Quantcast

Медия без
политическа реклама

ГЕРБ ще предложи правителство без Борисов за премиер

Премиерът предизвиква Трифонов да състави кабинет, а той му отвърна - ще следваме законовата процедура

07 Апр. 2021Обновена

Време е за отговорност за стабилността на държавата! #ВремеЕзаОтговорност

Posted by Boyko Borissov on Tuesday, April 6, 2021

Като първа политическа сила ГЕРБ ще предложи правителство, в което Бойко Борисов няма да бъде премиер. Това съобщиха Деница Сачева и Екатерина Захариева по време на паралелните си участия в телевизионни предавания тази вечер.

"Ще предложим нормално правителство, за което ще потърсим подкрепа от парламентарно представените партии и съответно, ако не получим такава – ще върнем мандата. В партия ГЕРБ има достатъчно личности, които биха могли да заемат министерски позиции", заяви Деница Сачева пред бТВ. По-късно пред БНТ същото повтори и Екатерина Захариева и уточни, че в новия кабинет на ГЕРБ Бойко Борисов няма да е премиер. И двете обаче заявиха, че на този етап, не са обсъждани имена за министър председател.

"Ние сме отговорна партия, няма да предадем тези, които са гласували за нас, затова ще предложим кабинет. Ако останалите политически партии не го подкрепят, тогава нека президентът да връчи мандата на втората политическа сила на Слави Трифонов  и се надяваме той да не избяга от отговорност", заяви Захариева.

Тя увери, че ГЕРБ ще подкрепи кабинет на Слави Трифонов и "ще им даде шанс от уважение към техните избиратели". Захариева дори обясни, че би била една от 10-те депутати на ГЕРБ, обещани по-рано днес от Бойко Борисов в подкрепа на "Има такъв народ". "Бих подкрепяла всичките им разумни политики", каза Захариева.

 И Захариева, и Сачева развиха тезата, че нови парламентарни избори ще вкарат България в хаос насред пандемия. "Очакват ни сериозни решения, които трябва да бъдат взети – до 30 април трябва да бъде предаден планът за устойчивост и развитие в Европейската комисия, трябва актуализация на бюджета, извънредната епидемична обстановка приключва на 30 април, следващото правителство трябва да вземе решение ще отваря ли, ще затваря ли и как ще продължат мерките", разясни Сачева.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов също направи изявление, с което стана ясно, че вече не предлага на опонентите си да съставят експертно правителство, което да управлява до декември, а смята да предложи отново кабинет на ГЕРБ. Мотивът - голямата подкрепа, която получил от избирателите си.

"С нашия опит и експертиза и с убедително предимство от 10% пред следващия, сме длъжни да предложим варианти за управление", обяви той в началото на първото правителствено заседание след изборите. Борисов заяви, че вижда "огромна безотговорност" в другите политически партии. "Някои изпитват неудовлетворено желание за още нови избори, след като завчера похарчихме 150 млн. лв.", обвини той опонентите си.

"Всички искат да омаловажат сериозния успех, който всички вие постигнахте. С чест и гордост можем да кажем, че сме си изпълнили абсолютно всички ангажименти и обещания, които сме си поставили тази година", каза още Борисов. "Пета поредна победа на парламентарни избори и 14-а общо. Заради тези, които са много гласовити, не можем да се зарадваме, че сме ги победили. Не с един-два – с 10%. Тяхната игра най-вероятно ще бъде да предизвикат хаос", коментира премиерът в типичния си стил. 

Борисов открито предизвика опонентите си, като започна да им дава акъл какво трябва да правят.

"Дето се вика, ние носехме отговорност до изборите. Оттук нататък, с над половин милион избиратели, колегата политик да си носи отговорност. Ние ще предложим, те няма да изберат и ще дойде той наред. Затова най-колегиално ги моля да започнат да си правят състава на правителството, мнозинството, кой ще е председател на парламента, на комисиите, областни управители. Това е много сложна задача и изисква определено време. Така че да не дезертират и да не се оправдават, че няма мнозинство. Ако толкова им е нужно за нещо, съм готов да им дам 10 дежурни депутата, които да ги подкрепят. Аз си обичам държавата, искам бизнесът да се чувства спокоен", каза Борисов.

"Някой трябва да работи. Сега е техният ред. Заради нашите избиратели, че са ни поставили на първо място, сме длъжни да предложим вариант. Надали ще стане – от заявките, които чувам. След това те да се съберат и да си направят правителство. И тогава хората ще поставят на везната. Само след няколко месеца. Това сме го гледали при Орешарски, ще го гледаме в по-лош вариант. Нека съм лош пророк – могат да се стегнат, пожелавам им успех", заяви още премиерът.

Борисов, който през лятото се отказа да подаде оставка с оправданието, че ще променя Конституцията, и предложи такъв нефелен проект, че той не мина даже през комисиите в парламента, се върна към тази своя идея. След като няколко пъти натърти колко е лошо да има нови избори, той предложи Слави Трифонов да свика вот за ВНС.

