Quantcast
Кабинетът внезапно се разбърза за нов правителствен център | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Кабинетът внезапно се разбърза за нов правителствен център

Комплексът на територията на “София тех парк” ще включва 75-метрова сграда и ще е с над 100 000 кв. м. площ
10 988
Снимка на мястото, където ще се изгражда комплексът.

"Държавната консолидационна компания" и "София тех парк" изненадващо са задвижили обсъждан отдавна проект за изграждането на нов правителствен комплекс край "Цариградско шосе", в близост до кръстовището при "Арена Армеец". Двете държавни дружества са подали искане до Столична община за изготвяне на нов устройствен план на два имота в местността "Къро", като въпреки сложната обстановка и ограниченията ПУП-ът е изработен бързо и е минал през всички обществени обсъждания. Главният архитект Здравко Здравков е одобрил плана на 9 март и ако заповедта не бъде обжалвана, ще отвори пътя пред самото проектиране и строителство, сигнализираха пред "Сега" жители на район "Младостт", към който попада теренът на парка.

Според одобрения от главния архитект на София Здравко Здравков нов устройствен план комплексът ще бъде изграден на територията на два имота с обща площ от 24 811 кв. м. На този терен се предвижда да има комплекс от офис сгради с две високи тела - едното със 75 метра кота корниза, второто - с ограничение до 50 метра. Ще има и надземен гараж с ограничение за кота корниз до 20 метра. Двата имота попадат в смесена многофункционална зона според общия устройствен план на София и позволеният коефициент на интенизвност на застрояването е 3,5. При квадратура от 24 811 кв. м. това означава максимална разгъната площ на комплексна от 87 500 кв. м. над земята и 25 000 кв. м. подземно строителство, обясниха архитекти. Според заповедта на Здравков, с която е одобрен пупа, новото предназначение на имота е за "правителствен комплекс от сгради за нуждите на държавната администрация" (в действалия до момента ПУП предназначението е за научно-технологичен парк). "Промяната в предназначението е обоснована от възникването на нова държавна нужда за създаване на правителствен комплекс от сгради за държавната администрация", пише още в заповедта на Здравков. 

В момента няма никаква яснота какво точно се предвижда да се помещава в новия правителствен комплекс. Според експерти инвестицията в подобен мегакомплекс ще е на стойност от поне 100 млн. евро. Няма ясно ще бъде ли проведен и конкурс за проектиране на комплекса. Малко повече яснота има по въпроса кой вероятно ще бъде инвеститор в строежа - "Държавната консолидационна компания".  Идеята за изграждане на правителствен център на това място не е нова, като последният път, в който се чу за нея, бе през септември, 2019 година. Тогава правителството взе странно решение в бъдеще време - да премести министерство на здравеопазването в нов правителствен комплекс, който щял да бъде изграден в срок от 21 месеца. Здравно министерство бе първото нарочено да се мести в този център ведомство, като заеманите от него две сгради в центъра на София - на "Александър Стамболийски 39" и на "Св. Неделя" 5, ще се предоставят след местенето съответно на Висшия съдебен съвет и Върховния административен съд. В решението на кабинета  (N 542 от 13 септември, 2019 г. ) като място на изграждане на бъдещия комплекс се сочат именно двата имота, за които сега е разработен и подробен устройствен план. Първият радетел за нов правителствен център на 4-ти километър бе бившият премиер Сергей Станишев, като България проведе амбициозен международен конкурс за новото сити на София. Тогава се споменаваха космически числа за реализацията на проекта в размер на близо 5 млрд. евро. 


БЪРЗАНЕ

Впечатляващи са сроковете и моментът, в който е предвижена цялата преписка около промяната в подробния устройствен план. Главният архитект Здравко Здравков се е разпоредил да се изработи проекта на нов ПУП на 5 ноември, 2020 г. Заповедта е била съобщена на заинтересованите лица от район "Младост" на 18 ноември - в най-тежкия пик на заразата. Самият проект е внесен за одобряване на 27 ноември. На 15 януари е изпратен за ново съобщаване на заинтересованите лица в "Младост", няма постъпили възражения в 14-дневен срок. ПУП-ът е одобрен окончателно от главния архитект Здравков на 9 март. 

Още

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

7593
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

4282
Пожар унищожи към 3000 прасета в Добруджа

18.12.2019

1888