facebook
twitter

Горещи новини

БСП внесе законопроект за двойния стандарт при храните

478
БГНЕС
Светла Бъчварова

БСП внесе днес в парламента законопроект за промяна на Закона за храните, с който да се спрат двойните стандарти при храните. Вносители са 30 депутати от червената партия начело с лидерката Корнелия Нинова. Законодателната инициатива е в синхрон с отправената препоръка на  Европейския парламент, каза заместник-председателят на земеделската комисия в Народното събрание и депутат от БСП Светла Бъчварова, която представи проекта.

Според предлаганите текстове за всички продукти, които са на българския пазар и са произведени извън страната, ще се изисква сертификат за съответствие. Този сертификат ще бъде включен в база данни за международен обмен с останалите страни, за да може да бъде верифициран и съответно да гарантира на всеки един потребител не само в България, но също така и в страните от Европейския съюз, че се спазват изискванията за еднакво качество и еднакво влагани суровини във всеки един от продуктите.

Такъв сертификат обаче няма да се изисква за търговски марки, които са в България, тъй като българските производители, освен документален, имат и физически контрол от Агенцията по храните.

Санкциите при нелоялни търговски практики са доста високи. За физически лица те са от 10 хиляди до 20 хиляди лева, като при повторни нарушения санкцията е 40 хиляди до 80 хиляди лева. За юридическите лица са предвидени двойно по-високи санкции.

24

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

5 европейски страни изпращат помощи на венецуелците

20.02.2019

671 10
Затвориха участък от "Дунав мост" заради дупка в асфалта

20.02.2019

397
Турция е задържала над 350 нелегални имигранти

20.02.2019

223 1

Коментари

otvrat1

Сутринта падна голям смях с евродепутат-патриот Джамбазки. Той, като истински "патриот", гласувал против препоръката на ЕП, но нескопосано лъжеше, че бил гласувал "против двойния стандарт".

ONOGUNDUR

И какво сега, червените "бизнесмени" произвеждащи хранителни боклуци в БГ, вече по-лесно ще си пласират произведеното. Само, че..............................дори и да са по-лоши от тези в западната част на Европа, двойностандартните храни пак са много по-добри от повечето от нашите "прекрасни" продукти. Пробвайте БГ кашкавал за 15 лв и холандски такъв за 11 лева и ще разберете за какво става въпрос!!! Наздраве

nikipsh
снимка на nikipsh

Пробвах, и ..... дори котката не спаси холандския боклук от кофата за боклук.

Nashenec

Все пак не е лошо да се чете преди да се коментира !?

Материалът се отнася за предложение, което засяга дали една западна фирма продава под едно и също име различни продукти - пример дали даден перилен препарат в България и в Германия имат едно и също съдържание (количествена и качестване еднаквост).

Затова става дума, а не дали става дума за немски и за български салам. Поляците го започнаха заради промишлените стоки, а не заради храни. Чехите добавиха храни и напитки.

 

FuFighter

Сега ще рипне бизнесОт сО сертификати :D

Stern

Тези пак са встрани от събитията.

ЕП не настоява продуктите да са еднакви, т.е. кока-колата и "Милка"-та у нас да са с абсолютно еднакъв състав като у немско, а просто етикетът на тази, за България да не е същият, като този за Германия.

Демек потребителите да са информирани, че има разлики.

Така че няма да карат западните производители да глезят второ- и третоскоростните на изток с първокласни продукти.

paragraph39

RE:

И друг път съм го казвал и доказвал/ и тук/, че различният стандарт/рецептури/ за хранителни продукти, предназначени за ктонснумиране в Западна и в Източна Европа, УРОНВА ПРЕСТИЖА на източноевропейските производители/по лиценз!/  и търговци на тези продукти!

Това е така, защото западноевропейските туристи в Източна Европа, които консумират там тези продукти, най-вероятно псуват източноевропейските производители или търговци- заради различните от в Западна Европа вкусови и други качества на тези продукти, на които качества западноевропейските туристи са свикнали в техните им западноевропейски държави!

"Аргументът"/?!/ на производителите и търговците на тези продукти, предназначени за Източна Европа, че просто са се съобразявали с ВКУСОВИТЕ изисквания и особености на източноевропейците, които, видите ли, били различни от тези на западноевропейците, е НЕсериозен и подвеждащ!!! А и с нищо НЕ е отбелязано върху опаковката на тези продукти, че са предназначени за консумиране от източноевропейци, нали?!

