Quantcast
Гешев поиска имунитета на депутат от БСП | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Гешев поиска имунитета на депутат от БСП

Народният представител Георги Михайлов се разследва за укриване на данъци и безстопанственост
2 824
 Илияна Кирилова
Георги Михайлов

Главният прокурор Иван Гешев поиска от Народното събрание да бъде свален имунитетът на депутата от БСП Георги Михайлов, съобщиха от държавното обвинение. Срещу него се води разследване за безстопанственост и сключване на неизгодни сделки в качеството му на изпълнителен директор на Столичната хематология. От 2019 година се разследва и за данъчни престъпления.

"Към настоящия момент не са налице основания за прекратяване на наказателното производство. Продължаването му обаче е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на Михайлов", уточняват от прокуратурата.

Това е трето искане за сваляне на имунитета на Михайлов в качеството му на народен представител. Предходни искания до Народното събрание са внесени през 2018 г. и 2019 г., за които депутатът е давал съгласието си за възбуждане на наказателно преследване срещу него.

"Сега" припомня, че обвиненията срещу Михайлов са за това, че в периода 31 юли 2015 г. - 18 април 2017 г. в София като длъжностно лице - изпълнителен директор на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания, не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество и за възложената му работа, от което са последвали значителни щети. Болницата била ощетена с 164 106 лв., като престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Въпреки задълженията си за законосъобразното управление на финансите по Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор и Закона за лечебните заведения Михайлов е извършил парични плащания без правно основание в полза на дружеството "Екофарм" ЕООД в общ размер на 164 106 лв. Плащанията са извършени въз основа на две фактури, издадени след изтичане срока на договора с "Екофарм" ЕООД, твърдеше прокуратурата.

 

Още

МВР ще заработи по-активно по далаверите с ”Хемус”

12.08.2022

Обновена

602
БСП остана без водач на листата в Перник

11.08.2022

3633
Зарков: При тези реалности се налага да работим с Гешев

09.08.2022

1820