Quantcast
И Марешки хареса Каракачанов за коалиция | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

И Марешки хареса Каракачанов за коалиция

ВМРО, "Воля" и НФСБ плавно се приближават едни към други за предсрочните избори
Обновена
5 115
 Илияна Кирилова
Веселин Марешки

Въпреки всичките си минали конфликти и противоречия, националистическите формации плавно се приближават една към друга за предсрочните парламентарни избори.

На 13 май водачът на ВМРО Красимир Каракачанов призова лидерите на останалите политически сили в националистическата ниша да направят символичен жест – да се оттеглят от надпреварата за депутатските места. Така ще улеснят единството на своите сили за изборите, смята Каракачанов, тъй като миналите проблеми произтичали от личните разпри между партийните първенци. Призивът му беше отправен пряко към НФСБ на Валери Симеонов, „Воля” на Веселин Марешки и „Атака” на Волен Сидеров, с което Каракачанов показа къде смята да търси потенциалните си коалиционни партньори.

В събота - 15 май, подадената топка беше поета от Марешки. В специална позиция неговата партия обяви, че „определя като правилен ход евентуалното обединение на патриотичните партии в България”. „Идеята лидерите да отстъпят крачка назад и да не са водачи на листи ще предотврати всякакви опити за атаки, свързани с отдавна решени проблеми в отношенията им”, одобрително се изказват от „Воля” за предложението на Каракачанов. Кога и как са били решени въпросните проблеми - това не казват. Но уверено предричат: „Такъв патриотичен съюз няма да допусне превръщането и на следващото Народно събрание в поле на омраза, некомпетентност и подмяна на предизборни обещания.” Накрая обещават до дни партийното им ръководство да излезе с официално решение.

Валери Симеонов също е на линия. Всъщност лидерът на НФСБ беше първият, който побърза да загърби всякакви минали вражди заради парламентарните избори и да поиска обединение. Направи го с апела: „Преди шест века разединението предаде страната ни в ръцете на турците. Ще допуснем ли това да се случи и сега – през 2021 г.?” Марешки предпочита засега да говори срещу "вредната за обществото ни "джендър идеология"".

В напрегнато очакване

Самият Марешки има други проблеми, за които да мисли - водачът на "Воля" остава подсъдим за изнудване и в момента очаква дали Върховният касационен съд (ВКС) ще потвърди наложената му на по-долна съдебна инстанция 4-годишна присъда. На 23 април стана ясно, че съдебното решение се очаква да излезе до 2 месеца, тоест, вероятно около датата на изборите, която е 11 юли.

Сидеров е предпазлив

Вождът на "Атака" също в събота спомена за възможна "национално-отговорна коалиция". Но предпазливо пропусна да спомене конкретни формации, с които би се съюзил за вота. Само изреди безброй "програмни точки", с които да се съобразят потенциалните му партньори - възстановяване на "Южен поток" и АЕЦ "Белене", привличане на инвестиции от Китай и Индия, референдум за членството ни в ЕС и НАТО и др. 

 

 

Още

НФСБ си смени името и махна Валери Симеонов

05.12.2021

34564
Избирателите предупредиха за последно политиците

26.11.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3255
Разминавания между изборните протоколи и разписките скараха ЦИК

25.11.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

13194