facebook
twitter

Вие сте тук

171 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Време е да разровим мравуняците

Да се угажда на желанията на публиката в изкуството не е добра идея. Обикновено води до творческа катастрофа. Това е изследвано и аз го приемам за безспорно, така че няма да навлизам в него. Но тук не сме точно в изкуството, а в „Нерви и утехи” и тук подсказванията на читателите понякога са напълно подходящи за старт към всекидневието. След дъждовете намерих в електронната си поща снимка от градинката пред храма „Св. Седмочисленици”. По-голямата част от кадъра е заета от гладка водна повърхност, която отразява черквата в пълния й размер. Даже във водата черквата е по-представителна, отколкото на фона на разровената улица „Цар Шишман”. Непознатият подател е прочел колонката от предишна седмица, където добродушно съм ощипал ремонта на „Граф Игнатиев” и ми е пратил фотото, за да ми потвърди, че съм бил прав. Не е кой знае каква похвала: всеки би могъл да предвиди, че така ще стане.

След ремонтите на „Дондуков” и слабоумните оправдания, че опозицията нощем размества паветата, които общината денем реди, след езерата пред НДК в дъждовни дни, след резила с ремонта на градинката при Университета и безвкусицата при „Кристал” на всички е ясно, че градът няма капацитет да възстановява знакови сгради и пространства. Странно! Не можем да произвеждаме самолети, автомобили, космически совалки, танкове, компютри – и не произвеждаме. Не можем да правим прилични ремонти – а правим. Може би защото при дъжд качеството остава под водата. Не се вижда. Много удобно...

При разпокъсаните протести на гражданството кметицата на града неубедително се отдумва, че ремонтите не са довършени и че за всяка разместена плочка ще отбива неустойка по договор. Това е нейният грубо отработен похват да отклонява въпроса от същността му. Тя твърди, че одобреният проект се изпълнява стриктно, докато в София всъщност кипи бурно несъгласие със самия този проект и както да бъде изпълнен той, стриктно или небрежно, неговата негодност ще остане да срами града. Тази достолепна и същевременно дискретна софийска черква се сдобива с нелепо, парвенюшко околохрамово пространство, за което някой е предложил, а друг е утвърдил материал, подходящ повече за облицовка, отколкото за настилка. И остава в така загрозения храм да се отслужи молитва за повече дъжд, за да се скрие резултатът под водата.

Не изключвам, че проектът е обсъждан, приветстван и приет – може дори и с акламации. Но от свои източници знам, че не е показан на големите архитекти, които също са софиянци и като софиянци са построили знаменити сгради у нас и в чужбина, познават практиката и постиженията на световните градове, оставили са свой отпечатък в строителството на ХХ век. Съвет от тях, дори и безплатен, би подредил нещата по друг, по-добър начин.

Мрачен момент от българската действителност е пренебрегването на все още съхранения ресурс от професионални, интелектуални и нравствени „мощности”, когато се решават важни национални проблеми или дори за някои многозначителни „подробности”, какъвто е нашият случай. Промяната или запазването на знакови градски пространства е точно такъв случай, гребнат направо от действителността. Изолирането на истинските капацитети в тази област и оставянето му в ръцете на ловки анонимници, накацали върху мармалада на обществените поръчки, е престъпление към бъдещето на града.

А към бъдещето на нацията? Друса ни циганският проблем. Бръмчат градове и села. Нахлуването му на проблема в нашия живот се очертава като неудържимо. Оставили сме го на платени патриоти и самодейци, които налучкват някакви техни си „решения”, коват програми и пробват да кърпят течовете на безнадеждно изгубеното време. Няма ли България останали мъдреци, редки, може би колкото пръстите на ръката, но годни да огледат минало и бъдеще, да се взрат в съдбата ни и да родят спасителната мисъл: какво да бъде?