"Въобще не ни е страх от нови избори, партията е в прекрасна форма. Но нали всички говорихте за ВНС, мажоритарни избори. Събира се това събрание сега, гласуваме свикване на ВНС, нека президентът Радев – неговия проект на Конституция да внесе. Свикваме ВНС и решаваме всички проблеми - половината са мажоритарни гласове, и почваме на чисто. Ето това са варианти, които политиците би трябвало да разгледат”, допълни Борисов. Той отново натърти, че ГЕРБ остава първата партия. "Ако погледнем отзад напред, ГЕРБ е най-малко нехаресваната партия. 70 и няколко процента не я харесват. Мая Манолова 96% не я харесват. Христо Иванов 90% не го харесват. Може ли, като 96% не я харесват, да кажеш "Аз съм омбудсманът". Хайде управлявайте сега, щом не харесвате ГЕРБ, СДС и Патриотичния фронт, за да видите лесно ли е", заключи Борисов. 

ОТГОВОРЪТ

От "Има такъв народ" първоначално отказаха да коментират днешните изявления на премиера. Няколко часа по-късно Слави Трифонов написа в профила си във Фейсбук: "По повод на различните политически изказвания и предложения, изразени в последните дни, искам да кажа следното: Има много ясна законова процедура, упомената в Конституцията, и ние съвсем логично я спазваме и вървим напред."

По повод на различни политически изказвания и предложения, изразени в последните дни, искам да кажа следното: Има много...

Posted by Слави Т. Трифонов on Wednesday, April 7, 2021

 

По конституция след проведени парламентарни избори президентът връчва мандат за съставяне на правителството на партията, получила най-много гласове - в случая коалицията ГЕРБ-СДС. Тя ще има една седмица, за да предложи нов състав на правителство. Ако това не стане - мандатът отива при втората партия - "Има такъв народ" и следва същата процедура. Ако се стигне до връчване на трети мандат обаче - президентът може да го връчи на която избере от партиите, представени в парламента, а не задължително на третата, която е БСП. 

ДО ЖИВОТ

В същото време един от лидерите на "Изправи се! Мутри, вън!" - Мая Манолова, коментира във Фейсбук, че Борисов иска свикване на Велико народно събрание, за да остане премиер до живот. "Конституцията за втори път се превръща в средство да продължи властта си и още малко да е премиер. Той така и не разбра, че за да се започне процедура за приемане на нова Конституция, е необходимо да има конституционен проект. Какво ще предложи Борисов? Чл. 1 да гласи „Борисов да е премиер до живот" ли?", написа Манолова. "Ще има конституционен дебат и съдебна реформа, но дали тя ще изисква Велико народно събрание ще решим ние – партиите на протеста, които сме първа политическа сила. Този път конституционният дебат ще е с експерти, конституционалисти, университетски преподаватели, граждани, магистрати. Конституцията няма да се пише от безхаберници за една нощ", допълни Манолова.

СЦЕНАРИИ

Партиите около протеста ще се опитат да оставят въпросите за промяна в Конституцията и свикването на Велико народно събрание настрани, счита социологът от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова. „Подобно на протестите и на позициите през есента, партиите, които са около протеста, ще се опитат да оставят този въпрос встрани, а не да влязат в сценария за Велико народно събрание. Защо? Защото, ако има съгласие по една обща и доста неясна формулировка – демонтиране на модела на ГЕРБ, то има твърде малко съгласие по това какво да се прави. Има съгласие по негативния дневен ред, няма съгласие по позитивния“, коментира Димитрова пред БГНЕС. Според нея голямата изненада на вота не е влизането на "Има такъв народ" в парламента, а големият мащаб на тази подкрепа. 

"Единият вариант е партията на Слави Трифонов да се опита да състави правителство около партиите на протеста, опитвайки се да продължи да поддържа този плам на недоволство. Това ще е много трудно, ако влезеш в правителство, защото правителството трябва да решава актуални задачи и проблеми. Трудна спойка – и да поддържаш протестен потенциал, и да участваш в управлението. Ако се поддържа отворен въпроса за референдума, може да се постигне такъв вариант. Вторият вариант, който също е открит, е, стъпвайки на резултатите до момента, да се реши да се отиде на нови избори. И това е риск. Когато има вълна, тя обикновено се качва, но при нови избори никой не може да каже със сигурност“, допълни Димитрова. 

ДЕЖА ВЮ

Абсурдното предложение на Борисов да осигури 10 дежурни депутати от ГЕРБ, които да подкрепят правителство на малцинството, не е новост за него. През февруари 2013 г. - след като първо подаде оставка, а после върна мандата за съставяне на кабинет, Борисов бе още по-щедър. Тогава той обещаваше 20 депутата на ДПС и БСП, които да съставят правителство. "Опозицията в лицето на БСП, ДПС, Атака и останалите могат да съберат 101 депутати и аз им гарантирам, че ще осигуря 20 депутати от ГЕРБ да стоят в залата, за да има кворум. Това обаче означава, че Ахмед Доган трябва да ходи на работа, 21 няма да дам", бяха тогава думите на Борисов. 

Ключови думи:

Бойко Борисов, избори

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Отпадат още десетки удостоверения и свидетелства

19 Февр. 2024

Генералите и Радев обявиха липсата на хора за най-голям проблем

20 Февр. 2024

Васил Терзиев започна чистка в направление „Архитектура“

20 Февр. 2024

Адвокати се разгневиха на прокуратурата за кръга "Божанов"

20 Февр. 2024

Борисов и Тръмп се сравниха с Алексeй Навални

21 Февр. 2024