Quantcast

Медия без
политическа реклама

Обещаната подкрепа за локдауна досега е стигнала до 6500 души

Някои работодатели получиха по 50 млн. лв. подкрепа от нашите мерки, твърди социалният министър

15 Дек. 2020Обновена
Илияна Кирилова
Деница Сачева

Преди да влезем в локдаун, премиерът Бойко Борисов обеща за 3 седмици да се раздадат минимум 350-400 млн. лв., но до този момент до помощ са се добрали 1000 души в принудителен отпуск заради затворен бизнес и 5500 родители в неплатен отпуск за гледане на деца до 14 г. Това стана ясно от участие на социалния министър Деница Сачева в сутрешния блок на Нова телевизия.

Сачева очерта далеч по-голям кръг от подпомогнати, когато я попитаха колко души е подкрепило правителството. От мерките на социалното министерство се възползват почти 1 млн. души, каза министърът, но тук влизат над половин милион души с патронажна грижа и топъл обяд, енергийните помощи и пр. регулярни схеми на подпомагане в държавата. По новите схеми за подкрепа числата са доста по-скромни.

30 000 души са кандидатствали да получат 610 лв. за принудителен неплатен отпуск за гледане на дете до 14 г. Пари са изплатени на 5500 души, което е голям успех на фона на пълния провал на тази помощ до този момент. Тя потръгна едва след като социалното министерство облекчи значително условията за достъп до нея - преди искаше доходът в семейството да е до 610 лв. на човек, а сега го вдигна на 915 лв. на човек.

По новата мярка за плащане на 24 лв. на ден компенсация за служител от затворен бизнес документи са успели да подадат 3000 работодатели за 15 000 души. Плащането по мярката е започнало вчера, като са платени компенсации на 1000 души, осигурени от 230 работодатели, каза Сачева.

Винаги се иска повече от това, което се дава - с тези думи социалният министър коментира недоволството на бизнеса от подкрепата на държавата за локдауна. Тя изтъкна, че всички мерки са съгласувани на всеки един етап с работодателските организации. На обвиненията, че помощта е нищожна и много по-малка от даваното в съседните страни, министърът отвърна, че и у нас има работодатели, получили 2-3-5 млн. лв. "Някои са получили и 50 млн. лв. по различните мерки", посочи Сачева, без да даде конкретен пример. В единствената работеща схема за подкрепа на бизнеса 60/40 има някои много големи работодатели, които получават финансиране за запазване на заетостта на хиляди работници и вероятно в този диапазон е изплатената субсидия към тях.

Министърът потвърди, че този месец безработицата тръгна нагоре. За ноември тя е 6.7%, но в първите дни на декември има 8000 нови безработни. В момента хората без работа са 228 765 души, като отново е имало дни с по 3000 регистрации в бюрата по труда, но сега са по 1800 средно. Заради малкия размер на компенсацията в много фирми предпочетоха да съкратят хората, за да получат повече като обезщетение от НОИ.

От телевизионния екран Сачева обяви ред облекчения в бюрокрацията, за които обаче няма нормативно потвърждение. Родители например продължават да се оплакват, че за отпускане на помощ се искат излишни документи, например служебна бележка, че училището или детската градина на детето им не работи. Не е необходимо да се иска такава бележка, тя се взема по служебен път, съобщи Сачева. В указанията на подопечните й служби обаче пише, че по служебен път бележката се взема само ако родителят не може сам да я набави. По същия начин министърът увери, че не е необходимо безработните да ходят на място в бюрото по труда всеки месец за подпис. Такова облекчение обаче не е предвидено в нормативните документи, поради което продължава да стои като условие на много места.

1.2 млрд. лв. са изплатени до този момент по схемите за подпомагане на министерствата на труда и на икономиката, обобщи Сачева. Само по схемата 60/40 обаче се смяташе, че ще бъдат раздадени 1 млрд. лв. Министърът обяви, че ще има увеличение на изплащаната компенсация по схемата 80/20. Сега по нея се покрива минимална заплата, като това било направено с цел подкрепата бързо да стига до получателите. От 1 януари има вероятност минималната заплата да бъде заменена с осигурителния доход, каза Сачева.

 

ХВАЛБИ

Секторите "Туризъм", "Хотелиерство и ресторантьорство" и "Транспорт" са получили над 77 млн. лв. за запазване на заетостта на 21 000 служители, показва справка, оповестена от социалното министерство. Това финансиране е по схема, отворена само за трите сектора - те имат право да получат по 290 лв. за всеки служител, който са съгласни да задържат. Парите могат да се комбинират със схемата 60/40, като правителството нарича тази комбинация 80/20. От нея са се възползвали 1000 работодатели. Това са единствените сектори, които се подпомагат по две линии.

Помощта от 290 лв. на служител е и една от малкото, отворени за самоосигуряващи се. Неясно защо единствената друга подкрепа, която те могат да ползват е 610 лв. за принудителен родителски отпуск за дете до 14 г., което не ходи на училище и детска градина, но в същото време нямат право на подпомагане по схемата 60/40. Така единственият друг вариант остават безлихвените кредити от Българската банка за развитие, които обаче естествено трябва да се връщат.

Само по мярката за 290 лв. на служител са кандидатствали 1700 фирми и самонаети лица, а платените средства са 20.7 млн. лв. По схемата 60/40 пък бизнесът е получил близо 600 млн. лв., т.е. значителна част от ресурса би следвало да е останала неусвоена, тъй като в началото на кризата за тази схема правителството наля 1 млрд. лв. във фонд "Безработица" на НОИ. Запазените места са 250 000, отчита социалното министерство. Предстои да се види дали сметките на ведомството за 2021 г. ще излязат верни. За следващата година предвиденото финансиране за 60/40 е само 300 млн. лв. - факт, който будеше недоумение и тревога при дебатите за бюджета.

 

ЗАЕМ

Междувременно днес се проведе извънредно правителствено заседание, на което е разгледано споразумението за заем на България от ЕС по инструмента за запазване на заетостта SURE, създаден специално в коронакризата. 

"Максимално бързо предоставяме нашето решение на Народното събрание, за да има възможност в кратки срокове страната ни да започне да прилага инструмента SURE. Така ще допълним националните ни усилия за преодоляване на пандемията и на социално-икономическите й последици за работниците и самостоятелно заетите лица", е заявил премиерът Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.  
Чрез европейския инструмент SURE се очаква средно месечно между 4500 и 5000 работодатели да бъдат подкрепяни за запазване на около 140 000 служители и работници, е посочил финансовият министър Кирил Ананиев. Максималният размер на средствата, които ЕС може да отпусне на България e 511 млн. евро, с 15-годишен срок до падежа. Предоставената финансова помощ по този механизъм бе обявена още на 30 септември 2020 г., като България ще има достъп до нея в следващите 18 месеца. Споразумението беше подписано от министъра на финансите Кирил Ананиев на 26.11.2020 г. и от  Европейската комисия на 11.12.2020 г., уточняват от правителствената пресслужба.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?