Такъв съдбоносен въпрос не сме имали от пропиляването на българска земя през войните. Изправени сме пред угрозата да загубим и останалата. Това е напълно в нрава на тукашните политици от всички времена. Защо не и на днешните? А стои въпросът за спасяване и на българите, и на циганите! И на всички останали, впрочем. Дори не сме чули намек за свикване на първенците от предишни и сегашни поколения – колкото са ни останали – от науките, от изкуствата, от обществения живот, мислители, философи, академици или просто доказани хора на разума и перото. И да се търси трудният път към примиряването на разликите и овладяването на чувствата. Омразата и междуособицата се лесно сеят и бързо раснат, но и разумът е билка упорита. Стига само да се намерят добри лечители за българските рани.

Това е толкова далече от тукашните реалности и от практиката на националния живот, че дори намекът за подобен подход към проблемите ни сякаш се прави само за да бъде освиркан. Видяхме какво стана със съвета по законодателството при парламента. Подиграха ги старейшините, подхлъзнаха ги и те сами се разпиляха. Благодарение на това ние вече се превръщаме в едно екзотично законодателно гето в ЕС, резерват на полуграмотни и без правна култура норми – някои от тях и антинародни. Резултатите са пред нас. Бъдете сигурни, че така се размишлява и се решава и по останалите съдбовни въпроси на нацията.

Още веднъж ще припомня урока, записан в дълбините на фолклора. Като свършило житото в държавата, та нямало дори за посев, един мъдър старец (онези старци са били къде-къде по-млади от нас!) посъветвал да разровят мравуняците. Извадили зърно, засели. Спасили нацията.

Дойде време да разровим мравуняците.

Към статията във в. СЕГА

Страници

ДpaгaнOxpидcки

Toлкова ли е зле?

Sine_metu

Много повече.

 

Нагло и постоянно се лъже за всичко.

Лъже се за ключовите показатели :

Население. Говорят за 7 милиона. Булшит. Плаща се на и заради - 3 млн. заети, - 1,6 млн. пенсионери, - 1 млн. деца и учащи се. Сложете още 400 хиляди реститути, престъпници и други паразити - 6 милиона. 1/3 ги няма.

БВП. 110 милиарда лева. 90 милиарда преди 30 години. Обезценяване на лева от тогава - 4,7 пъти. 2/3 ги няма.

Само за доходите не могат да лъжат. Много. НОИ има таблици от 1948 година насам. СОД, среден осигурителен доход '89 - 273 лева, днешни - 1 280. СОД в момента - 900 лева. 70%. Средна пенсия - 48%

 

Лъже се за характера на „прехода“, да опустее дано.

Бил според Костов „буржоазна контрареволюция“. Може да я нарече и „марсианска“. Днес буржоата по най- щедри оценки са 600 хиляди. Това днес. През 1990- те - колкото и марсианците. Две нули.

JKMM
снимка на JKMM

Няма ли България останали мъдреци, редки, може би колкото пръстите на ръката, но годни... 

Реторичен въпрос, който идва след няколко констатации: 

Мрачен момент от българската действителност е пренебрегването на все още съхранения ресурс от професионални, интелектуални и нравствени „мощности”, когато се решават важни национални проблеми или дори за някои многозначителни „подробности”...  Изолирането на истинските капацитети... и оставянето... в ръцете на ловки анонимници, накацали върху мармалада на обществените поръчки, е престъпление...

Точно престъпление, при това умишлено и продължавано вече 30 години поради една тривиална причина - интереси. Не глупост или безхаберие, макар че има и от тях, а основно интереси - на малцинството, което държи мнозинството в мъртва хватка, и то напълно законно! Защото малцинството приема законите...

Sine_metu

Дори не сме чули намек за свикване на първенците от предишни и сегашни поколения – колкото са ни останали – от науките, от изкуствата, от обществения живот, мислители, философи, академици или просто доказани хора на разума и перото.

А какъв именно намек им трябва на споменатите и какъв сигнал?

Вината им е неизмеримо по- голяма, отколкото на политиците.

 

От мравуняците първо трябва да извадим истината. Прав е колегата ssto, макар че го казва многословно и усукано - информацията и не знам какво си.

