Quantcast

Медия без
политическа реклама

МВР пита Горанов вземал ли е пари от Васил Божков

По случая с джипа на бившия финансов министър вече има образувано разследване

12 Яну. 2022
Булфото
Владислав Горанов

Дали Владислав Горанов се е виждал с Васил Божков, вземал ли е пари от него и дали бизнесменът е ходил в Министерството на финансите. Това са били част от въпросите, зададени от МВР на бившия финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов, научи "Сега". Разследващите не разкриват какво им е отговорил Горанов. Ако те преценят, че трябва да бъде образувано разследване по тази проверка, тогава материалите ще отидат при прокуратурата, тъй като по закон тя е господар на досъдебното производство.

Днес за втори пореден ден той бе призован да даде сведения по проверка, която полицията прави. Вчера бе заради историята с лизинговия му джип, който се оказа обявен за издирване. Днес бе в МВР заради проверката, която МВР прави по скандала със снимките с кюлчета и пачките в чекмеджето в спалнята на Бойко Борисов. За днес призовка е имала и бившата шефка на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Тя обаче не се е явила, научи "Сега". Стоянова е обяснила по телефона, че домашен тест за ковид, който си е правила, е бил положителен и затова ще се яви, когато излязат резултатите и от лабораторното й изследване.

Разпитите на Горанов и Стоянова са част от проверката, която МВР прави по сигнала на гражданско сдружение БОЕЦ. От БОЕЦ обясняват, че в сигнала си правят логическа връзка между тези снимки и изнесената през 2020 г. от Васил Божков информация, че години наред е бил изнудван и е платил 67 млн. лв. рекет на Бойко Борисов, на Горанов и на Стоянова, за да направят така, че лотарийният му бизнес да плаща по-ниски такси. Прокуратурата обяви, че е разпитвала Борисов, Горанов и Стоянова, но не стана ясно какво ги е питала и те какво са отговорили.

Преди седмица са сведения по тази проверка в МВР ходи и Борисов. След разпита му се разбра, че е обяснил на разследващите, че не знае кой е снимал в спалнята му, което се разминава от версиите за Мата Хари, лансирани от бившия премиер в публичното пространство.

Г-н Кръстев, Специализираният съд върна на прокуратурата делото срещу Лиляна Деянова – ЛиЛана и още шестима души. Прокуратурата пусна дори клипче как е свързана с Васил Божков, когато това дело трябваше да стартира, а сега е върната на поправка.

По случая с джипа вече има разследване

По случая с джипа вече има образувано досъдебно производство, научи още "Сега" от свои източници. През декември Горанов се опита да излезе към Сърбия с джип "Тойота", който се оказа обявен за издирване. По случая освен Горанов вчера сведения в МВР даде и шефът на "Мото Пфое" Атанас Фурнаджиев.

Паралелно в МВР тече и дисциплинарна проверка срещу граничарите, позволили на Горанов да обърне колата и да се върне във вътрешността на страната. Все още не са обявени резултатите от дисциплинарното производство.

Гранична полиция е направила изключение, като е пуснала бившия финансов министър Владислав Горанов да си тръгне от границата с издирван автомобил. Това става ясно от вътрешните правила на Гранична полиция, цитирани от "Свободна Европа".

 

Още по темата