Медия без
политическа реклама

Индустриалецът Велев: Да спрем да купуваме стоки от Нидерландия

Възпиране на студентите да учат там е друго от екстравагантните предложение на АИКБ

07 Дек. 2022
Илияна Кирилова
Васил Велев

Серия от мерки като отговор на отказа на Нидерландия да бъде допусната България в Шенген предложи Асоциацията на индустрилния капитал в България (АИКБ). Част от тях са доста екстравантни, като те бяха поднесени в национален ефир (по "Нова тв") от председателя на УС на АИКБ Васил Велев.

Сред предложенията са българските граждани да спрат да си купуват нидерландска техника, защото имало достатъчно качествени японски и корейски стоки. А също така да не зареждат от нидерландската верига бензиностанции, представена в България и дори да не се пращат студенти да учат в университети в Нидерландия, тъй като "можем да ги изпратим в не по-лоши дестинации".

Той обясни също, че сме свидетели на една "политическа корупция", на решаване на вътрешни проблеми в Нидерландия за сметка на развитието на един народ и на една страна.

"България трябва да използва всички възможни лостове и канали за влияние... Можем да осуетим с вето нидерландски инициативи в рамките на ЕС, когато не е накърнен българският интерес. Членството на България в еврозоната, Шенген и ОИСР са национална кауза и голям приоритет, около който трябва да се обедини обществото. Готовността ни за Шенген беше потвърдена компетентните европейски институции - при това на извънредни проверки. Това, че не сме в Шенген, за бизнеса означава нелоялна конкуренция за различни отрасли. Поставени сме при различни условия и това допълнително оскъпява и затруднява българския бизнес", подчерта Васил Велев.

 

В СЪЩИЯ ДУХ И ОТ "БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД"

Парламентарната група на "Български възход" внесе проекторешение, с което настоява Народното събрание да задължи правителството да гласува в рамките на Съвета на ЕС против всички предложения и инициативи на Нидерландия като реципрочна мярка във връзка с блокирането на страната ни за Шенген. Това беше предложено още в събота от лидера на партията Стефан Янев, който тогава прибави към инициативата и апела: "Дела, не думи"

"Българската държава трябва да започне да се държи адекватно. В този случаи за нас това означава реципрочност. българският народ не следва да носи колективна отговорност, защото ако е налице неизпълнение на дадени препоръки, мерки и политики, то ЕС има достатъчно други лостове и механизми за налагане на санкции. Очевидно това не е така, защото няма решение на орган на ЕС, който да не потвърждава готовността на страната ни за присъединяване към шенгенското пространство", коментира депутатът от "Български възход" и заместник-председател на парламента Надежда Самарджиева.

Още по темата