Думите са две - лъжа и истина.

И ако политиците лъжат по призвание и длъжностна характеристика, то защо не казват истината гореспоменатите? Трийсет години мълчат, та сега ли ще дочуят „намек за свикване“? И като се разтърчат... Трябва да държим децата си вкъщи, да не би да ги изпонаблъскат в бързината, първенците ни те

 

Във форума изписахме томове, но кои сме ние? Не сме изследователи нито по занятие, нито - което е далеч по- важно - по право. Работили ли сте някога с НСИ? Знаете ли, че най- важната информация е само за служебно ползване?

Sine_metu

Накрая.

 

За последен път истината за социално- икономическото състояние на България бе казана през 1986 година на 13- я конгрес на БКП.

Знам, че е обявена за престъпна организация и спирам до тук.

Обадете се, като намерите друга... истина, имам предвид, не което си мислите

Sine_metu

Опс.

Току- що ми хрумна как да не наруша закона за забраната на БКП.

Произвеждахме по 138 000 електрокара, нали? Не ги е правила БКП, нали?

Днешните 1 700 ги оставям под черта и смятам на око :

138 хил. х 3 тона средно = 400 000 000 килограма.

През 1986 кило машиностроителна продукция средна сложност и размер струваше 4- 5 долара. Заради цветните метали в карите вземам 5.

400 000 000 х 5 = 2 милиарда долара 1986 г.

Днешни, прави към 8 милиарда. Долара.

Загубата за днешния Иванчо, Ахмед и Сали е около 100 долара месечно.

100 долара на месец за всяка капа, само от карите.

 

Мислите ли?

Ако не, защо?

 

Sine_metu

И наистина накрая, уважаеми Донков.

Не мога да си представя по- нелепа идея от ремонта на целия „Граф“.

Самият ремонт доказа, че София спокойно минава и без транспорта по тази улица. Не е нужен, практиката го доказва.

Значи?

По „Графа“ има три ключови места, които са отделни проекти - „Гарибалди“, „Славейков“ и „Свети Семочисленици“.

Нямат нищо общо с останалия каньон, проектиран по схващанията на 18 век.

Тогава?

Ми ясно е - правим тях, а ждрелото оставяме за пешеходна зона и тогава, повярвайте, хората ще си я направят сами и без в нозете им да се мотае самоковската даскалица.

И да пръска грешни пари за чисти глупости.

 

С други думи, нелепо е да разчитаме на интелектуалната прослойка в България.

Не става, не иска, не може. Жалко.

Стигнахме дотам, че и за улицата, и за народа нещата ще се решават от доведения докрай антагонизъм между обществото и властта.

Не съм вярвал, че противоречията в България ще изключат от живота най- ценната част - интелектуалната прослойка. Но ето че се самоизхвърли. Факт. Уви

Sine_metu

Обещах „накрая“, но нещо не ми дава мира от самото начало.

Що за пример са плочкаджиите? Това не можем, онова не можем...

Плочките са тема на „Стършел“, откакто се научих да чета.

 

Знаете ли кое е най- голямото от модерните предприятия на соца?

Четвърто по големина, но последно по изграждане?

„9 май“ - Червен бряг, отдавна „Бета“ в ликвидация

12 000 души произвеждаха високотехнологична продукция - БТР- и, леки бронирани машини за полицията и гражданската защита, високопроходими платформи.

Все неща, които се търсят и до днес в цял свят.

Кому пречеше?

ДpaгaнOxpидcки

закона за забраната на БКП.

Не ми се рови, но съм 99% сигурен, че няма такъв закон. Имаше закон, обявяващ, цитирам по памет, "комунистическия режим за престъпен". Но той (законът)  беше по-скоро декларативен, отколкото лустрационен или наказателен - нямаше в него: "който.[...] се наказва с [...] години затвор; лишаване от [...], отнемане на [...] за [...] години" и пр.

