Quantcast
Баневи осъдиха България в Страсбург заради думи на Гешев | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Баневи осъдиха България в Страсбург заради думи на Гешев

Държавата им дължи 13 800 евро обезщетение за неимуществени вреди
9 690
 БГНЕС
Николай и Евгения Баневи

Николай и Евгения Баневи осъдиха България в Страсбург. Европейският съд по правата на човека излезе днес с решение, според което държавата им дължи общо 13 800 евро обезщетение - 7800 евро за Банев и 6000 евро за съпругата му. Държавата трябва да покрие и съдебните им разноски от 6000 евро.

Съдът приема, че е нарушено правото им на свобода и сигурност, както и правото им на бързо решение по законосъобразността на задържането им. С изявление на Иван Гешев (докато беше шеф на спецпрокуратурата) и с едно съдебно решение е нарушена и презумпцията им за невиновност, приема още Страсбург.

Николай, Евгения и Мария Баневи са обвинени от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група (ръководена от Николай Банев), създадена с цел данъчни престъпления, пране на пари и длъжностни присвоявания. Евгения Банева е обвинена като помагач на съпруга си. Майката на Банев - Мария, отговаря пред съда за участието в организирана престъпна група.

В жалбата си пред ЕСПЧ Банев твърди, че задържането му по време на разследването е било незаконно и прекалено дълго и че той не е имал ефективно средство на защита срещу това. Той се оплаква и че е нарушено правото му на личен живот, тъй като е бил следен с камера по време на пътуване и в следствения арест. Позовавайки се на презумпцията, че всеки е невинен до доказване на противното с влязла в сила присъда, Баневи твърдят, че на няколко пъти съдилищата и прокуратурата е нарушила правото им да бъдат считани за невинни. Те се оплакват от публикуване на снимки и видеоклип, показващ дома им, техните лични вещи и ценности.

"Решението е изключително полезно и навременно за българския политически и правен контекст. То доказва вредата от така наречено специализирано правосъдие - специализираните прокуратури и съдилища, които в последните месеци са обект на публичен дебат", коментира пред "Сега" адвокатът на Баневи по делото в Страсбург Михаил Екимджиев.

"По-важното и безпрецедентното обаче е, че за първи път България е осъдена заради изказвания на нейния главен прокурор, който във всяка нормална и правова държава би следвало да олицетворява върховенството на правото и справедливостта. В случая, нарушавайки съзнателно, каквото и да значи това за Иван Гешев, конституционната презумпция за невиновност, той осъществява и състава на чл. 282 от НК (злоупотреба с власт)", каза още Екимджиев. И допълни, че това е "чудесен повод за доблестните и независими български прокурори, които според Конституционния съд и по думите на началника си могат безпрепятствено да го разследват, когато има "достатъчно доказателства" по смисъла на НПК за това. Едва ли има по-убедително доказателство за това от решението на ЕСПЧ, което установява, че главният ни прокурор превишавайки правомощията си, е нарушил както българската Конституция, така и конвенцията за правата на човека".

Сред казаното от Гешев на 28 октомври 2018 г., което съдът приема за нарушение, е и следното: "Това дело (срещу Баневи, б.а.) ще онагледи, въпреки че то подозирам, че ще се разроят доста дела от това дело, но това дело ще онагледи това нещо, което ви описах и т.нар. бандитска приватизация, не знам дали въобще това да е "приватизация" правилната дума – всеки си има отговор на този въпрос …

… Защото парите, за никого не е тайна, които са от "обезкостяваните" предприятия, са отивали в офшорни зони, в офшорни сметки. Ние сме намерили оригиналите на документи и за нас това е ценното. За вас (журналистите, б.а.) интересното ще е множество злато, скъпоценности - дали са диаманти, дали са някакви други камъни - ще преценим в резултат на експертиза, но обемът е потресаващ. Така че тези неща са парите на работниците от тези предприятия – те са трансформирани в това, което ще го видите на снимките на сайта на МВР."

Цитати от Гешев има и в жалбата на Ветко и Маринела Арабаджиеви до Страсбург. Досега някогашният вътрешен министър Цветан Цветанов държеше първенството по осъдителни решения заради изказвания.

 

 

Още

Прокуратурата изведнъж реши да проверява дали изборите са манипулирани

28.11.2022

Обновена

3807
Борисов вече си общува с Гешев чрез телепатия
Разследванията срещу политици за корупция набъбват, обяви Демерджиев

06.11.2022

Обновена

3902