Quantcast
Борисов рекламира на Фон дер Лайен кандидатурата ни за Еврозоната | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Борисов рекламира на Фон дер Лайен кандидатурата ни за Еврозоната

1 515
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Премиерът Бойко Борисов увери председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че България смята да ускори действията си за кандидатстване за чакалнята на Еврозоната. В телефонен разговор с шефката на ЕК министър-председателят изтъкна конкретни усилия, които се реализират съвместно от правителството, банковия сектор и надзора у нас, съобщиха от правителствената информационна служба.

Преди седмица премиерът Бойко Борисов изказа съжаление, че наскоро се е "огънал" и е заговорил за отлагане. "Да, кризата е страховита. Тук мога да си направя една голяма критика към себе си. Не трябваше да се огъвам толкова, когато уверено вървяхме към чакалнята на Еврозоната. Вие сега виждате - Европейската централна банка отпуска трилиони за възстановяване, но за кои държави", коментира той пред журналисти. От думите му стана ясно, че остава да изпълним едно условие до влизане в чакалнята за еврото.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен от своя страна поздрави българите с най-светлия християнски празник Възкресение Христово. „Българското правителство прояви силна воля и не затвори църквите в момент, в който хората имат нужда от вяра и надежда“, заяви тя, цитирана от пресслужбата. Фон дер Лайен изтъкна още, че българите, посетили храмовете за Великден, са били дисциплинирани и са следвали препоръките за социална дистанция.

Двамата са обсъдили още излизането от кризата с пандемията, както разработването на  конкретни мерки за бързо възстановяване на икономиките на страните от общността „В тази ситуация е нужно ЕС да покаже единство. Сигурен съм, че както винаги ще намерим ефективно решение на проблемите и заедно ще успеем да преодолеем в кратки срокове последиците от забавянето на икономическите процеси и растежа в страните“, заяви премиерът.

Още

ЕК ни даде зелена светлина за 11 млрд. евро до 2027 г.

06.07.2022

ТАНЯ ПЕТРОВА

730
15% повече пари спестили домакинствата в еврозоната

05.07.2022

369
Брюксел ни реже над 1 млрд. лв. от плана за възстановяване