Sine_metu

Не ти се рови, ама ей го вна

 

Чл. 3. (1) Посочените в чл. 1 и 2 обстоятелства дават основание да се обяви комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. за престъпен.

(2) Българската комунистическа партия е била престъпна организация

 

https://www.lex.bg/laws/ldoc/2134920192

Sine_metu

Друго е интересното.

 

Законът е от 5 май 2000 г. Малката статистика от първото ми мнение е към днешна дата. Преди 20 години тя е още по- съкрушителна. Около два пъти

Питането е просто.

Щом е престъпен комунистическият режим, при който населението нараства с 1,5 милиона, а БВП - 7,5 пъти, то какви са онези, дето обезлюдяват България и намаляват поне двукратно БВП?

Памфуций
снимка на Памфуций

Що не се поровиш да сравниш нарастването на БВП и населението на България в предходните 45 години и пак да питаш дали има престъпни режими тогава?

JKMM
снимка на JKMM

Струва ми се, че такива данни ще е по-трудно да се съпоставят. През „предходните 45 години“ – според мен заради ВСВ и Крайовската спогодба е по-добре да вземем периода от 1896 до 1940 г. - България все пак нараства териториално с 15771 кв. км, което увеличава и населението й (на него му влияе и разликата между имиграцията на българи - бежанци от останалите извън границите ни земи и емиграцията на турци, помаци, гърци и българи, също и войните). Отделно урбанизирането през комунизма води до намаляване на раждаемостта.

От това, което виждам, идеята на Сине мету е друга и е по-основателна – да се сравни комунистическият период със сегашния (и тогава, и сега няма промени в територията и не участваме във войни):

Щом е престъпен комунистическият режим, при който населението нараства с 1,5 милиона, а БВП - 7,5 пъти, то какви са онези, дето обезлюдяват България и намаляват поне двукратно БВП?

Най-общо според мен през 1989 г. България беше в криза, но сега е в... кома (щях да напиша катастрофа, но не е достатъчно точно). Може да се спори дали е будна или не и колко близо е задаващата се мозъчна смърт. Преди време четох някъде, че в хуманната медицина вече се говори за трансплантация на глава. В социалните науки това май е постигнато и в момента ние сме подложени точно на такава операция.

Памфуций
снимка на Памфуций

Но за сметка на това води войни, преживява национални катастрофи, плаща васален данък, изплаща окупационен дълг, репарации, че и преминава през световната икономическа депресия.

Но има една огромна разлика - българските малцинства в чужбина виждат бъдеще и перспектива в тази държава и в оргомната си част мигрират в нея (има и към Америка, но доста по-малко и то основно след втората катастрофа, ПСВ).

В момента, обаче, в който дадоха отпаднаха изходните визи, населението се втурна навън: помня още хората, които тръгваха за Канада през Хавана. 1996,  на 7мата година от промените, помня една от най-популярните песни

:

https://www.youtube.com/watch?v=d3XGoWP__Nw

 

Няма, няма да вървя с наведена глава,

ще намеря смисал да остана,

Няма, няма да вървя с наведена глава,

нали съм тук - не съм избягал...

 

 

mitkomm

Хайде направете съпоставка с днешните времена:

1. целенасоченото и преднамереното унищожаване на традиционните ценности на европейската цивилизация- за какви ценности говорим- педерасия, родител1 и 2, вземане на деца...;

2. съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи;

3. безпрецедентната разправа с народните представители от ХХV Народно събрание и всички невинно осъдени от така наречения "Народен съд";

4. моралния и икономическия упадък на държавата- глупости, ами сега...;

5. установяването на централизирано директивно управление на икономиката, довело я до разруха- е това е върха на всичко;

6. погазването и отмяната на традиционни принципи на правото на собственост;

7. рушенето на моралните ценности на народа и посегателството срещу религиозните му свободи;

8. провеждането на непрекъснат терор срещу несъгласните със системата на управление и срещу цели групи от населението;

9. злоупотребата с възпитанието, образованието, науката и културата за политически и идеологически цели, включително мотивиране и оправдаване на изброените по-горе действия;

10. безогледното унищожаване на природата.

