Quantcast
Откриха останките на падналия МиГ-29, но не и черната кутия | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Откриха останките на падналия МиГ-29, но не и черната кутия

Ако пилотът беше катапултирал, то със сигурност щеше да бъде спасен, твърди шефът на ВМС
Обновена
3 910
 ВМС

"Намерено е мястото, където се е разбил падналият МиГ-29. Открити са останки от самолета - части от колесника и части от двигателя. Останките са разпръснати на голяма площ на морското дъно, разтрошени и раздробени. Черната кутия не е открита.", това обяви командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов на брифинг.

Самолетът се е разтрошил на хиляди малки парчета. В момента дистанционно управляеми апарати разглеждат района. Предполагаемото място е на дълбочина над 70 метра, на площ от 1 кв. км. "Търсенето на черната кутия е като да намериш игла в купа сено", добави Михайлов.

Контраадмиралът разясни, че операцията по търсенето и спасяването на майор Терзиев е стартирала незабавно след трагедията. Тя е продължила до 10 часа на 10 юни, когато е станало ясно, че той не е можело да бъде намерен, както и че, ако е катапултирал, то със сигурност е щял да бъде спасен. 

Военните подновиха в четвъртък сутрин търсенето. Операцията беше прекратена на 14 юни 2021 г. поради влошените хидрометеорологичните условия в района. Трагичният инцидент стана на 9-ти юни и при него загина един от най-добрите военни пилоти майор Валентин Терзиев. След като неговата смърт бе официално обявена, то операцията от спасителна за пилота се превърна в издирвателна за самолета и черната кутия.

Операцията по издирване продължава с участието на минен ловец „Цибър“ и екип и оборудване на фирма „Хидроремонт“ ООД, твърдят от ВМС. Два катера от ВМС ще са в готовност за допълнително усилване, при необходимост.

Главна задача на издирването е откриване на черната кутия, твърдят военните. „Колкото по-бързо открием и извадим черната кутия на самолета, толкова по-голям е шансът да допринесем за изясняване на причините за инцидента“, обяви на 11 юни шефът на ВМС, давайки да се разбере, че морската вода може да окаже силно влияние върху нея. Ден по-рано военният министър Георги Панайотов пък обяви в прав текст, че ако черната кутия не бъде открита до 4 дни, то информацията в нея може да се окаже унищожена. 

Черната кутия, която се намира между двигателите на самолета и е с големината на кутия за обувки, би трябвало да съхранява информацията за целия полет като височина, скорост, параметри на двигателите. В нея има и рекордер, който може да е записал последните думи на пилота.

 

 

Още

МО прекрати поръчка за 20 млн. лв. за ремонт на ракети за МиГ-овете

21.09.2021

1293
Голям товарен кораб заседна край Камен бряг (СНИМКИ)

20.09.2021

Обновена

3891
Военният министър: Категорично МиГ-29 не е свален, взривен, атакуван

17.09.2021

1405