Quantcast

Медия без
политическа реклама

НЗОК отказва плащания на пациенти и хора на първа линия

Срещу касата има две оплаквания в здравната комисия на Народното събрание

БГНЕС

НЗОК отново всява ненужно напрежение в здравната система, като отказва да изпълни свои законови задължения да плаща медицински дейности и изделия. Това става ясно от становища на съсловни организации, постъпили в здравната комисия на Народното събрание по съвсем друг повод - удължаването на някои текстове от бюджетните закони до изготвянето на новите бюджети за тази година.

От писмата личи, че организациите са прибегнали до тази необичайна стъпка поради липсата на отклик от страна на касата на тези проблеми. Това е пореден случай, в който касата влиза в ролята на дразнител, вместо да облекчава максимално изпълнителите на медицинска помощ в трудните условия на поредната ни ковид вълна.

Единият проблем засяга осигуряването на безплатна тотална зъбна протеза и за него пишат с неприкрито отчаяние от Българската асоциация на зъботехниците. Тази екстра бе предвидена в актуализацията на бюджетните закони и влезе в сила от 16 септември 2021 г. За целта бе заделен специален резерв от 2 млн. лв. в бюджета на касата. Въпреки това, до този момент НЗОК не е платила нито една такава протеза.

Оправданието за неизпълнението на закона е необходимостта от промени в законовата и подзаконовата нормативна уредба. Според асоциацията на зъботехниците обаче законът може да започне да се прилага незабавно. Отказът на касата, според гилдията, ощетява пациентите, които трябва да плащат от джоба си, въпреки че според националния рамков договор доплащането в случая трябва да е 0.00 лв.

Още по-голямо отчаяние от действията на касата личи в другата жалба, която отново е включена в иначе положително становище на промените в бюджетните закони. Тя е от Българската асоциация на помощник-фармацевтите и от нея става ясно, че въпреки изричната разпоредба в закона, касата продължава да не плаща допълнително възнаграждение на помощник-фармацевтите, работещи в болничните аптеки към лечебните заведения. Този отказ продължава въпреки становища от МЗ и омбудсмана, изпратени до касата.

"Във всички свои писма, НЗОК по всякакъв начин се опитва да оправдае неизпълнението на закона със свои тълкувания, че помощник-фармацевтите не са специалисти и затова не им се полагат средства", пишат от съсловната организация. Те напомнят и следния куриоз - когато се оказа, че законотворците са забравили да запишат в групата за допълнително възнаграждение магистър-фармацевтите, мотивите за включването им бяха именно помощник-фармацевтите. "Помощник-фармацевтите, тъй като са в направление "Здравни грижи", получават допълнителни средства, а магистър-фармацевтите бяха пропуснати", мотивираха се тогава депутатите.

От удължаването на закона междувременно се оказват изпуснати и други групи фармацевти, става ясно от друго становище - на Българския фармацевтичен съюз. Това са магистър-фармацевтите, работещи в центровете за психично здраве, за кожно-венерически заболявания и комплексните онкологични центрове. От съюза настояват още да се предвиди от 1 януари изплащането на 10 лв. за изпълнение на електронно предписание на лекарства за COVID-19.

Ключови думи:

НЗОК, фармацевти

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?