Медия без
политическа реклама

К.Петков: ПП, ДБ и други партии да сме с общ кандидат за кмет в София

Прекрояването на Изборния кодекс е тест за потенциална коалиция между ГЕРБ, ДПС и БСП, смята Христо Иванов от ДБ

19 Ноем. 2022Обновена
Илияна Кирилова
Кирил Петков

„В София е абсолютно задължително на предстоящите кметски избори да се явим с общ кандидат за кмет заедно с „Демократична България“ и с други партии и организации, които изповядват нашите ценности“. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков по Нова телевизия.

На въпрос дали е възможно обединението да е около Борис Бонев от „Спаси София“, Петков отговори, че е рано да се говори с имена. Той обаче каза, че съвместно явяване и общи листи с ДБ трябва да има и в други големи градове. „Вярваме, че на местните избори трябва да има максимално обединение на демократичните общности, където можем. С максимална координация и може би с общ кандидат. Там, където можем, би било разумно да се явим заедно с „Демократична България“ и с други демократични партии и организации“, каза още Петков.

Преди дни Борис Бонев, чиято гражданска организация „Спаси София“ оповести регистрацията си като партия, също поиска обединение с ПП и ДБ за местните избори в столицата. Бонев обаче не отхвърли възможността самият той да е общият кандидат, като каза, че бъдещият претендент трябва да е "посветен на София", а не да е „парауштист“.

Днес Кирил Петков за пореден път призова „хартиената коалиция“ да изтегли промените, приети през седмицата на второ четене в правната комисия на Народното събрание. Според Петков в парламента трябва да се създаде комисия, която да дебатира и да подготви приемливи изборни правила. Същото предложение вече лансира и „Демократична България“. Петков поясни, че следващата сряда ПП се връща в пленарната зала, за да предложи създаването й. Бившият премиер посъветва избирателите да следят дали ГЕРБ, БСП и ДПС ще позволят тя да бъде създадена. „Ако гласуват срещу тази комисия, да няма нормален обществен дебат по темата, това означава, че тези партии бързат за изборите“, коментира Петков.

„Защо от всички важни теми в държавата като бюджет, пенсии, политика за младите ГЕРБ, БСП и ДПС избраха да се занимават с Изборния кодекс? Нали Борисов се хвали, че е победил именно с този кодекс. Защо им трябваше да го променят посред нощ, когато хората спят? По тъмно обикновено се извършват кражби. За мен изборните промени, гласувани между 2 и 4 часа през нощта от ГЕРБ, БСП и ДПС, са опит за кражба на демократичния вот на българите. Защо на машините се изтрива паметта, за да станат принтери. Защо ще има видеонаблюдение при правенето на протоколите, но няма да има запис на това наблюдение? Защо закриват Обществения съвет?, попита Петков.

ТЕСТ ЗА КОАЛИЦИЯ

Среднощното прекрояване на Изборния кодекс е тест за потенциална управленска коалиция между ГЕРБ, ДПС и БСП и обществената реакция спрямо нея, обяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов пред БНТ. “Хората са абсолютно шокирани от това представление и демонстрация на сила”, коментира десният политик. Според него протестиращите пред парламента вчера са казвали на хартиеното мнозинство: “Не си и помисляйте да превръщате тази зачената в грях коалиция в управление на реванша!”

“Искате да промените изборната система из основи? Не го правете като контрабанда, не го правете с ритник. Нека седнем да разговаряме начисто, да направим една комисия, която наистина публично, структурирано да започне този разговор”, предложи Иванов. Според него разговорът при равни условия би бил възможен изход от ситуацията след изтеглянето на спорните и вече опорочени изменения на Изборния кодекс.

ЛИЦЕМЕРИЕ

Депутатът от БСП Георги Свиленски, чиято партия застана рамо до рамо до ГЕРБ-СДС при прекрояването на кодекса, изведнъж обвини ПП и ДБ, че вече не говорят за смяна на модела, наложен от герберите. “Аз съм изненадан от истерията през тези няколко дни и от страха, че ще има хартиена бюлетина. Досега наистина си мислих, че единственият аргумент е повишаване на активността и не вярвах, че някой може да манипулира тези машини. От няколко дни обаче самият аз се съмнявам в действията на колегите. От една седмица се говори само за хартия. Не говорим за съдебна реформа, за смяна на модела на ГЕРБ”, заяви той пред БНТ.

Соцдепутатът хвърли върху ПП и ДБ вината за налудничавото 18-часово заседание на парламентарната правна комисия за Изборния кодекс. “Предложиха над 500 промени, само и само да блокират процеса и да не може да бъде приет Изборният кодекс”, обяви Свиленски, като удобно пропусна факта, че най-драматичните и скандални промени бяха внесени от ГЕРБ-СДС и подкрепени от левицата. „Може да гласувате с ДПС и ГЕРБ хартиени самолети, а не може хартиени бюлетини“, нападна той ПП и ДБ.

А после обяви, че БСП била последователна при внасянето на законопроекти. "Най-порочното нещо, което може да се направи, е да се променя Изборният кодекс в навечерието на изборите. Следващите редовни избори са местните избори след 10 месеца. Следващите парламентарни избори не знаем кога ще са. Ние за избори не бързаме", твърди Свиленски. Макар че е почти сигурно, че предсрочни парпламентарни избори ще има в началото на 2023 г.

Още по темата