facebook
twitter

Горещи новини

Ангела Меркел: НАТО трябва отново да се фокусира върху руската заплаха

Има опасения, че Вашингтон може да предприеме ходове, които не е координирал със съюзниците си
5261

НАТО трябва да се фокусира върху увеличаване на военното си присъствие си на Източния фланг на Алианса, където трябва да изгради отбрана срещу потенциална руска агресия, смята канцлерът на Германия Ангела Меркел, цитирана от европейската редакция на електронното издание Politicio и от Агенция Фокус.
Коментарите са направени в навечерието на срещата на върха на Северноатлантическия алианс в Брюксел идната седмица. Те  представляват препотвърждение на актуалността на Алианса и послание от най-влиятелния европейски лидер за бъдещата посока на движение на организацията. Някои европейски лидери и анализатори се опасяват, че президентът на САЩ Доналд Тръмп, който ще вземе участие във форума и в миналото определи НАТО като „остаряла“, ще се опита да подкопае допълнително Алианса.
„Предизвикателствата пред НАТО се промениха драстично през последните години“, отбеляза Меркел във видеосъобщение и обясни, че след анексирането на Крим от Русия и намесата й в Източна Украйна сега е важно „фокусът да падне върху отбраната на Алианса“.
„За да я осигурим трябва да направим определени приготовления, като например, да засилим присъствието си в Централно и Източноевропейските страни“, обясни германският канцлер.
Много скоро след срещата на НАТО, американският президент заминава за Хелзинки, където трябва да се види (на 16 юли) с руския си колега Владимир Путин, пише Politico. Това предизвиква опасения в някои, че Вашингтон може да предприеме ходове, които не е координирал със съюзниците си.
„Разбира се, че искаме да имаме отговорни отношения с Русия“, подчерта Меркел в съобщението, като добави, че „именно за това ще продължим разговорите в рамките на Съвета Русия - НАТО“.
Същевременно обаче, Алиансът „трябва да покаже, че е готов да ни защитава“, категорична е канцлерът.
Изданието смята, че на срещата в Брюксел, на 12 юли, е много вероятно Доналд Тръмп отново да поиска от съюзниците си да отделят договорените на срещата в Уелс през 2014 година 2% от БВП за отбрана. Основна жертва на критиките му е Берлин, който в момента отделя изразходва по 1,24% от бюджета за армията и се очаква догодина делът на тези разходи да се увеличи до 1,31%.
„Политико“ припомня, че по-рано тази година Меркел и германският министър на отбраната Урсула фон ден Лайен са уверили, че ще увеличат военните разходи на 1,5% от БВП до 2024 година, но не са посочили кога процентите ще достигнат до два.

450

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Затвориха участък от "Дунав мост" заради дупка в асфалта

20.02.2019

84
Турция е задържала над 350 нелегални имигранти

20.02.2019

79
ГЕРБ поискаха от президента да освободи свой съветник

20.02.2019

989 19

Коментари

Страници

ЗИП
снимка на ЗИП

Апропо преди два дни Руската Империя нанесе около 600 въздушни удара за 15 часа по пронатовските бандити в Южна Сирия.....

 

Проведе се тактиката на "изгорената земя".

 

:(

българче
снимка на българче

Ясно, пак са бомбили детски градини и болници.

bombastic1
снимка на bombastic1

НАТО умре ама още не го знае....

Той го знае, ама държат табелата все още, ако може другите да не разберат ?

 

Нато винаги е била една менте организация за събиране на средства /рекетьор/  - нищо повече!  

Mexicano

Става, ама ако Германия даде поне 3-4% от брутния вътрешен продукт за военни цели. Дядо Тръмпи каза: "Плащайте и ще ви се въздаде". No money no funny. ?

bombastic1
снимка на bombastic1

За какво да ги дава?

 

Украйна: Доставените „Джавелини” отказали да работят на демонстрационните стрелби...

