Quantcast

Медия без
политическа реклама

България удържа и през 2019 г. лидерството в ЕС по корупция

В световната класация страната ни не помръдва от 2012 г. насам

колаж

Никой не е успял и през миналата година да измести България от лидерската позиция по корупция в ЕС Това показва международният Индекс за възприятие на корупцията, изготвян от Асоциация „Прозрачност без граници“. И, което е дори по-лошо, страната ни не отбелязва абсолютно никакъв напредък през последните 7 години.

Стойността на индекса за България е 43 точки, което отрежда на българската държава незавидното 74-то място сред 180 страни. В сравнение с предни години се изкачваме с няколко места нагоре в класацията.

Това обаче не е признак за напредък, тъй като се случва преди всичко за сметка на упадъка на няколко други държави от Източна Европа и Балканите. „Не ние се качваме към тях, а по-скоро те слизат към нас заради проблемите, които имат в областта на правосъдието, по-конкретно по отношение на независимостта на съдебната власт“, отбеляза Калин Славов от „Прозрачност без граници“.

СТАГНАЦИЯ

Удивителното е, че България на практика почти не помръдва от мястото, което заема в класацията. През 2012 г. страната получава 41 точки и тази стойност фактически не се променя и досега. От „Прозрачност без граници“ смятат, че това се дължи на трайните проблеми в областта на свободата на медиите, изборния процес, финансирането на политическите партии, назначенията в публичните институции и върховенството на закона. “Пациентът е в състояние на полубудна кома”, обезкуражаващо констатира Калин Славов.

ЗА ПРИМЕР

Политологът Огнян Минчев коментира, че промяна е възможна само при условие, че се направят структурни реформи в публичните институции, както и в отношенията между държавата, политиката и бизнеса. Като пример той посочи Грузия, която заема 44-то място, въпреки че се намира в регион, където страните имат по-големи проблеми с корупцията в сравнение с Югоизточна Европа.

„Грузия е на това високо място, благодарение на факта, че между 2003 и 2008 г. в страната бяха направени ключови реформи, които драматично редуцираха нивото на корупцията в основни публични институции. В този период на практика беше разпусната пътната полиция и беше създадена отново по правила, които не допускаха или минимизираха корупцията. Оттогава минаха повече от 10 години и нивото, което беше постигнато между 2003 и 2008 г. поддържа Грузия на равнище, което е завидно от наша гледна точка“, обясни политологът. През посочения от него период страната се управляваше от президента Михаил Саакашвили.

На политиците Минчев препоръча: „Рейтингът не е за да се хвалят с него, а за да работят, да правят промени и този рейтинг да пада. Защото да бъдеш на власт означава да взимаш решения, които не се популярни за една или друга група, особено ако тази група е свързана с олигархични интереси, окупирали държавата, икономиката и обществото."

ЕВРОПА

Средната стойност на индекса на Стария континент е сравнително висока – 66 точки. Най-добре се представят Дания, Финландия, Швеция, Швейцария и Норвегия. Най-проблемни са страни от Централна и Източна Европа: Гърция, Хърватско, Унгария, Румъния и България.

СВЕТЪТ

В челото на класацията стоят страни като Дания (87), Нова Зеландия (87), Финландия (86), Сингапур (85), Швеция (85), Швейцария (85). На дъното са изпаднали държави в икономическа криза или военен конфликт като Венецуела (16), Йемен (15), Сирия (13), Южен Судан (12) и Сомалия (9).

Две трети от държавите по света получават под 50 точки по индекса. Това означава, че показват незначителен или никакъв напредък в борбата с корупцията.

Още по темата