Quantcast
БСП предлага служебния кабинет, ако вземе мандата | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

БСП предлага служебния кабинет, ако вземе мандата

Нинова: Или писмено споразумение с ИТН, или няма подкрепа
8 677
 Снимка: БГНЕС
Корнелия Нинова

Въпреки че заседаваха почти 5 часа на "Позитано" 20, социалистите не стигнаха до окончателно решение дали да подкрепят проектокабинета на "Има такъв народ". На пленума, който според социалисти е бил "доста разгорещен", е било взето решение да се продължи с разговорите с ИТН, тъй като БСП настоява да бъде сключено споразумение с партията на Трифонов по основните политики на бъдещото управление. В противен случай червената парламентарна група няма да подкрепи кандидатите за министри.

"Националният съвет реши да продължим разговорите с ИТН по представената днес от тях политическа декларация. Тя да бъде основата за писмен документ, на който БСП държи и който да гарантира, че нашите предложения ще бъдат изпълнени и ги има черно на бяло", заяви председателят на соцпартията Корнелия Нинова. Тя разказа, че членовете на пленума са се запознали с политическата декларация на ИТН като проект, около който да се търси обединение, но в нея не са отразени достатъчно предложенията на БСП.

"Държим в този документ по-коректно да бъдат нанесени резултатите от нашите преговори", обясни още Нинова.

"Има най-важните неща като преизчисляване на пенсии и помощ за младите семейства, но има и неща, на които държим и не са отразени. Както има такива, по които не сме разговаряли и не е постигнато съгласие", аргументира се тя. Ставало въпрос за детайли, а като пример даде заложеното от ИТН преразпределяне на разходите в бюджета между 35-39%. "Ние винаги сме били за по-голямо преразпределяне като процент от БВП за разходи", посочи Нинова.

Разговорите по декларацията ще продължат и следващата седмица, стана ясно от думите й. "Ако предложението за правителство бъде внесено в петък, значи гласуването ще е другата седмица. Дотогава продължаваме разговорите с ИТН за уточняване по политиките. Оставаме на позиция, че нямаме предложения за министри", допълни тя.

Шефката на БСП обяви още, че ако ИТН не успее със съставяне на правителство и третият мандат отиде при левицата, то ще предложат настоящия служебен кабинет да бъде одобрен за редовен такъв от парламента.

 

Още

ИТН ще гази политиката, както глиган гази люцерна

15.01.2022

ПЕТЬО ЦЕКОВ

16843
На партийното изнудвачество трябва да се сложи край

13.01.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

18778
Теленор се отказа от "двойното" вдигане на цените

13.01.2022

2173