Quantcast
Министър иска оставката на шефа на НСО за снежните топки по премиера | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Министър иска оставката на шефа на НСО за снежните топки по премиера

10 030
 Фейсбук/Николай Събев
Снимката, пусната от транспортния министър.

Транспортният министър Николай Събев е поискал оставката на началника на Националната служба за охрана Емил Тонев. Това обяви самият Събев в личния си Фейсбук профил. Министърът коментира новата снимка на корицата си, на която се виждат премиерът Кирил Петков и министри на Шипка вчера, където бяха обстрелвани със снежни топки от агитка на "Възраждане". 

В коментарите има и снимки от профила на човек, който се хвали, че той е хвърлял топките. Тече дискусия на възмутени граждани, които питат защо за писане по Паметника на съветската армия е имало задържани деца, а за хулиганството навръх националния празник не е потърсена отговорност от никого. "А защо НСО не реагира? Защо не беше повален и арестуван този човек? Ако беше камък?", пита един от участниците в дискусията. Събев отговаря на него: "Поисках оставката на директора на НСО".

"Сега" потърси НСО, но от службата отказаха коментар по темата.

Бивши служители на НСО обаче коментираха пред "Сега", че охранителите са си свършили работата - няма пострадали, нямало е непосредствен достъп до охраняваното лице, т.е. до премиера. Освен това от разпространените кадри може да се предположи, че премиерът не се подчинява на охранителите да се изтегли, а напротив - тръгва към хората, които хвърлят снежни топки по него. "Ако някой казва, че НСО не си е свършила работата, значи не познава работата й", допълниха бившите служители, пожелали анонимност.

По закон началникът на Националната служба за охрана се назначава от президента след съгласуване с Министерския съвет. Мандатът му е 5 години, като има право и на втори. Предсрочно пълномощията на шефа на НСО се прекратяват от президента при: оставка, навършване на пределната възраст, фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от 6 месеца, при конфликт на интереси и т.н.

Настоящият началник на службата - Емил Тонев, беше назначен на поста през август 2020 г.

 

Още

Петков постави неизпълними условия за съставяне на кабинет

26.06.2022

Обновена

16051
Кирил Петков ще ходи на разпит, за да пита Гешев за Мата Хари

07.02.2022

Обновена

9022
България не е дала оръжие на Украйна през Полша

24.06.2022

Обновена

18106