Четете ли защо комунистическия режим е бил престъпен?!?!Пълни глупости, тема за размисъл!

enlil

Няма начин да не е такъв, ако приемем, че сътворението на света е станало на 09.септ.1944г. Ако не е станало, другите режими, преди него, какви са били?! И защо да чета колко бил престъпен?! Докато изчета всичко, препоръчано от теб, ще мине време и животът ми ще свърши. Но малко преди това палачинката - току виж! - пак се обърнала и прочетеното излязло невярно. Точно както се случи с изчетеното от мен след пришествието на т.нар. демокрация.

enlil

Няма начин да не е такъв, ако приемем, че сътворението на света е станало на 09.септ.1944г. Ако не е станало, другите режими, преди него, какви са били?! И защо да чета колко бил престъпен?! Докато изчета всичко, препоръчано от теб, ще мине време и животът ми ще свърши. Но малко преди това палачинката - току виж! - пак се обърнала и прочетеното излязло невярно. Точно както се случи с изчетеното от мен след пришествието на т.нар. демокрация.

enlil

А..да. Да не забравяме, по арг. от публичните изяви на профогнянминчев и профевгенидайнов, че просветителите и на комунизма и на антикомунизма са си все едни и същи. В това отношение ментална еволция не се наблюдава. Мъдрите никога не са имали физическата сила да наложат мъдростта си над глупавите, които винаги са били болшинство и в този смисъл винаги са предопределяли бъдещето. Калин Донков обича да морализаторства без никаква практическа полза. Освен за него самия. Разбираемо.

Sine_metu

Пет., 19/04/2019 - 18:30 (нов)

ДpaгaнOxpидcки

...Но той (законът)  беше по-скоро декларативен

 

Ей, не ме оставяте спокойно да си пия бирата.

Какво означава „декларативен закон“?

 

Значи, за теб и мен като сапиенси Конституцията е задължителна.

 

С прекрасните й текстове за „стремеж към изграждане на социална, демократична и правова държава“ - Преамбюлът. И „Цялата държавна власт произтича от народа. Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.“ - Член Първи. И т.н.

 

Но достатъчно е някой да се обяви за лишен от висша нервна дейност - саранча например - и за него става „декларативна“ и престава да се отнася?

Думи думи

На Sine metu и Форумът 👍

 

Не искам комунизъм.

Но искам да си изградим отново онази България, която ние все още помним.😊

ssto

Представих си, как някой свиква съвет на мъдреците и видях, как всички глупави и суетни си резервират места за срещата. Смешна работа, но ефективна. Трябва да се позволи на всеки, който пожелае, да се запише.

 

Я, да ви попитам, как мислим да ги разпознаем мъдрите? Кои са критериите ни за мъдрост?

 

 

 

Sine_metu

Пет., 19/04/2019 - 22:34 (нов)

Памфуций

Що не се поровиш да сравниш нарастването на БВП и населението на България в предходните 45 години и пак да питаш дали има престъпни режими тогава?

 

Ар ю токинг ту ми? За ровенето. Шегуваш се

Ако имам „угризение“, то е че давам факти повече от необходимото. Миль пардон, ама четат хиляди хора, та нека си отсейват

„Под“ професор Илчев бе последният път, когато разисквахме периода преди 1945. Припомням само два основни момента.

БВП per capita в международни долари Гири- Хамиш 1990 : 1870 г. - 890; 1939 г. - 1 470; 1945 г. - 1 070. Имаш данните за населението, пресметни сам брутото. За повече - knoema.com, с 39 долара в ръка.

Другото интересно е, че след втората национална катастрофа се съвземаме за 15 години.

Дали е имало и престъпни режими преди '45? Ами щом са признати от Държавен, и не един, съд и по- късно от Народен. Толкова за времето преди 1945. Ако искаш да кажеш нещо, кажи го, а не ми давай БЦУ.

