Quantcast
Държавната грижа за "Порт Доган" не секва | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Държавната грижа за "Порт Доган" не секва

Трасето във Варненското езеро бе на вниманието на правителството през цялата 2020 г.
3 260
 диян иванов
Част от съоръженията в пристанището на Ахмед Доган

Отминаващата година ще се запомни с несекващите грижи на държавата по изграждане на атрактивна пристанищна инфраструктура във Варненско-Белославското езеро, в средата на което е портът на Ахмед Доган. В сряда, 22 декември, правителството разреши изпълнението на хидротехнически дейности по удълбочаване на двете трасета (каналите 1 и 2), по които се движат плавателни съдове. Дейностите ще се извършват от държавното дружество "Транспортно строителство и възстановяване" ЕАД, а периодът за работа е 510 дни.

Това е поредното решение на кабинета за модернизиране на водния коридор. По-рано през годината три пъти бяха разрешавани дейности около прокопаването с различен срок, а имаше и още едно разрешение - за работа по подобряване на едно от кейовите места на "Варна-запад" и възстановяване на проектните параметри пред стените на терминала "Леспорт". Най-вероятно за различните типове дейности се изискват отделни правителствени актове, затова и министрите се занимаваха няколко пъти с казуса.

Проектът за водния коридор през езерото е на обща стойност 350 млн. лв. Той ще бъде от полза на всички околни пристанища, включително на държавното варненско. Идеята за удълбочаването е много стара, но пари се намериха едва след като Доган се появи като собственик в района в края на 2018 г. Досега е известно, че три плавателни съда са ангажирани в дейностите - дълбачката Glanford, както и корабите Milford и Seaford. Справка в специализираните портали, проследяващи морското движение в реално време, сочи, че и трите сега са край Варна. Преди време специализираният морски сайт maritime.bg публикува информация, че съдовете са управлявани от офшорни компании с адреси за кореспонденция в Калининград. На същия адрес е регистрирана и фирмата "Гидрострой", собственик на два от тях.

Повечето от дейностите по проекта бяха възлагани директно на "Транспортно строителство и възстановяване", както сега. Дружеството има договор от 2019 г. с държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура". Най-вероятно "Транспортно строителство и възстановяване" наема дълбачките, но не се е чуло за търг и при избора им.

 

Още

Бургаската областна управа дири още незаконни сгради край Доган

22.10.2021

649
Бюджетът ще плати за бутането на ничиите къщи край сарая на Доган

06.10.2021

1631
Конкурентният на Доган държавен порт припечелва от кръчми

16.08.2021

ДИЯН ИВАНОВ

10825