Още когато избухна скандала предложих именно това- върху опаковката на тези продукти, с ейййй такива ГОЛЕМИ букви да пише: "Произведено за Източна Европа"/ "Made  for East Europe"/- така хем НЯМА да вкарват в заблуждение западноевропейските туристи в Източна Европа, хем няма да уронват престижа на производителите и търговците на тези стоки, хем ще има нужната ясното за какво става въпрос! Да, ама НЕ! А и кой съм аз, че да предлагам?!

Neopol

Значи ще искат сертификати за съответствие ? Пък после не били политически импотентни. 

Нужните решения са не сертификати, а регрламентиране на контрол, чрез сравнителни проби между продукти от една и съща марка, купени в различни страни. И не глоби за бумажки, а конфискация на несъответстващите количества и тогава евентуално и глоби.

paragraph39

Когато, под една и съща марка/БРАНД/ един и същ производител произвежда и продава един и същ вид стоки, но с различно съдържание за различните пазари, това е умишлено/ и наказуемо!/ ВЪВЕЖДАНЕ В ЗАБЛУЖДЕНИЕ на купувачите!!! ТЧК

Neopol

Както казва Stern, практическият резултат ще е, че на източните пазари ще се появят специализирани продукти само за тях. Резултатът ще е единствено официалното признаване, че продуктите са различни и няма да има въвеждане в заблуждение, което все пак е повечеот нищо.

Iezuit
снимка на Iezuit

БСП направо да раздаде един рецептурник (все някой от ведомствените столови пази такъв от соц-времето) и да го раздаде на Кока Кола, Нестле,, Данон, Юниливър и другите многонационални компании и да ги задължи да се придържат към него, ако искат да продават в България!

Old Shatterмоuth

"КокаКола"-та у нас по времето на социализма (1965-1989 г.) се правеше с минерална вода от Горна баня и със захар. За вкусовите качества е излишно да се говори...

циникЪтхедонист

И от политически неудобната " тайна" съставка имаше.

Повече от 20 години минаха вече, откакто се продава нещо, което има същия цвят и същия вкус, но не е истинска Кока-Кола.

В световен мащаб при това, не на локално ниво. 

paragraph39

NEROPOL,

/:/Както казва Stern, практическият резултат ще е, че на източните пазари ще се появят специализирани продукти само за тях. Резултатът ще е единствено официалното признаване, че продуктите са различни и няма да има въвеждане в заблуждение, което все пак е повечеот нищо.

...................................................................................................................

Според мен, резултатът ще е/дай, Боже!/, БОЙКОТ от страна на източноевропейските купувачи на поизточноевропейчените западноевропейски стоки!

Та те, източноевропейците, още отпреди Демокрацията са мечтаели и копнеели за ЗАПАДНИ стоки- такива, каквито са били те там, в Запада! А кво- получиха ядец! Продават им различно от "западното", но под формата на западно- въпреки, че Източна Европа вече е и в "западното" ЕС, и в "западното" НАТО!!!

Сиреч, пак са източноевропейците "втора категория" европейци!!! Язък, че скачаха по улици и площади преди повече от четвърт век! ПФУ!

Дежурния

Какво ще съдържа този сертификат за съответствие?

Рецептата на хранителния продукт, перилния препарат с пълно описание на всички съставки и пропорции...?

Чертежи и спецификации за всички чаркове на автомобил, пералня, хладилник, телевизор...?

Уверение и декларация "Честна дума, същото е като в Германия"...?

нещо друго от този сорт...?

Нашенец

Просто наглеци и техните измекяри, манипулатори, повтарят едно и също: Ония, наглеците, били се съобразявали с нашия вкус, затова били различни рецептурите. Бе, аланкоолу нагъл, аз като с купувам шоколад еди-кой си, не си го купувам, щото ми се иска да е за тукашния вкус, а защото искам определен продукт, който ми е харесал. Снощи си чупих парче шоколад Нестле, тукашен, и парче Нестле, от Испания.- сух и твърд марципан от едно време и съвсем друг по консистенция шоколад. Да си пуснат двата продукта в различни опаковки и видим дали българинът обича "тукашния" вкус. Аман от нагли производители и подлогите им. А за тукашните производители, дето два месеца не могат да произведат продукт с едно и също качество, да си драскаме ли?

paragraph39

IEZUIT,

/:/БСП направо да раздаде един рецептурник (все някой от ведомствените столови пази такъв от соц-времето) и да го раздаде на Кока Кола, Нестле,, Данон, Юниливър и другите многонационални компании и да ги задължи да се придържат към него, ако искат да продават в България!

