Quantcast
Обрат: В парка на резиденция "Лозенец" няма да се строи | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Обрат: В парка на резиденция "Лозенец" няма да се строи

Собственикът на частен терен в него е готов да преговаря с Министерство на отбраната
3 203
 Снимка Спаси София

Собственикът на частен терен в границите на парка на резиденция "Лозенец" се е отказал от плановете си да строи сграда в имота. За това съобщи гражданското сдружение "Спаси София". "Гражданското недоволство срещу плановете за застрояване на парка на резиденция "Лозенец" даде резултат. Инвеститорът се отказва от намеренията си да строи сграда и ще търси вариант за обезщетение и връщане на терена на Министерството на отбраната. Това е чудесна новина, която ще даде възможност за запазване на парка, който е ценна зелена площ с много потенциал. Призоваваме отговорните институции да се възползват максимално от това развитие на обстоятелства и да защитят обществения интерес", написаха от "Спаси София" във "Фейсбук".

Както "Сега" писа, през януари т.г. стана ясно, че главният архитект на София Здравко Здравков е издал разрешение за проектиране на висок 15 метра балнеоложки комплекс на територията на парка на резиденцията. Според публикуваните снимки новата сграда се предвиждаше да се построи на ъгъла на зелените площи и ул. "Теодосий Търновски". Още тогава коментарите бяха, че пълноценен балнеоложки комплекс не може да се развие на това място, тъй като в него липсват хидроложки дадености. Затова мненията бяха, че крайното предназначение на сградата вероятно ще е друго. Разрешението е издадено на собственика на терена - компанията "Лозенец дивелъпмент къмпъни", показа справка в регистрите на Направление "Архитектура и градоустройство". Разрешението за промяна се отнася до площ от 2,8 дка, които са част от парка, но са частна собственост. Предвидено бе едното крило на бъдещата сграда да е на 2 етажа, а другото - на три. Разгънатата застроена площ на комплекса щеше да е около 3 000 кв.м. Според "Медиапул" краен собственик на "Лозенец дивелъпмънт къмпани" е германският гражданин Кристоф Хертвиг. Фирмата е купила имота от друго частно дружество. Изпълнителната агенция "Военни клубове и военно почивно дело" към Министерството на отбраната, която стопанисва резиденция "Лозенец", е оспорила собствеността на частното дружество в съда, но е загубила делото преди 3 години.

Преди дни кметът на район "Лозенец" Константин Павлов организира обществено обсъждане на проекта, който бе подложен на критики от страна на граждани и организации. За момента недоволството на столичани от поредния опит за застрояване на зелена площ в София е на път да даде резултат. От "Спаси София" призоваха днес Столична община МО да предприемат стъпки за отварянето на парка на резиденция "Лозенец". "Настояваме Столична община и Министерството на отбраната още сега да започнат съвместна работа по отваряне на парка за обществено ползване по примера с парка на Военна академия, където беше постигнат чудесен резултат в полза на гражданите", се казва в тяхного становище. "Поздравяваме всички, които участваха в обсъждането на проекта и изразиха своите становища. Резултатът показва, че гражданите могат да бъдат незаобиколим фактор и гражданската енергия е по-нужна от всякога, за да живеем в по-добър, по-зелен и по-красив град", обобщават от гражданската организация.

Още

Елен Герджиков напуска Столичния общински съвет

21.09.2021

Обновена

3884
Фандъкова получи акт за скандалния светофар на бул. "Гешов"

17.09.2021

1783
АПИ е платила 1.23 млн. лв. за местене на пластмасови конуси

13.09.2021

7396