facebook
twitter

Горещи новини

Азербайджан очаква да свърже газовата си система с хъба “Балкан”

1294
БГНЕС
Елмар Мамадяров с Екатерина Захариева в Баку

Република Азербайджан разчита на българския газов хъб “Балкан”, за да снабдява със синьо гориво не само Европейския съюз, но и страните от Западните Балкани. Това заяви външният министър на Азербайджан Елмар Мамадяров, който се срещна със заместник министър-председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева, съобщиха от външно министерство. Българският първи дипломат е на официално посещение в Баку, предаде БГНЕС.

Стратегическото партньорство в енергетиката, инфраструктурата, търговията и транспорта между двете страни бе оценено като приоритет и от председателя на парламента Огтай Асадов, както и от министър-председателя на Република Азербайджан Новруз Мамадов, които също се срещнаха с вицепремиера Захариева. “Всички проекти в енергетиката се движат навреме. Газът ни достигна границата с ЕС при Гърция. Но Южният газов коридор не трябва да свършва с Италия, Гърция и България, а да стигне и до останалите балкански страни. България е важна като транзитна точка”, каза министър Мамадяров. Вицепремиерът Захариева заяви, че подкрепя думите на азербайджанския си колега и същата е целта и на българското правителство. “Мисля, че Южният газов коридор е важен за целия регион, не само за отделни страни. Междусистемната газова връзка България - Гърция ще ни даде истинска енергийна диверсификация. Работим по газовия хъб “Балкан” и за свързване на газопреносната си мрежа с всички съседни страни. Имаме инфраструктурата и може да бъдем транзитна страна, както и да бъдем стратегически партньор на Азербайджан”, каза българският външен министър. По време на официалното посещение в България на министъра на външните работи на Азербайджан Елмар Мамадяров по покана на Захариева през октомври м.г. бе проведена първата сесия на Стратегическия диалог България- Азербайджан. След изграждането на Южния газов коридор и интерконектора България - Гърция, нашата страна ще получава до 1 млрд. куб. м. газ годишно. На 14 май 2019 г. приключи успешно процедурата за възлагане на обществената поръчка за проектиране, доставка и строителство на междусистемната газова връзка Гърция – България.

На 22 май 2019 г. в присъствието на премиерите на България и Гърция, на първия вицепремиер на Азербайджан и на зам.-председател на Европейската комисия бе даден старт на строителството на интерконектора.

“Надявам се азербайджанският газ да стигне България през 2020 година”, заяви пред Захариева и премиерът на страната - Новруз Мамадов. Той заяви, че би очаквал България да участва и в трансграничните транспортни проекти на Азербайджан, които целят да свържат Азия и Европа. “Нашите две страни са със стратегическо местоположение и трябва да използваме това заедно. Ще работя за срещи между транспортните министри, които да обмислят бъдещото ни сътрудничество”, каза българският вицепремиер. “Нашите страни се радват на прекрасни отношения. Имаме изключително добри перспективи в различни сфери на икономиката”, допълни премиерът Мамадов и каза, че се очаква развитие и по проекта за газификация на домакинствата в България от компанията СОКАР.

Екатерина Захариева подчерта, че се наблюдава увеличение на стокообмена с 34% и на туристите със 76% след откриването на директна самолетна линия Баку - София, но има много повече какво да се желае.

Българските стоки са били познати във вашата стана по времето на социализма, време е да се завърнем на вашия пазар, каза Захариева. “Да, ние си спомняме за България именно заради високото качество на вашите стоки”, каза премиерът Мамадов.

Председателят на парламента Огтай Асадов също заяви, че отдава изключително значение на ролята на България за износа на азербайджански газ. Само преди дни Асадов предаде в Баку ротационното председателство на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество на председателя на българския парламент Цвета Караянчева. Той подчерта изключително доброто взаимодействие между групите за приятелство в двата законодателни органа.

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кабинетът прие тарифата за тол таксите

18.12.2019

3454 3
До 250 лева ще е данъкът за стая, наемана от туристи през интернет

18.12.2019

3602 11
КФН отне лиценза на застрахователна компания "Юроамерикан"

17.12.2019

2080 3

Коментари

Тони Йорданов

   Забелязахте ли двете большие разницы между заглавието и казаното от тов. Мамадов? На тов. Мамадов му е пох. газов хъб "Балкан".  

Звън®
снимка на Звън®

Копнежите на Мамадяров да се свърже напърчените азерски тръби с хъба на Тиквоний I Хипертоник са някаква романтика. Ако толкова желае да се "конектне"  с него, то това може да стане единствено чрез свързаност на половите системи - тръба в хъб.

Тринити

На сликата Фльор е ухилена до ушите.Трябва да признаем,че и другарят Мамадяров е в блаженна нирвана.Дали причината не е в деликатно скритата му лява ръка,която кой знае къде рови в момента.

Седем с един...

Проверява дали "хъбът" ѝ може да поеме тръбата...

Диагностик

Посетете Баку. Няма да съжалявате.

bay Dragan

Има ли имамбаялдъ и лютеница? Свинска пържола, шарена , от врат? Червено вино?

gemedji2

Мда! Това нищоказване  за хора с какъв умствен потенциал е?Къде са азерските обеми ,които да „захранят“ Европа и даже хъбът МУ? Смехории! 

eric marsai
снимка на eric marsai
Любопитно наблюдение: нивото на простотиите, изсипвани редовно в това пространство, е обратно пропорционално на умението на авторите им да поставят интервали около препинателните знаци. Настрана полуграмотността им като цяло.

Влез или се регистрирай за да коментираш