Quantcast
Ивайло Мирчев: Не е сега времето за избор на управител на БНБ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Ивайло Мирчев: Не е сега времето за избор на управител на БНБ

Парламентарната комисия "Магнитски" ще разпитва ръководството на централната банка защо е "проспало" проблемите с Пеевски и Божков
1 600
 БГНЕС
Ивайло Мирчев (в средата) изрази позицията на Демократична България, че този фрагментиран парламент не бива да се занимава с избора на шеф на БНБ и че има далеч по-належащи задачи.

Няма логика точно в сегашния сложен политически момент да се бърза с избора на  нов управител на Българската народна банка за следващите 7 години. Тази позиция изрази Ивайло Мирчев, народен представител от "Демократична България", пред БНР. Той посочи, че има далеч по-неотложни задачи - актуализация на бюджета, компенсации за бизнеса,  нормативни мерки за запазване на хората на работа, поясни депутатът.  

Спешаването идва от "Има такъв народ", който напираше да се пристъпи към избор на нов гуверньор още в предния парламент и сега поднови инициативата -  едва поел поста председател на току-що формираната бюджетна комисия, Любомир Каримански от ИТН внесе проект за правилата, по които да се номинират и обсъждат кандидатите. Самият Каримански е спряган за възможен претендент за ключовия пост.

Ивайло Мирчев каза, че имена за евентуален наследник на Димитър Радев, чийто мандат на гуверньор на практика изтече в края на юли, не са коментирани. Депутатът изтъкна, че фигурата на управителя на БНБ е много важна, защото ще играе ключова роля за влизането на България в еврозоната и за въвеждането на единната европейска валута у нас. 

ИТН вече заявиха, че ще работят за забавяне на влизането на страната в Еврозоната - кандидатът на партията за финансов министър Пламен Данаилов обясни, че първо трябва да се работи за увеличаване на доходите. За Демократична България това е неприемливо, ние искаме максимално бързо да се приеме еврото, коментира депутатът от ДБ.

Той посочи, че ръководството на БНБ има ключова роля и във връзка с теми като "списъците Магнитски" и налагането на санкции от САЩ. Миналата седмица пред новосформираната парламентарна комисия, която медиите за краткост също нарекоха "Магнитски", министърът на финансите Асен Василев каза, че вероятно ще има нов списък, изготвен от Вашингтон, и той вероятно ще съдържа имена, близки до управлението на ГЕРБ. Предстои комисията да изслуша и ръководството на БНБ, каза Ивайло Мирчев. "Създадохме тази комисия в НС по инициатива на "Демократична България".  Тя разследва защо българските институции не са разбрали, че Делян Пеевски и Васил Божков са извършили определени престъпления според американския Държавен департамент", каза още депутатът от ДБ., като подчерта, че големият проблем е как БНБ през последните години не е видяла, че "с Делян Пеевски и Васил Божков има проблем".

Когато има стабилно управляващо мнозинство, тогава ще бъде коментиран и въпросът за предстоящата смяна на управителя на Българската народна банка, каза депутатът от ДБ. Според него перспективата е за управление в рамките на 6 - 8 месеца, тъй като настоящият парламент не е достатъчно хомогенен. Той обясни, че съдбата на третия мандат за съставяне на правителство зависи от връщането на "Има такъв народ" на масата за преговорите. И изтъкна, че трябва да се подпише коалиционно споразумение, за да бъдат държани далеч от властта ГЕРБ и ДПС. 

 

 

 

Още

Депутатът Ивайло Мирчев: Българските специални служби са пробити

04.07.2022

1897
ГЕРБ готви "организирано и дискретно" офанзива срещу машинния вот

10.06.2022

2729
Радев попадна на мушката на БСП и ДБ

28.04.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4920