 

https://www.youtube.com/watch?v=ZAUYgi86vWE

 

Всичкото им е такова напоследък на краварите, все едно да си хвърляш парите на вятъра ;)

rover
снимка на rover

и "организацията" (каква организация може да има, щом в нея членува територията), и танте са смешковци. които се вземат насериозно.

помните, вервам, историята с шпионирането - изтече информация (это сноуден путин виноват), че пиндосите подслушват кого ли не в бившия райх. и как реагира танте? правилно, като смешко партнър.

ПГеоргиев

Германия харчи 1,24% за да се противопостави на имагинерна заплаха от Русия, но затова пък ще изхарчи 2,22% от БВП до 2022 г.за мигрантите, които я и ще я налазят.

Т.е. Германия сама финансира убийците си, което си е повод за тревога.

А Меркеловите приказки и призиви за "кадифяна" окупация на източните страни от NATO, завоалирани чрез някаква руска заплаха, са си само повод за реанимиране на германската позиция в световната политика. NATO тук не играе. Всички бази в Централна и Източна Европа, които уж ще спират руска инвазия, са си чисто американски.

Меркел да погледно унизителното положение на собствената си "велика" страна, окупирана от американски войски, преди да прави жалки опити за глобално влияние.

От кого пазят Германия тези военни бази? От ГДР? От СССР? Или от марсианците?

Меркел е БЕЗполезно изкопаемо, което е удобно за американската политика в Европа и ще бъде преизбирана, докато не им омръзне и стане безполезна.

 

дъртреалист
Подценявате и Меркел, и германските стратези... Тече процес на еманципация на европейската отбрана и е хитро да се подсилят настроенията за това в противната страна... защото ще има разделяне на куклите. А и Русия дава удобен повод със Сирия... <p>&nbsp;</p>
Bacho Кольо

НАТО трябва да се фокусира върху увеличаване на военното си присъствие си на Източния фланг на Алианса, където трябва да изгради отбрана срещу потенциална руска агресия, смята канцлерът на Германия Ангела Меркел,

 

Пак Източен фронт ги бие по главите...

Отидоха си германците , преживяли Втората световна война и техните деца и внуци отново започнаха да сънуват Дранг нах Остен. 

ПГеоргиев

Германия имаше стратези и стратегическо мислене преди 70 и кусур години.

И макар да объркаха стратегията с "Барбароса", след поражението при Москва стратезите са съветвали Хитлер да се преразгледат и променят плановете, защото ако Сталинград бе поврата на практика, то Москва бе първия сигнал, че нещата няма да са, както се е мислило.

Германия загуби много от политическата си роля за последните десетилетия. Икономически колос на глинени политически крака.

А европейска еманципирана (от САЩ) отбрана е като футболен отбор, който иска да се еманципира от спонсора си мутра. Хем си казва, че не се нуждае от парите му, хем си казва дано не затвори кранчето.

ЧИЧКО СИМИТЛИ

Погрешно становище - достатъчно е да се разбере кой финансира Хитлер и партията му...

Bacho Кольо

А и Русия дава удобен повод със Сирия..

 Дава повод за какво? И какво му е удобното?

buratinob

А и Русия дава удобен повод със Сирия..

Дане би Германия да смята да кани Русия на помощ, че се правят аналогии със Сирия?

"Поискайте и ще Ви се даде."?

 

Н16
снимка на Н16

Меркел казва това, което трябва да каже. С цел - да не бъде преизбрана. Тя и без това не бива избирана "от народа" - а назначавана по партийна линия. Тоест - трябва да се дискридитира идеята за нейното повторно пре-назначаване)).

 

Или сега НАТО иска да взима и Белорусия в НАТО ?-)

С помощта на немските танкисти..)
 

Pegpec3aEC

А и Русия дава удобен повод със Сирия..

Дава таратанци. Папагалстването с комсомолски ентусиазъм на кухите опорни точки на ЦРУ в защита на терористите трябва да се наказва с бан. Иначе някой ако напише същото за Германия го фризират. Евроатлантизъм.

miles

Глупава жена.