 

 

 

Памфуций
снимка на Памфуций


Интересни са критериите ти - напр. "Народният съд". Върховният съд отмени част от присъдите на "Народния съд" през 1996 г., а през 1998 Конституционният съд отмени решенията му изцяло.
Sine_metu

Таблицата е повод за много коментари.

За да не бегаме далеч от овчиците, само два засега.

Блиц коментарът е ясен : пишеш отдолу „спадът на българския БВП през 1990 спрямо предходната е 10% “ и казваш по друг начин онова, което и аз - индексът за 1989 е 760 и щом за 1945 е 103,7, нарастването за 45- те години е 7,5 пъти.

По- важен е принципният. Бакалската пропаганда дотолкова наби в главите „1990“, „1990“, че вече не се помни, а повечето и не знаят - 1990 година е третата от икономическото разграждане на социализма. Да оставим за друг път академичните спорове за белезите и критериите. По онова време имах щастието да не съм на уманитарния Олимп, а да ритам буците като млад дихател в доста големо предприятие. Даже, даже! бех направил първата шеметна крачка в кариерата, давах БЦУ на неколцина други шерпи и вече бех Особа, близка до Администрацията. С две думи участник и свидетел.

Всеки знае, че през 1988 имаше предаване на собствеността и съществена промяна в управлението на предприятията. Малко известно е обаче, че на 1 януари 1988 свиха резко централното валутно финансиране, 2 години преди преминаването към разплащания в долари на равнище страни от СИВ. За нашето предприятие свиването бе 30% от финансирането по второ направление и - обърни внимание! - 100% от онова по първо. Практически - оправяйте се сами с партньорите от соцстраните. Малкото следствие бе организирането на първия валутен търг през пролетта на 1988; за протокола - беше на тавана на БНБ, ръководеше го станалият известен по- късно Николай М., а средната цена на долара беше - сърпрайз - малко под 3 лева; на втория и последен, поне доколкото знам, търг стигна 6,5.

Големият резултат бе спад на БВП през 1988 и 1989, по чисто вътрешни за СИВ причини. През '88 бе малък, а през '89 надхвърли 6%.

Казвам всичко това, Памфуцие, и заради нуждата последните години на соца да се представят не към една, а минимум към трите последователни. 

 

Досежно критериите. С кой- кого, ама с тебе съм ги бистрил напоително. И преди, и сега, мнението ми е - вкарването на България в агресивна завоевателна война е възможно най- големото престъпление. И през 1912, и през 1915, и през 1941 не сме имали никаква работа в Одрин, Солун и Скопие

Памфуций
снимка на Памфуций

Не трябвало да гледаме последните години на соца, защото - видиш ли - това не бил правилният  социализъм, свили на предприятията валутното финансиране. Ми защо, сине метув - защото едни лоши хора предадоха убавия и успешен модел, или поради некаква друга причина? Може да си направиш една бърза сметка за това как през 80те растеше дългът спрямо БВП.

 

Сега, доколко политиката на "завоевание" , начиная от 1912 та до 1944 е престъпна, още повече критерий за превтъпен режим, може да спорим, особено в конктекста на епохата. Доколкото зная, поне трите войни 1912-1918 в българската историография са все войни за "национално обединение", за ликвидиране на последиците от "несправедливия Берлински трактат". Участието на България в ПСВ е ктитикувано основно заради това, че държавата е взела неправилната страна.

Sine_metu

Вт., 23/04/2019 - 15:14 (нов)

Памфуций

Не трябвало да гледаме последните години на соца, защото - видиш ли - това не бил правилният  социализъм, свили на предприятията валутното финансиране. Ми защо, сине метув

- защото едни лоши хора предадоха убавия и успешен модел, или поради некаква друга причина? Може да си направиш една бърза сметка за това как през 80те растеше дългът спрямо БВП.

