facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Кметът на Перник прогнозира край на режима до 2-3 месеца

"Софийска вода" вече ще предоставя количества на града
Обновена
1 203

Язовир "Студена" в Перник се пълни с много добри темпове и вече има 8,7 млн. кубика. Вече е готов водопроводът от яз. "Белмекен". Той е с дължина 13,5 км. и ще подава по 300 литра в секунда. Ако и времето бъде благосклонно, може да се мисли за пълна отмяна на водния режим. По време на инспекцията на новия водопровод съобщих, че България е поръчала 1 млн. тестове за коронавирус. Така ще можем да тестваме по-широк кръг от хора, а не само такива със симптоми. Като изключим Китай, няма друга държава в света, която толкова бързо като нас да си запълни нуждите от защитни облекла.

Posted by Boyko Borissov on Monday, March 23, 2020

Валежите от последните дни са понапълнили язовир "Студена", което прави кмета на града Станислав Владимиров оптимист за края на режима. Това се разбра от клип на премиера Бойко Борисов в социалните мрежи. На видеото се вижда как той и Владимиров инспектират строежа на водопровода от язовир "Бели Искър". Сцената е позната - премиерът шофира джип, едновременно с това разговаря с качения до него събеседник. "8.7  млн. кубика е нивото, с много добро темпо се пълни. Милостива е природата", казва Владимиров по време на разговора. И уточнява, че ако продължават така нещата, до края на пролетта режимът може да се отмени напълно.

От клипа става ясно, че Борисов е доволен от работата по водопровода, макар че съоръжението аварира тия дни при тестовете, пък и бяха просрочени първоначално обявените срокове. "Бързо го направиха", констатира той. Авариите Борисов обясни цветно - не било "боички, че да се нарисуват". В свой стил Борисов препоръча Владимиров и екоминистъра Емил Димитров да "пият по една ракия за дезинфекция" - с цел да изгладят отношенията си. 

 Най-вероятно режимът в Перник още от утре ще бъде облекчен. Вода ще има 6 часа до 22 часа. В момента водата идва по обяд. 

Междувременно днес на извънредно заседание Министерски съвет даде съгласие „Софийска вода“ АД да предоставя количества на „Водоснабдяване и канализация“ ООД - Перник за осигуряване водоснабдяването на Перник и близките до него населени места. Правителствената пресслужба уточни, че решението дава възможност за срок от 6 месеца ВиК - Перник да получава вода от новоизградения авариен водопровод, който свързва водопреносната мрежа на град Перник и водопровода от с. Мало Бучино.

Решението за изграждане на новия водопровод беше взето през януари заради настъпилата водна криза на територията на Перник, намаления дебит в язовир „Студена“ и въвеждането на режим на водоползване в града от ноември м. г..

По този начин се осигури довеждането на водни количества от събирателните деривации на язовир „Белмекен“ - СД „Манастирска“ и СД „Грънчар“ до град Перник.

Трасето е 13.5 км - от Мало Бучино до квартал "Мошино". Стойността на проекта е до 27 млн. лв., а тръбите, които са поръчани от Испания са над 5 млн. лв. Прогнозата беше за изграждане за около 40 дни. 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Партия "Възраждане" отново протестира срещу правителството

16.05.2020

Обновена

2857 10
16 500 фирми са кандидатствали за грантове от 3000 до 10 000 лв.

15.05.2020

Обновена

2191 8
Здравният министър публикува новите заповеди с мерки

14.05.2020

Обновена

29905 120

Коментари

АлСал

Секундичка, а кой плати за тръбопровода, че "Софийска вода (veoliа - Франция)" ще прибира печалба?

Hasta la vista

Хубаво, ще подава вода! А ако се напълни язовирът, а той сигурно ще се напълни, ще продължават ли да подават вода и да дерат кожи? За Веолия иде реч...

мравилников

 

 

 

      Как ме стресна само това заглавие:

      Помислих си, че идва краят на 

      Колониалния режим...

      в България.

 

 

     

     Като прочетох цялата статия и си отдъхнах.

 

 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×