Quantcast
България съвсем загърби европейското законодателство | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

България съвсем загърби европейското законодателство

Страната ни е с най-голям брой нови наказателни процедури през 2019 г. заедно с Гърция и Кипър
6 031
 Pixabay

България е занемарила сериозно усилията си по правилното и навременно прилагане на европейското законодателство, показва последният доклад на ЕК за спазване на правото на съюза през 2019 г. Страната ни е с 39 нови наказателни процедури към края на годината за закъсняло или неточно прилагане на директиви, като по този показател България е на опашката с Гърция (39 нови случая) и Кипър (43 нови случая). С неприключилите процедури от предходни години нарушенията на европейското законодателство у нас стават 74. Тази статистика видимо се влошава - през 2018 година срещу България е имало 60 наказателни процедури, през 2017 - 53. Новите наказателни процедури през 2018 г. са били 27, а през 2017 - 29. 

Най-проблемно през изминалата година се е оказало спазването на европейското законодателство в областта на околната среда, показват подробните данни за България. От 39-те нови наказателни процедури 8 са в областта на екологията. Лошото качество на въздуха у нас е заслужило специално място в доклада, като Европейската комисия изтъква изрично решението си през 2019 г. да даде на съд България, Италия и Испания заради наднормени нива на азотен и серен диоксид във въздуха. България конкретно бе дадена на съд за продължаващо нарушаване на часовите и дневни норми за концентрацията на серен диоксид в Югоизточната си част, където са разположени най-големите тецове. България стига до съд за лошо качество на въздуха за втори път от приемането си в съюза, страната бе осъдена през 2017 г. заради високи нива на фини прахови частици, припомни Еврокомисията миналата година.

Страната ни е посочена изрично и в частта за сигурността на сухопътния транспорт заедно с Белгия, Хърватска, Италия и Испания. Срещу тези страни има открити наказателни процедури за неспазване на всички изисквания за сигурност при строителството и функционирането на пътните тунели. Минималните изисквания в директивата засягат всички тунели с дължина над 500 метра, част от трансевропейската пътна мрежа, а тези държави не са приложили всички мерки за гарантиране на стандартите за сигурност, писа през м.г. ЕК.  Повече детайли не се посочват, но от приеманите периодично от правителството списъци с мерки във връзка с членството ни в ЕС става ясно, че страната ни не спазва директива от 2004 година за минималните изисквания за безопасност за тунелите на трансевропейската пътна мрежа. България е обещала до края на 2020 година да предприеме съответните мерки за извършване на допълнителни строително-монтажни работи по пътните тунели от TЕN T мрежата. 

Друго нарушение на европейското законодателство - за липсата на улеснен достъп до уеб сайтове и мобилни приложения на публични институции за лица със зрителни и слухови увреждания, би следвало тази година да бъде затворено, защото в края на 2019 г. парламентът прие съответните изменения в закона за електронното управление. Страната ни би следвало да затвори и друга наказателна процедура - срещу упорството да поддържа български регистър на географските означения за земеделски продукти и храни, в разрез с общоевропейския регистър. В края на 2019 г. парламентът прие изцяло нов закон за марките и географските ограничения, който би следвало да е приложил в пълнота европейското законодателство. Сред изрично посочените в общия доклад на ЕК процедури срещу България е и тази за подписано през 2018 година споразумение с 5 държави от Западните Балкани за автоматичния обмен на ДНК, дактилоскопски данни и информация за регистрация на автомобили. Подобна процедура е открита и срещу Австрия, България, Унгария и Румъния, като според европейската комисия сключеното споразумение е нарушава ексклузивната компетентност на ЕК в обмена на подобни чувствителни данни. 

СТАТИСТИКА

От общо 74 наказателни процедури срещу България през 2019 г. 33 са за неточно прилагане на директиви, 35 - за закъснения в прилагагено, 6 са за нарушения на други регулации, договори и решения на съюза. 

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Още по-рязък скок на новозаразените - вече 1336 за денонощие

21.10.2020

2268 20
ЕК иска обяснения от България за гражданството срещу инвестиции

20.10.2020

Обновена

897 5
Брюксел няма да помага за компромис между България и Северна Македония

19.10.2020

2544 23

Коментари

годю

"наднормени нива на натриев и серен диохид във въздуха"

 БТКН! Щом и натриев диоксид има в атмосферата, спукана ни е работата!  

В училищата в България учи ли се все още химия, или сме минали на американската система?

А диоксидът да не би да е нитрогенов, а не натриев?

И не се казва натриев, а содиумов!

Буболечо
снимка на Буболечо

Нищо не разбираш, написали са ти го черно на бяло - диохид.

А не диоксид.

 

Диохидът е съвсем друго нещо. Все още не се изучава в България. Всъщност не се изучава и по целия свят.

Само в Европейската комисия знаят за него.

Basilisk

Тоя праг е чистак нов:

 

https://i.imgur.com/ZtjuVVq.jpg

 

Гениално архитектурно решение. Нека им е гадно на чесъните...

 

Не е по темата, но трябваше да го споделя.

tatyana1

Единственото хубаво нещо е, че се отказаха от 15км тунел в Кресна. С експлоатация на тези 500-1000м не се справят, представяте ли си тунел15км? А, да, и ЖП тунела Козница не могат да изремонтират.А пък защитените зони явно не ги е определял някой много компетентен, щом  каналът море- езеро във Варна и той е в Натура 2000. А е промишлено съоръжение, с промишлени обекти и по двата бряга, а сега и ще го удълбочават за пристанището- ще стане хептен екологично.

редник

наднормени нива на натриев и серен диоксид във въздуха. 

 

Мда, и друг път съм питал - има ли редактори в редакцията?...

 

А на български - учехме за азотен двуокис NO2. В последните години, вече европейски, някои учЕни явно не харесват двуокис и стана диоксид, а полека-лека и нитрогенов, а скоро и Nitrogen dioxide...

Джиджи

Мноо си закъснял, драги, ти в кой век живееш?

 

В България му се вика "диоксид" поне от едно 20 години ...

 

И говоря да офицЯлно❗️❗️❗️

годю

И Nitroden dioxide няма да е за дълго. След него минаваме на  二氧化氮.

редник

Буболечо

Диохидът е съвсем друго нещо. Все още не се изучава в България. Всъщност не се изучава и по целия свят.

 

Така е - натрият се окислява и се получава Na2O - двунатриев окис или динатриев оксид...

 

Признавам, че съм идиот. Моля за извинение, макар да не е за извинение. Учителката ми по химия, бог да я прости, би ме убила. Исках първо да ги напиша с означения, после щях да проверявам, после забравих. Няма какво да се обяснявам, слаб 2 по този пункт. Таня 

редник

Таня,

Всеки може да сгреши и затова си трябва редактор.

Тъй като вероятно няма, то предлагал съм в отделна рубрика, примерно "Предстоящи", първо да излизат "горещите" и да са видими само за регистрирани форумци, които ще поправят каквото видят за 10-15 минути...

И не забравяйте - ние сме приятели на Редакцията!

Редник, хубава идея:) Иначе има редактори, но всички сме претоварени и стават глупости. Поздрави!

Влез или се регистрирай за да коментираш