Медия без
политическа реклама

62.64% от прокурорите избраха единствения кандидат за член на ВСС

Вотът за Евгени Иванов се проведе в Съдебната палата и по интернет

26 Септ. 2020Обновена
БГНЕС
Гласуването за единствения кандидат за нов член на ВСС започна в 8 часа сутринта

Евгени Иванов беше избран за член на Висшия съдебен съвет от общото събрание на прокурорите. Той е получил 841 гласа от гласувалите общо 959 негови колеги.

Евгени Иванов ще довърши последните близо две години от 5-годишния мандат на настоящия Висш съдебен съвет. Той влиза в състава на мястото на Даниела Машева, която стана зам. главен прокурор. До момента Иванов беше прокурор във Военно-апелативната прокуратура. Той е и председател на Асоциацията на прокурорите вече трети мандат.

Час по-рано стана ясно, че са гласували 62.64% от прокурорите, или 959 от имащите право 1531. Електронно, посредством онлайн системата през интернет, са гласували 872 прокурори, а 87 са пуснали хартиени бюлетини в Съдебната палата.

Началото на изборния ден бе белязано от протести, организирани от движението БОЕЦ и от младежката организация на “Демократична България“

Главният прокурор Иван Гешев и екипът бяха заявили, че ще гласуват по интернет. А самият кандидат - военният прокурор Евгени Иванов - с традиционна хартиена бюлетина.

След като стана ясно, че са гласували повече от половината от имащите право на глас, за да бъде избран, Иванов трябва да получи подкрепата на повече от половината от действително гласувалите. 

Миналата събота, когато стартира процедурата за изборен член на Висшия съдебен съвет, Евгени Иванов се обърна с кратко слово към колегите си. Той обеща да бъде техният глас в съдебния кадрови орган, обяви се против изваждането на прокуратурата от съдебната власт и беше категоричен: “Тежко и горко на държава, която няма независима прокуратура“.

Протестиращитe пред Съдебната палата обаче призоваха прокурорите да не гласуват за единствения кандидат Евгени Иванов, защото според тях, по този начин главният прокурор Иван Гешев "превзема структурите". Харалан Добрев от „МлаДа България“ се възмути от факта, че за пореден път кандидатът за овакантеното място е само един, както бе и при избора на Гешев за главен прокурор, пише БГНЕС.

„Евгени Иванов е поредният човек от тази номенклатура. Той е върл защитник на Гешев и неговия начин на работа. Гешев за пореден път си издига човек, който да го защитава във ВСС и по този начин те да имат мнозинство, за да не може да се предприеме нищо срещу Гешев, нито срещу инспектората на ВСС, нито при важните гласувания“, заяви той и подчерта, че това е опит за окупация от страна на главния прокурор. Добрев посочи, че с присъствието си пред палата искат оставка на главния прокурор, както и да не бъде подкрепен Иванов на днешните избори.

„За да могат прокурорите да покажат малко морал, ако е възможно те да не гласуват, да няма достатъчно участие на изборния процес, за да покажат, че има морални и етични прокурори в държавата. Не може без дебат и няколко кандидати да избират толкова важни членове в толкова важен орган като ВСС“, каза той.

Мястото в Прокурорската колегия се освободи, след като Даниела Машева стана зам.-главен прокурор. Освен нея Иван Гешев нарави още един член на ВСС свой заместник – Пламена Цветанова. Тя обаче е от квотата на парламента, който все още не е открил процедура за избор на неин наследник.

Още по темата