Quantcast
Австрия е готова да наложи пълен локдаун за неваксинирани | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Австрия е готова да наложи пълен локдаун за неваксинирани

Това ще се случи при брой пациенти в реанимация, колкото в момента има България
Обновена
8 689
 Снимка: Архив

Пълен локдаун за неваксинирани е готова да наложи Австрия, ако в страната се достигне 30% заетост на интензивните отделения (или 600 легла). Това предвиждат новите мерки за контрол на коронавируса, съобщени снощи от канцлера Александър Шаленберг и здравния министър Волфгант Мюкщайн. Подробно ги публикува сайтът на българите в Австрия Melange Bulgaren.

В последното, пето ниво на ограничения лицата, които не могат да докажат ваксинация или скорошно преболедуване на ковид, няма да могат да напускат жилищата си освен за задоволяване на ежедневните нужди (пазаруване в хранителен магазин, посещение на лекар, аптека) и отиване на работа.

Засега страната е още в първо ниво на ограничения, което влезе в сила от 15 септември и важи при 10% заетост (200 броя) на интензивните легла. То предвижда носене от всички на FFP2 маски в супермаркетите, аптеките, обществения транспорт. В останалите магазини от търговската мрежа ваксинираните и преболедувалите могат да се движат с обикновени маски, покриващи носа и устата. На това ниво правилото 3G (ваксиниран, излекуван, тестван) се отнася за събития, събиращи повече от 25 човека. Антигенните тестове важат за 24 часа, а PCR – 72 часа. 

Към момента в интензивните отделения се лекуват 220 болни и ако заразата продължи да се разпространява, съвсем скоро ще трябва да се премине към следващото, второ ниво. При него в нощните заведения и на събития с повече от 500 човека ще могат да влизат само ваксинирани и излекувани. При тази ситуация вече няма да се приемат безплатните антигенни тестове, т.нар. Wohnzimmertests, като „пропуск” за заведения и събития.

Ако се стигне до заетост на повече от 20%, или 400 легла, в реанимациите, ще влязат в сила изискванията за ниво 3. Това означава, че в цяла Австрия няма да се приемат антигенни тестове. Достъпът до културни и спортни събития, заведения, фитнес центрове и др. ще е възможен с документ за ваксинация, преболедуване или актуален PCR тест.

В четвърта фаза, при 500 заети легла, се преминава от правило 3G в 2G, тоест неваксинираните няма да имат изобщо достъп до заведенията, хотелите, културни и спортни събития и др. места, изискващи достъп със сертификат. Канцлерът Шаленберг се надява, че предвиждането на строги ограничения ще мотивира повече хора да се ваксинират, но заяви, че ваксинацията в страната остава доброволна. 

За сравнение, в момента в България има 595 пациенти в интензивни отделения на болниците, като това е голяма част от наличния капацитет.

 

Румъния въвежда вечерен час от понеделник, като магазини и заведения ще затварят в 21 часа, а придвижването ще е ограничено след 22. За достъп до повечето обществени пространства ще се изисква зелен сертификат, а учениците излизат в двуседмична ваканция. Сватби и други частни празненства са забранени. Новите рестрикции бяха одобрени от временното правителство късно в петък.

"Положението е катастрофално", заяви вчера заместник вътрешният министър Раед Арафат. "Други страни преминаха през това, когато нямаше на разположение оръжие, а именно ваксина", отбеляза той. Румъния е на второ място в ЕС (след България) по най-нисък брой ваксинирани - малко над 30%, и рекордьор по брой нови и смъртни случай от COVID-19.

Мерките са в сила за месец, а магазини, аптеки и църковни служби ще могат да се посещават без ограничения. 

 

Русия отчете рекорден брой починали от COVID-19 за пети пореден ден - 1075 души. Рекордно е и числото на регистрираните новозаразени - близо 37 700. Въпреки че страната създаде една от първите ваксини срещу вируса, едва една трета от населението е имунизирано. Президентът Владимир Путин вече нареди да бъде обявена за неработна първата седмица на ноември. В Москва от 28 октомври до 7 ноември ще бъде наложен частичен локдаун, като ще работят само магазините за хранителни стоки и аптеките. Училищата и детските градини ще останат затворени. Неваксинираните възрастни (над 60 години) и хронично болни ще трябва да се самоизолират за цяла зима - следващите 4 месеца.

Още

„Даунинг стрийт“ се извини за партита по време на национален траур

14.01.2022

686
САЩ отчетоха 1.35 млн. заразени в началото на седмицата

11.01.2022

Обновена

1104
Австрийската полиция извършва обиски заради фалшиви сертификати

06.01.2022

1104