 

Сега, доколко политиката на "завоевание" , начиная от 1912 та до 1944 е престъпна, още повече критерий за превтъпен режим, може да спорим, особено в конктекста на епохата. Доколкото зная, поне трите войни 1912-1918 в българската историография са все войни за "национално обединение", за ликвидиране на последиците от "несправедливия Берлински трактат". Участието на България в ПСВ е ктитикувано основно заради това, че държавата е взела неправилната страна.

 

Ти четеш ли написаното или се упражняваш в „остроумие“?

Коя точно от думите ми за „нуждата последните години на соца да се представят не към една, а минимум към трите последователни“ означава „не трябвало да гледаме последните години“?

 

Най- добронамерено - трябва да кажа излишно добронамерено, понеже е очевидно намерението ти с евтин номер пак да „уличиш“, „опровергаеш“ или там каквото ползваш вместо истина, - ти подчертавам нуждата да се изследват (най- сетне, ако щеш. Не ви ли е просто срам 30 години след 1989 да повтаряте и като един друг „историограф“ тука, Кристиян некой си да се обяснявате, че „още съвсем мъничко и току- виж“ сте стигнали до нея. Едва ли не) процесите през последните години на соца, а ти бързаш да скочиш обратно в клишетата и парадигмите, които наричате историография.

 

За престъпното водене на безусловно нужната и справедлива Балканска война ще ти го кажа със същите думи, с които и първия път. „Марш- наскок в Беломорието и отбрана, отбрана, ако ще и сто години. Не щурм на Одрин и Чаталджа, а завземане на безспорните, признати и от Лондонската конференция земи между Марица и Струма.“

Имаш много здраве от истината и по повод „неправилната страна“ в ПСВ. Неутралитетът е единствената правилна страна. Бил е и тогава, такъв е и сега, когато вместо история ни пробутвате адвокатстване на престъпни политики.

 

 

Памфуций
снимка на Памфуций

За престъпното водене на безусловно нужната и справедлива Балканска война ще ти го кажа със същите думи, с които и първия път. „Марш- наскок в Беломорието и отбрана, отбрана, ако ще и сто години. Не щурм на Одрин и Чаталджа, а завземане на безспорните, признати и от Лондонската конференция земи между Марица и Струма.“

Що пишеш глупости? Чаталджа е причината за първото примирие. Одрин се налага заради втория младотурски преврат, който - подобно на ситуацията с преврата 1876 - осуетява постигането на договорките след Чаталдженското примирие. Отбрана, отбрана, отбрана няма смисъл, когато си заобиколен от противници.

 

Проблемът не е самата война, а начинът, по, който се стига до нея, дипломатическата и подготовка.

Неутралитетът тогава не е единствената правилна страна - както историята показва, правилната страна е печалившата.

Толкоз по историята на войните и дали сме имали работа на Чаталджа и Одрин.

 

Що се отнася до соца. Последната година сумира докъде стигат постиженията на соца, преди да рухне. Обективно погледнато последните три години на соца са години на регрес, свързани с цялостната криза, обхванала страните от СИВ. Това, което ти посочи за валутното кредитиране е ресултат от настъпила ситуация, която изисква реакция. Да ме обвиняваш в "уличаване" е смешно. Недвусмислено те попитах какви са причините да се стигне до "последните години на соца" - защо ви секна валутното финансиране на предприятието, защо на валутните търгове се стигна до такава инглация на лева? Преди да ми отговориш се поинтересувай от това кога и най-вече как България се бореше за външни заеми след 1981 г.

 Държа ти да достигнеш до някакви заключения и да ги изложиш.

ssto

.

ssto

.

Sine_metu

Съб., 20/04/2019 - 09:51 (нов)

mitkomm

 

Хайде малко по- подредено и от фактите.

