Quantcast

Медия без
политическа реклама

Норвежки студент в Стара Загора е арестуван за тероризъм

Той е обвинен, заедно с друг задържан в Осло, за подготовка на терористично нападение, но целта не е била на българска територия

01 Юни 2022
БГНЕС архив

ДАНС и МВР задържаха норвежки студент в Стара Загора по подозрение в тероризъм. Срещу арестувания, норвежките власти водят разследване за членство в терористична организация, подготовка на терористично нападение и подбуждане към тероризъм, съобщиха от прокуратурата. 

Арестът е станал в рамките на международна контратерористична операция. Извършено е претърсване на адреса на лицето в Стара Загора, откъдето са иззети веществени доказателства.

„С категоричност мога да го заявя - няма никакви доказателства и индикация да е подготвян или да е предстояло извършването на терористичен акт на територията на България. Става въпрос за деятелност, която обхваща Европа и по-скоро територии, извън нея”, обясни ръководителят на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова, цитирана от Нова тв. Тя допълни, че задържаният законно пребивава на територията на България, тъй като е студент.

В хода на работата на ДАНС, предшестваща операцията, съвместно с партньорски служби, е установено, че преди и след пристигането си в България, лицето е публикувало в няколко интернет страници и групи в социалните мрежи призиви за извършване на терористична дейност в и извън Европа и е поддържало интензивни онлайн контакти с други радикализирани лица.

От страна на норвежките власти е издадена Европейска заповед за арест, която ще бъде разгледана от компетентния съд. Отправена е и молба за правна помощ от българските разследващи органи, която е изпълнена от Специализираната прокуратура.

По-рано в сряда норвежката служба за вътрешна сигурност каза, че в Осло е арестуван мъж по подозрение в участие в терористична организация. Друг човек, идентифициран като норвежки студент, е бил арестуван в България в координирана акция, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА

По-късно днес задържаният в норвежката столица заподозрян ще се яви в съд, за да му бъде определена мярка за неотклонение. Не се обявява неговата самоличност.

Говорителят на Полицейската служба за сигурност Трун Хугубакен заяви за Норвежката радиотелевизионна корпорация, че другият заподозрян е задържан в България по силата на европейска заповед за арест, издадена от прокуратурата в Норвегия.

Още по темата