проблеми с военната сигурност, уточни експертът. 

Той обсъди и въпроса с пристигащите в България бежанци. Досега страната ни е посрещнала 116 000 украинци, от които са останали малко по-малко от половината. Всеки трети бежанец в страната ни е дете. "Правим разчети за още 100 хиляди, за още 200 хиляди души - ако станат повече, вече ще търсим помощ от ЕС, коментира полк. Рачев. 

Хотелиерите няма нужда да се притесняват, че няма да си получат парите. Изплащането започва на 31 март. Алтернативата на тези 40 лева е да построим палаткови лагери с телени мрежи и да сложим майките с деца вътре, защити правителствената мярка началникът на кризисния щаб.

"Волята може да спечели срещу оръжията", изрази оптимизъм военният експерт по отношение на изхода от войната. "Русия държи всички козове в ръцете си, нападна Украйна от 6-7 направления. Ключовите градове като Киев и Харков са много близо до руската граница, но нито един от тях не е превзет, защото украинците се оказаха мъже и жени на място", заяви той. "Това е волята на хора, които искат да живеят друг живот, да живеят по европейските правила, с европейските ценности. Те не искат това, което им се предлага – тотална корупция, тотална зависимост от олигархията, тотална зависимост от Русия."

Още по темата