Quantcast
ГЕРБ и ДПС се забързаха към предсрочни избори | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ГЕРБ и ДПС се забързаха към предсрочни избори

Двете формации настояват за връщането на хартиените бюлетини, наравно с машините, а бившите управляващи внесоха и вота на недоверие
Обновена
2 037
 БГНЕС
Десислава Атанасова

От опозицията надушват, че възможността за предсрочни парламентарни избори става все по-реална, и усилено се готвят за такъв вот. Част от това са усилията им за връщане на хартиеното гласуване, наравно с машинното.

Тази сутрин от ГЕРБ-СДС и ДПС настояха въпросът да се включи в дневния ред на парламента. Става въпрос за проект за промени в Изборния кодекс, предложен от БСП. С него се цели да се възстанови паралелното гласуване с хартия и машини. Вчера бившите управляващи са внесли и свой законопроект, в същия смисъл.

Социалистите направиха своето предложение на 11 април т.г. То обаче все още не е разгледано дори в парламентарната правна комисия. Обяснение за бавенето няма - освен нежеланието на партньорите на левицата в управляващата коалиция да се занимават с темата.

Всъщност БСП, единствена в редиците на управляващите, подкрепя връщането на старата система за гласуване, действала по времето на ГЕРБ. Дори ИТН, която премина в опозиция, се противопоставя на такава мярка - все пак хората на Слави Трифонов бяха сред двигателите на промяната, с която миналата година се въведе всеобщо машинно гласуване в страната и в чужбина.

Самите социалисти също не бързат особено - така или иначе, официалната позиция на партията е, че предсрочните избори са вредни за страната. Но искат промяната да се случи - лидерът им Корнелия Нинова обяви на последния конгрес на левицата, че машинният вот, заедно с ковид пандемията, са причините за катастрофалните изборни резултати на формацията.

ГЕРБ-СДС и ДПС обаче са нетърпеливи. Наскоро стана ясно, че бившите управляващи подпомагат национална подписка за повсеместното връщане на хартиените бюлетини. А днес Десислава Атанасова - водачът на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, обяви от трибуната, че законопроектът на БСП е навременен, но се бави вече два месеца. И поиска да се гласува включването му в програмата на парламента за тази седмица. Председателят на парламента Никола Минчев отказа с аргумента, че сроковете за разглеждане на законопроекта в правната комисия не са изтекли.

Водачът на ДПС Мустафа Карадайъ застана зад герберите. "Намираме се в една такава ситуация, в която изборите чукат на вратата", посочи той. И настоя да се започне с Изборния кодекс сега, вместо да се чака последния момент, както обикновено. "Така или иначе, избори ще има. Съвсем нормално е в тази политическа ситуация да бъдат разгледани две важни теми – какво може да се направи за хората и бизнеса, и да се разгледат правилата, по които ще отидем на избори", допълни Карадайъ. Минчев отново отказа.

От БСП се ядосаха, че опозицията използва случая, за да вбие клин сред управляващите. "Г-жо Атанасова, престанете да интригантствате в коалицията!", обърна се остро лидерът на групата им Георги Свиленски към герберката, с което предизвика смях в залата. Той изтъкна, че първо депутатите трябва да приключат с актуализацията на бюджета, след това с вота на недоверие към правителството, внесен от ГЕРБ-СДС, и едва след това да се занимават с Изборния кодекс.

"Г-н Свиленски, за някаква коалиция говорите. Аз не знам за каква коалиция говорите. Ще разберем съвсем скоро", саркастично реагира зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев. Той също настоя залата да заработи незабавно върху Изборния кодекс. Репликата му обаче се оказа без значение - Никола Минчев продължи с програмата на парламента, без да включи изборното законодателство.

Иначе, когато се разгледа законопроектът в парламента, той има всички шансове да бъде приет. В негова подкрепа очевидно ще се обединят БСП, ГЕРБ-СДС, ДПС, а и "Възраждане", която също е противник на машинния вот.

В ОЧАКВАНЕ

Бившите управляващи внесоха днес и своето искане за вот на недоверие на кабинета "Петков". Като мотив посочват "провала на правителството във финансово-икономическата политика". Това е другата стъпка на ГЕРБ-СДС към предсрочни избори.

"Разрушаването на 25-годишния консенсус за водене на разумна и дисциплинирана фискална политика превърна настоящото правителство в заплаха за финансовата стабилност и националната сигурност на страната. Провежданата обща икономическа политика и политика в сферата на публичните финанси (икономическа, енергийна, социална и пр.) вече представляват риск за стабилността на държавата и благосъстоянието на българските граждани и бизнес", записано е в мотивите към проекторешението за вота на недоверие.

 

Още

Борисов: С нови избори работим за Путин

04.10.2022

Обновена

6817
Три „златни пръста“ ще крепят нов кабинет на ГЕРБ

04.10.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

11697
Машините в три секции изписаха "Дневникът е подправен"

02.10.2022

Обновена

10764