Quantcast

Медия без
политическа реклама

ДАНС: Получаваме по 60 сигнала за терористични заплахи на месец

Организации опитват да използват и коронавируса като оръжие, твърдят още от Агенцията

БГНЕС архив

В ДАНС се получават около 60 сигнала на месец за възможни терористични заплахи – от граждани и държавни институции. Това е записано в годишния доклад на Държавната агенция "Национална сигурност", публикуван на сайта на службата. Това означава, че са получавани над 700 терористични сигнала годишно, което си е стряскаща цифра. Според контраразузнавателната служба в голямата си част сигналите съдържали непотвърдена информация без конкретика, но въпреки това всеки от тях е станал обект на подробна проверка. Така и не става ясно обаче какво се е случило с по-малката част конкретни и истински информации. 

От Агенцията отчитат, че съществуващата потенциална опасност от терористичната дейност у нас се предопределя предимно от продължаващите миграционни процеси и възможността сред мигрантите да се инфилтрират терористични елементи, които да се установят в страната или да използват преминаването си за разпространение на джихадистка пропаганда. Изрично е посочено, че за противодействие на възможността от проникване у нас на терористи ДАНС е извършвала проверки в денонощен режим. Това е ставало по сигнали на граничните власти за съвпадение със създадените профили в разработената система за идентификация на пътуващи чуждестранни бойци. През 2020 г. са направени 7356 такива проверки. В резултат не е допуснато преминаване през наша територия на лица от тази рискова категория, твърдят от Агенцията.

Интересен детайл от контратерористичния анализ на службата е, че рисков фактор били "намиращите се на наша територия обекти на трети страни, които са сред традиционните цели на терористични организации". Не се посочват обаче нито кои са тези обекти, нито за кои трети страни става дума. Заплаха за сигурността произтичала и от съществуващите у нас общности от рискови държави заради опасността от „пренасяне“ на конфликти в родината им на наша територия. Запазва актуалност и оценката, че български граждани могат да станат и косвени жертви при терористични атаки в други страни, смята ДАНС.

През юли 2020 г. в Бургас и Враца под ръководството на Специализираната прокуратура е проведена съвместна операция на ДАНС с Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ - МВР за противодействие на тероризма. По образуваното досъдебно производство е задържан български гражданин, който е пътувал до Сирия за участие във въоръжени действия на страната на терористични структури, отчитат от Агенцията.

През 2020 г. поради съпричастност към терористична дейност, със заповед на председателя на ДАНС са наложени принудителни административни мерки „отнемане право на пребиваване”, „експулсиране”, „забрана за влизане в Република България” и „забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите – членки на ЕС” на 8 чужди граждани, а в информационния масив на нежеланите чужденци в Република България са включени 13 лица.

В денонощен режим е осъществявано оперативно сътрудничество и непрекъснат обмен на информация между Националния контратерористичен център в ДАНС и компетентните държавни структури, както и със служби, ангажирани с противодействието на тероризма във всички страни от ЕС и НАТО, хвалят се от Агенцията, но не посочват нито един конкретен случай.

Иначе се отчита, че терористичната активност в световен план продължава да е свързана основно с ислямистки формирования в Близкия изток и регион Сахел в Африка, където те осъществяват множество нападения срещу сили за сигурност и цивилни граждани. И през 2020 г. водещи групировки остават „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“. След загубите на кадри и територии през предишни години, те се опитват да засилват влиянието си посредством извършване на атаки, деклариране на отговорност за нападения, пропаганда, набиране на последователи и насърчаването им към действие.

Запазва се рискът от извършване на атаки с химически и биологични вещества, като в интернет се разпространяват видеоклипове с указания за изработване на взривни устройства с лесно достъпни подобни субстанции и инструкции за разпръскването им. Специфичен за периода момент са инициативите коронавирусът да бъде използван като оръжие. Терористични организации включват в своята пропаганда призиви за разпространението му от заразени техни симпатизанти, а в darknet5 се коментира предлагане за продажба на замърсени с него предмети. Като цяло обаче терористичните структури използват пандемията предимно за пропагандни цели – представят я като наказание за инакомислещите и търсят възможности да злепоставят властите за предприеманите от тях мерки, твърдят от ДАНС.

През 2020 г. основна опасност за държавите в Европа представляват атаки, извършени от мотивирани от терористичната пропаганда в интернет самостоятелно действащи лица, с лесни за набавяне средства (нож, автомобил), без значителна предварителна подготовка и сложна организация за действие. Силно негативно въздействие имат и атаките с огнестрелно оръжие в централни градски части. Въпреки значителното ограничаване на процеса, все още заплаха за сигурността са и завръщащите се от конфликтни региони чуждестранни бойци, както и оставащата вероятност от използването на миграционните потоци от терористи като начин за придвижване към Стария континент, пише в анализа на Агенцията.

ДАНС се спира и на активността на крайнодесните и крайнолевите движения в България и Европа под рубриката "Екстремизъм на социално-политическа основа". Констатира се, че разпространението на коронавируса е основна причина за значителното редуциране през 2020 г. на активността на тези движение. Ограничителните мерки налагат отмяна на по- голяма част от планираните мероприятия, включително съвместни инициативи на структури от различни държави. Активността им е пренесена основно в интернет, където често се използват криптирани канали за комуникация, твърдят от Агенцията. Според ДАНС през 2020 г. членове на български крайнолеви и крайнодесни структури и техни симпатизанти не са извършвали, планирали или изразявали намерения за осъществяване на терористични атаки у нас и зад граница. Не са установени и техни връзки и контакти с терористични организации.

Нараства обаче пропагандата в интернет на последователи на крайнодясната идеология. Те търсят поле за изява на база на патриотизма, стремежа към съхранение на националната и културната идентичност и на християнските ценности. Запазват се призивите за „превъзходство на бялата раса“, срещу мултикултурализма, феминизма, лицата с нетрадиционна сексуална ориентация, „ционисткото лоби“, комунизма и др. Основен риск е радикализирането на младежи под влияние на чужда пропаганда в интернет, в затворени групи и криптирани приложения, отчита още контраразузнавателната служба.

 

Още по темата