 

Факт е, че за 60 години буржоазна България увеличава БВП 1,7 пъти, а социалистическата - 7,5 пъти за 45 години. Една изостанала и победена в три войни страна става 27- мата по индекса на човешкото развитие и 19- а по индекса на индустриално. Приятелски ще те предвардя да не ровиш в нета, за да опровергаваш. Играхме го с Предводителя миналия петък. Модернизацията на България е историческа задача, постигната по единствения възможен начин. Омръзнало ми е от възражения, че можела да се постигне и с капитализъм. Не, не е могла. За такъв ръст са нужни планини от чужд овеществен труд и море от ресурси. Ние ги получихме от Съветския съюз - само до 1949 г. безвъзмездно ни предоставя 40 000 комплекта научно- техническа документация, - той диктуваше и правилата на играта.

Факт е, че режимът беше международно признат, та дори и с посочения индекс на човешко развитие. Не зная престъпни режими да са класирани толкова високо. Факт е и че имаше подкрепата на населението. На изборите през 1986 г. БКП получи 67% одобрение. Не отваряй, моля те, омръзналата тема за 99%. Толкова гласуваха, но никой не можеше да попречи никому да си сложи в джоба бюлетините. Доскоро пазех моите, може още да се въргалят в некое чекмедже.

 

Факт е, че имало престъпления. Убийствата и произволът са престъпления по всички човешки закони и не ги оправдава, че и другите правели така - най- опасното и вредно твърдение според любимия ми граф. Но, в скоби казано, споменатият закон не осъжда престъпленията. Осъжда всичко, цял исторически период. Закон, който съди всичко, не осъжда нищо. Това му е и целта - пране на съвести. Включително и на тогавашния башбакан Костов. В уикито пише, че не е бил член на БКП, защото не са одобрили заявлението му. Не са, понеже за научните работници имаше квота, но Костов е преподавал политикономия на социализма в междувузовския Център за идеологически дисциплини - организация в номенклатурата не просто на БКП, а на Централния й комитет.

 

Лошото е, че до днес престъпленията на БКП се стоварват в общ кюп. Преувеличават се някои, които трудно могат да се нарекат престъпления, като централизираната икономика. По- горе споменах защо.

Същевременно се премълчават други, които съвсем не бяха продиктувани от външни обстоятелства или вътрешна необходимост. Едното - ликвидирането на народната буржоазия, все пак е осъзнато, макар и не докрай. Но то е по- лесно поправимата беда. Така или иначе, истински народната буржоазия, онази която наричат „селф- мейд“, буржоазията не по пачки пари, а по дух и национална цел, се възроди. Макар и в подчинено положение, задушавана от клептокрация и подарения на чужденци национален капитал.

Изобщо не се споменава по- голямото престъпление, донякъде защото се върши и до днес, както се казва в условията на продължаващ рецидив - ликвидирането на интелектуалната прослойка. Интелектуалците не по занятие, такива имаше и при соца, нещо повече - при него се увеличиха взривообразно, а интелектуалците по обществена функция. А главната обществена функция на интелектуалната прослойка е да бъде опозиция на политическата с цел подобряване на управлението.

 

Това, според мен, са трите обществени задачи днес :

Укрепването на народната ни буржоазия, чрез разширяване и на обществената й база, и на политическата, и на икономическата. Откъде накъде националните ни богатства трябва да остават в ръцете на чужденци?

Възраждането на интелектуалната прослойка.

Очертаването на насоките за икономическо развитие. Неслучайно в самото начало споменах за БВП, изчислен по продуктовия метод. Съвсем кратко, има три основни метода. След 1990 г. смятаме БВП по производствения и този на добавената стойност. Чудесно е и дава надежда, че по тях все пак днес имаме по- висок БВП, отколкото преди 30 години. Но тези методи не очертават възможностите, както продуктовия - продукт по продукт, позиция по позиция, от карите и БТР- ите до ябълките и крушите, които също спряхме да произвеждаме.

Няма по- убедително доказателство, че можем да произвеждаме нещо от факта, че вече сме го правили. Като казвам, че сме загубили 2/3 от БВП, имам предвид, че тези 2/3 не са само загуба, но преди всичко - възможности за икономическо възраждане.

 

За да не се чудим какво можем и какво не, докато си говорим за плочки

Страници

×