Quantcast

Медия без
политическа реклама

Българската армия проведе стрелби с реактивни системи за залпов огън

В учението "Стоманен щит-22" на полигона Корен цели поразяваха и 152 мм гаубици

19 Май 2022
Министерство на отбраната

Българската армия проведе тактическото учение „Стоманен щит – 22“, в която имаше бойни стрелби, включително и със 122 мм реактивни системи за залпов огън БМ-21. Тези съветски системи са известни още като "Град" и са наследниците на популярните катюши. В момента различни модификации от нея се използват масово във войната, която Русия води срещу Украйна. Вариантите, с които разполага българската армия, са с по 40 цеви за снаряди от по 3 м., като имат далекобойност до 21 км. В сегашното учение , проведено на полигон „Корен“, армията направи бойни стрелби и със 152 мм гаубици. Именно те са сред най-търсените от Украйна и до момента.

Демонстрациите на артилерийските дивизиони от състава на 4-и артилерийски полк бяха наблюдавани от зам.-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командирът на Сухопътните войски ген. Михаил Попов и командирът на Съвместното командване на силите ген. Валери Цолов. "Ученията на Българската армия основно са насочени към поддържането и усъвършенстването на вече придобити способности, както и към постигането на нови такива, с цел защита независимостта и териториалната цялост на държавата и за изпълнението на задачите ни в коалиционен формат", обяви ген.Илиев, цитиран от пресцентъра на министерство на отбраната. 

Кулминация на тактическото учение с бойни стрелби „Стоманен щит 22“, което се провежда на учебен полигон „Корен“. В занятието на Сухопътни войски участват бл...

Както обичайно през последните месеци, зам.-началникът на отбраната обяви, че учението „Стоманен щит - 22“ е планирано още от миналата година и нямало пряка връзка с войната в Украйна, но на фона на последните събития в региона, то заема мястото си сред дейностите по възпиране и отбрана. Кадри от стрелбите бяха разпространени от информационния център на Министерство на отбраната в Ютуб.

„Като артилерист ми е много приятно да видя колегите, с които съм имал честта да служа, да се стараят и да използват нови придобивки. Днес видяхме за първи път новопридобити радарни и безпилотни системи и други“, подчерта ген. Илиев. Той обаче акцентира върху необходимостта от модернизирането на съществуващите и придобиването на нови системи. „Наличните са добри, поддържани, усвоени и хората умеят да ги използват, но просто минаха времето си“, заключи зам.-началникът на отбраната.
 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?