Quantcast
"Медиана": Битката за второто място на вота е ожесточена | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

"Медиана": Битката за второто място на вота е ожесточена

Втора агенция регистрира увеличаване на преднината на ГЕРБ пред ПП
95 699
 Медиана

ГЕРБ увеличава преднината си пред "Продължаваме промяната", а битката за второто място на вота се ожесточава. В следващия парламент ще влязат 8 партии - всички, които бяха досега, плюс "Български възход". Това показва последното проучване на "Медиана".

За две седмици преднината на ГЕРБ пред ПП е скочила с 4% и достига 10%. Понижаването на ПП ги доближава плътно до БСП, ДПС и "Възраждане". Разпределенията на местата от второ до пето ще зависи от мобилизацията на техните симпатизанти. "Медиана" уточнява, че ДПС и "Възраждане" имат значителен скрит от изследванията вот и много избиратели в чужбина - нещо, което не е отразено в настоящето изследване.

"Демократична България" и "Български Възход" са стабилно над 4%-ната бариера за влизане в парламента. Въпреки че при "Има такъв народ" (ИТН) продължава отливът на избиратели, засега те запазват възможностите си за представителство в НС.

Партията на Мая Манолова все още е под чертата, но има шанс да прескочи бариерата.

"Медиана" очаква ниска избирателна активност. По-малко от 80% от гласувалите на предходните избори (2,67 млн. избиратели) заявяват, че твърдо ще гласуват отново. Не се наблюдава активизация сред негласувалите. Затова може да се очаква, че пред урните на тези избори ще застанат около 2,2 - 2.3 милиона избиратели (около 35 % от избирателите по списък). Така прагът за преминаване на 4%-ната бариера ще падне значително - до около 88-90 хил. избиратели.

Ниската изборна активност в страната ще повиши силно тежестта на гласовете от чужбина и гласуването зад граница може да поднесе значителни "изненади".

Ако прогнозата се сбъдне, ще е много трудно съставянето на парламентарно мнозинство. 

В обществото се наблюдава изключително засилена тревожност по отношение на личното материално благосъстояние, перспективите пред страната и страхове за предстоящата зима и непосредственото бъдеще. 12% от запитаните се опасяват не от обедняване, а от възможността да изпаднат в крайна мизерия.

Заедно с това нарастват и опасенията от война в непосредствено бъдеще. Само за три седмици броят на хората, виждащи опасност от война в близко бъдеще, се е увеличил с 9%.

Сред политиците с най-висок рейтинг е президентът Румен Радев - 52%, следван от Бойко Борисов с 25% и Корнелия Нинова с 22%. 

 

Изследването е проведено в периода – 16 - 22 септември 2022 г. с 1008 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.

Още

Таранът на ПП в сагата "Капитан Андреево" отпадна от листите

05.02.2023

Обновена

2643
Само обединени ПП и ДБ имат шанс срещу ГЕРБ

05.02.2023

Обновена

3323
Вътрешните скандали в БСП покрай изборите започнаха

05.02.2023

6519