..................................................................................................................

Пак изпростяваш НЕнужно! А и НЕ ти отива!

По ти отива да показваш интелигентност и коректност! Ти го можеш! Опитай! УСПЕХ!

Апропо, БСП / и аз, и много като мен/ искат УЕДНАКВЯВАНЕ на съдържанието и качеството на стоките под един и същ бранд на един и същ производител!

Т.е., БСП НЕ предлага в случая нов и еднакъв рецептурник за Западна и Източна Европа, а БСП предлага съществуващият рецептурник в Западна Европа да е еднакъв с този в Източна Европа, щом става въпрос за една и съща стока на един и същ западен производител под един и същ бранд! Ти против ли си?! А?!

Схващаш ли разликата?! Или се правиш?!

Perseus

БСП са идиоти. Със сертификати и щуротии това не става. А нашите мутро-бизнесмени може да предложат по-добро качество от чуждите некачествени продукти и ще бъдат предпочитани. Но не, те предлагат даже по-лошо качество от западните некачествени. Най-простото нещо - месото -  в Гърция кило пържоли е 5-5.50 евро (10-11 лв), а тук е 8-9 лв. (4-4.50 евро). 1 евро разлика, надника тук е по-нисък, всичко откъм труд е по-ниско. Обаче тамошното месо е вкусно и няма нищо общо с тукашното. Бие на домашно от прасето. А, де? Та както казах - БСП са идиоти.

onzi

Най-простото нещо - месото - 

тва може да го напише само илитерат, който от животновъдство и месопреработка си няма хал хабер. и допирът му до тези две понятия се изразява в покупка на една тарелка с нещо от кварталния супер.

 

за твое сведение, в себестойността на месото 50-75% е фураж, около 10% ток, вода, труд, още някъде 10% за развъдна дейност и 5-30% за лекарства. разходите за жив труд са пренебрежими в сравнение с разходите за витамини и минерали, които са борсови стоки. зърното също е борсова стока.

 

а вкусът на месото има пряка връзка с породата /има хибриди за месо и такива за колбаси/ и храната.

Perseus

Знаеш колко ма е.е дали си имам или нямам хал хабер според теб. Фактите са следните - в България месото е с 2-3 лв.  по евтино, а качеството, респективно вкуса са от зле по-зле. Надника, цените, администрация и всичко останало необходимо за сектора там са на гръцки цени, а тук на български. Респективно на цената тук, всичко трябва да е като качество като ТАМ. Тръгнал да ми обяснява врели некипели! АЙ, че се изневих.

Old Shatterмоuth

Позитановски политически мошедници, сър!

 

СОЦ.ДЕПУТАТИ ГОРДО ЗАЯВЯВАТ, ЧЕ НЕ ПРАЗНУВАТ 9 СЕПТЕМВРИ, ПОДАРЯВАТ СИ ЛИКА НА МУСОЛИНИ

Дата на публикуване: 14 09 2018, 12:10

https://bgr.news-front.info/2018/09/14/sots-deputa...

 

D4D5
снимка на D4D5

БСП направо да раздаде един рецептурник (все някой от ведомствените столови пази такъв от соц-времето) и да го раздаде на Кока Кола, Нестле,, Данон, Юниливър и другите многонационални компании и да ги задължи да се придържат към него, ако искат да продават в България!

Аз предлагам по една икона на Кока-кола във всеки български дом. Къде са те, къде сме ние... 

Дежурния

От БСП изглежда окончателно са изперкали.

He ce paрешава пускането на пазара на xрани произведени извън територията на Република България без сертификат издаден от официален контролен орган в държавата където е произведена храната, с който се удостоверява, че храната  е идентична на храната, която се търгува на нейна територия. Сертификат се издава за всяка една производствена партида.

http://www.parliament.bg/bills/44/854-01-70.pdf

Да се смее ли човек, да плаче ли...

onzi

Фактите са следните - в България месото е с 2-3 лв.  по евтино, а качеството, респективно вкуса са от зле по-зле

фактите са следните - ти просто не знаеш откъде да си купиш свястно месо, не си чувал за читави производители и храчиш жлъчка наляво и надясно. от което, естествено, мненията ти не стават по-умни.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×