Quantcast
Джок Полфрийман е напуснал България | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Джок Полфрийман е напуснал България

Обновена
2 715
 Снимка: Архив
Джок Полфрийман

Австралийският гражданин Джок Полфрийман е напуснал България, съобщава bTV. Информацията за това беше потвърдена пред "Сега" от неговия адвокат Калин Ангелов, който уточни, че Полфрийман се намира извън страната от около 3 месеца, но не коментира къде точно.

Юристът каза също, че напускането на австралиеца е било провокирано от „настояване на Дирекция „Миграция“ и заплаха, че в противен случай ще бъде вкаран в Бусманци. "За да не бъде екстрадиран, г-н Полфрийман напусна страната", уточни Ангелов, цитиран от "Клуб Z". "Сега" изпрати въпроси до МВР дали австралиецът действително е бил заплашван, че ще бъде затворен в дома за временно настаняване на чужденци.

От профила на Джок Полфрийман в "Туитър" става ясно, че той най-вероятно си е у дома, тъй като в средата на март се е похвалил с току-що засети картофи в своята градина. Освен това е публикувал призив за набиране на средства, тъй като съдебните такси у нас били високи.

Напускането на Полфрийман стана възможно, след като през ноември Върховният административен съд окончателно отмени заповедта на директора на дирекция "Миграция", с която на 1 септември 2011 г. на чужденеца е наложена принудителна административна мярка – временна забрана за напускане на България.

Тя му бе наложена заради осъждането му на 20 години затвор за убийството на Андрей Монов в София през 2007 г. Полфрийман бе осъден да изплати и 450 000 лева обезщетение на близките на жертвата. 

ВАС прие, че забраната за напускане вече не съответства на целта на закона, тъй като през 2019 г. Апелативният съд в София освободи Полфрийман предсрочно от затвора. Въпреки решението на съда, тогава дирекция "Миграция" на Министерството на вътрешните работи отказа на австралиеца право на напускане на страната. Съдебната сага по казуса продължи близо година и дори бе сред темите, по които евродепутатите от групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, имаха въпроси към българските власти. Защо съдът се пренебрегва и австралиецът още не може да напусне страната, гласи питането. 

Към момента Джок Полфрийман съди за клевета вицепремиера Красимир Каракачанов, заради негово интервю по телевизия "Канал 3", в което демонстративно показа среден пръст в ефир, говорейки за съдебния казус на австралиеца. "Днес по делото за клевета срещу г-н Красимир Каракачанов се оказа, че от кориците на делото е изчезнал дискът с видеозаписа от „Канал 3“, в който се виждаше, че шефът на МВРО, зам.-министър председател и министър на отбраната на Република България размахва среден пръст пред камерите. Сега ще го издирват, дали случайно не е попаднал някъде другаде. Дано го намерят до следващото заседание на 10 май", пише адвокат Калин Ангелов.

 

Още

Шефът на МО забрани на военните да пият и да се дрогират на работа

19.08.2022

3182
Тийнейджър от Пловдив бе осъден за тероризъм
Швейцарският бизнесмен e умрял от отравяне с хлороформ

16.08.2022

Обновена

5049