Quantcast
Марешки отива на избори без окончателна присъда | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Марешки отива на избори без окончателна присъда

Върховните магистрати не спазиха сроковете да се произнесат по делото за изнудване
6 439
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Върховният касационен съд не спази препоръчителните срокове да обяви окончателното решение по делото срещу лидера на "Воля" Веселин Марешки. Така формацията на Марешки ще се яви на изборите в неделя, без да ясно виновен ли е той по обвинението за изнудване.

Делото бе обявено за решено от върховните магистрати на 23 април. Препоръчителният срок за обявяването на съдебното решение е 1 месец, като при сложните дела той може да е 2 месеца. И двумесечният срок обаче изтече преди седмици.

Процесът за за изнудване бе насрочен във Върховния касационен съд за 17 март. По молба на защитата на бизнесмена-политик обаче той бе отложен за след редовните избори, които бяха на 4 април. "Разглеждането на делото пред касационния съд в хода на предизборната кампания би могло да попречи на Марешки да участва активно в нея и да окаже влияние върху изборния резултат", мотивира се ВКС защо отсрочва процеса тогава.

Марешки първо бе оправдан от Окръжния съд във Варна, а после признат за виновен от апелативния и осъден на 4 години затвор. Той получи наказание под минимума от 5 години, предвиден от Наказателния кодекс за изнудването, за което е обвинен, тъй като е минало прекалено дълго време от деянието до присъдата. Това записа в мотивите за решението си Апелативният съд във Варна. В тях пише още, че за Марешки са събрани "противоречиви характеристични данни" - безспорно, той е известна личност. Сред част от обществото се ползва с добро име и авторитет, но сред други е известен като човек, от когото може да се очаква всичко, с връзки в криминалните среди и с чувството, "че всичко може да му се размине".

Мотивите на апелативните магистрати бяха обявени през ноември м.г. Още тогава пътят на казуса към последната инстанция беше отворен. Три месеца обаче не стигнаха на документите да пропътуват от Варна до София. Апелативният съд във Варна обясни, че забавянето е "поради затрудненото заради пандемията връчване на съдебни книжа в София". 

Освен да лежи 4 години в затвора при общ режим, съдът реши, че Марешки трябва да плати и 8000 лв. глоба. Подсъдимата с него Красимира Колева бе осъдена на 3 години и 6 месеца лишаване от свобода и 6000 лв. глоба. Двамата са признати за виновни от апелативния съд, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г. с цел да принудят Асен Миланов да заплаща всеки месец 10 000 лв., го заплашили с разрушаване на стопанисваното от него заведение и със създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност. "Деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество", прие съдът.

 

Още

Кьовеши доказва с присъда, че прокуратурата на ЕС вече работи

24.11.2021

25286
Окончателно: 18 години затвор за акушерката Емилия Ковачева

09.11.2021

2474
Соня Янкулова бе избрана от магистратите за конституционен съдия

04.11.2021

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

7657