Quantcast

Медия без
политическа реклама

АПИ предупреди: Пътищата стават снежни пързалки от утре

В цяла България се очакват застудяване, валежи и проблеми с трафика

10 Яну. 2022
Илияна Кирилова

Ако не е наложително, утре не тръгвайте на път, защото зимата ще превземе шосетата в цяла България. 

Още тази нощ започва понижение на температурите и почти навсякъде дъждът ще преминава в сняг,  предупреди Агенция "Пътна инфраструктура". 

Метеорологичната прогноза е за значителни валежи в Предбалкана, Рило-Родопската област и в Югоизточна България, като в по-голямата част от страната ще се образува и снежна покривка, а по планинските проходи са възможни навявания. Затова АПИ призовава шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция и не предприемат резки маневри. От агенцията подчертават, че колите с износени гуми в такива условия създават големи бели, защото закъсват, блокират движението ина другите автомобили и затрудняват работата на снегопочистващата техника.

От АПИ уверяват, че екипите на пътноподдържащите фирми следят метеорологичните прогнози и ще се грижат за почистване и обработка на трасетата срещу заледяване.  Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

Ако се налага, отделни участъци ще бъдат затваряни за обработване на асфалта с химикали, пясък и т.н. Там, където има силен вятър, снегонавяванията и лоша видимост, движението ще се ограничава временно до подобряване на метеорологичните условия и почистване на пътя.

 

Шофьорите и транспортните компании могат да намерят информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа на сайта на АПИ – www.api.bg, и на денонощния телефон 0700 130 20. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Ключови думи:

АПИ, заснежени пътища

Още по темата