Quantcast
Ерата на Любомир Спасов в болница "Лозенец" приключи | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Ерата на Любомир Спасов в болница "Лозенец" приключи

Търговският регистър вписа новия съвет на директорите на лечебното заведение, в което се разследват незаконни трансплантации
6 596
 БГНЕС
Любомир Спасов

След 23 години ерата на Любомир Спасов в болница "Лозенец" приключи, поне на хартия. Търговският регистър вписа новия съвет на директорите на лечебното заведение, в което тече проверка за незаконни трансплантации. Това се случва, след като тази седмица бе сменено ръководството на Агенцията по вписвания. Предишното успя да блокира смените в болничните ръководства на "Лозенец" и Александровска и предизвика гнева на служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

В "Лозенец" блокираното вписване бе обяснено с жалбата, която Любомир Спасов подаде в съда срещу уволнението си. В Александровска пък агенцията твърдеше, че са установени разминавания в документацията.

Новият директор на Правителствена е доц. Радосвет Горнев, който от 2004 г. е началник на Клиника по обща и коремна хирургия в болницата. Председател на съвета на директорите е Ивиян Симеонов - адвокат, който се възприема като странно назначение, тъй като е известен като собственик на казина и хазартен бизнес. В съвета на директорите влиза и Орлин Недев, магистър по фармация, служител на Министерството на здравеопазването от 2014 г.

ПРЕДИСТОРИЯ

Проверка в болница "Лозенец" установи шокиращи нарушения в трансплантациите, недопустими за държава от ЕС. Засечени бяха 14 трансплантации на бъбрек от жив донор, в които донори и реципиенти не само не са роднини, както изисква законът, но и реципиентите са с фалшиви самоличности. Всички участници в тези операции са чужденци - донорите са млади хора от Украйна и Молдова, а трансплантираните - богати "чичовци" и "лели" от Израел, Япония и пр.

Нарушенията са били известни на бившите управляващи, но те са бездействали по сигналите, а трансплантациите са продължили и тази година. Нещо повече - с протекция висш служител на Министерския съвет от времето на Борисов е прередил други трима чакащи трансплантация на черен дроб и се е възползвал от една от редките донорски ситуации у нас през април.

Тези разкрития на служебния министър Стойчо Кацаров днес бяха подминати на грозната пресконференция на ГЕРБ, на която иначе Бойко Борисов и Костадин Ангелов не пропуснаха да обвинят служебния кабинет, че е провалил ваксинацията.

 

КОНФЛИКТ

Конфликтът между служебния здравен министър и Агенцията по вписвания се разрази заради смените в болница "Лозенец" и Александровска болница. Кацаров разкри, че агенцията е бавила до минутата вписването в очакване старите шефове да обжалват уволненията си и я обвини в произвол и превишаване на правомощията. Предизвиканата от този скандал проверка разкри още нарушения - почти милион забавени финансови отчети, назначения на ръба на закона и др. В резултат на това тази седмица предишната шефка Габриела Козарева бе освободена от правосъдния министър Янаки Стоилов, а на нейно място се завърна стар кадър, уволнен от същия пост през 2009 г. при идването на ГЕРБ на власт - Даниела Митева.

Още

Случай с починал пациент освети кризата в болниците

30.11.2021

34731
Ангел Кунчев: Имам нахалството да не съм умрял!

12.11.2021

17226
На финала министърът на енергетиката вкарва свои хора в БЕХ

08.11.2021

3520