българче
снимка на българче

Един нов Рейгън ни трябва.... 

българче
снимка на българче

Рашка доказано не спазва международни договори по които е страна, та какви диалози и преговори с тия ?! Пълна изолация на руския режим и никаква търговия с тях. Да мрат там от квото щат по далеч от цивилизования свят.

buratinob

Ми те мрат, бе.

Ще се пукнат от смях.

Санкция след санкция, а търговията си върви, част от изнесените пари се завръщат.

На килимчето се извървяха повече световни "лидери" отколкото в белия дом и всички искат да купуват джепане.

В това време Тръмп, ходи на крака да продава американски орижия и въпреки заплахите не му се получава много.

българче
снимка на българче

Двойно обезценена валута, стотина фалирали банки, липсващи инвестиции, многократно намалели приходи на основните им износители (като ГАЗПРОМ), икономическа и политическа изолация, трицифрена инфлация 2 години поред, реално двукратно обедняване на населението, двукратно увеличаване на бедните (под руския праг за бедност) ... направо са цъфнали и вързали. 
МРЗ им е два пъти по малка от българската - най-бедната ЕС държава, лихвените им проценти за кредити са двойно и тройно по големи от нашите, на практика липсващ среден и малък бизнес, в топ пет са на най-корумпираните държави ...

чудесна държава ! 

Браво !

rover
снимка на rover

това "доказано не спазва" го ползва и едно друго детенце на капитан грант. кое ли беше?

като съберете стотина ника, обадете се.

българче
снимка на българче

Рашка гарантира поне в три международни договора териториалната цялост на Украйна. След което анексира Крим и поддържа терористите в Донбас и Луганск. Да на говорим за сваления цивилен самолет...

Асол
снимка на Асол

 в Донбас и Луганск.

 

Луганск е в Донбас, както и Донецк. Вероятно си имало предвид последното, но наличното образование ти е попречило да звучиш грамотно?

българче
снимка на българче

Донецк и Луганск ... грешката е моя и поднасям най искрените си извинения за непростимата грешка в бързината.  Ако не можеш да ми простиш, ще тъгувам дълго и продължително докато стане 19:00

duzov

 Пълна изолация на руския режим и никаква търговия с тях. Да мрат там от квото щат по далеч от цивилизования свят.

Нали?! Никакъв газ, никви суровини от агресивната Раша!

 

П.П. Търсих из новите емотикончета, ама не намерих аналог на онова от стария сайт - едно човече държи е дна табела и на нея пише "You are stupid"

българче
снимка на българче

:)) Руските доставки задоволяват едва 30% от газовите нужди на ЕС. Спокойно могат да бъдат заменени. Виж, руснаците какво ще правят после е въпрос с повишена трудност. Примерно, ще се научат да ядат газ.... или ще се самозапалят...

duzov

В момента страната е най-големият потребител на природен газ в Европа. Около 40% от вътрешното потребление се задоволява с внос от Русия, допълват от Wood Mackenzie. Тази зависимост само ще расте и към 2025 г. ще достигне до 50%, прогнозират още анализаторите.

Чети пич!

Ето ти и линк: https://www.investor.bg/evropa/334/a/bloomberg-ger...

 

Това е от миналата година.

4il4irik
снимка на 4il4irik

Точно така както ние направихме! Спряхме им доматите, кислото грозде, сандъците на които казвахме електроника...и сега ние добре, а при тях глад, студ и мор...и прочие.

 

 

българче
снимка на българче

Всичко това беше спряно още 1991 г, не помниш ли ? Рашка наби едни яки мита специално за България ...така, по братски.

Лазо

Ако напиша същото за щатите или турция, ще ме баннат! А за Русия всичко може? КАК МОЖЕ да се пожелае на руснаците да "мрат там и да не пречат..."??? Как е възможно? това са фашистки идеи!!!

Някаква мярка имаш ли? Защо ни излагаш с този ник "българче"? Ние не сме такива кръвожадни!!!

Смени си ника!!!

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×