facebook
twitter

Вие сте тук

1 пост / 0 нови
Вестник СЕГА
Властта отчете ниски нива на контрабандни цигари

"Всеки лев ни е важен да влезе в бюджета - толкова много искания има за увеличаване на заплати", посочи още Борисов. И за пореден път увери, че МВР, митниците, НАП и службите вършат сериозна работа по намаляване на сивия сектор при горивата, алкохола, захарните изделия и ТЕЛК решенията.
Най-големите успехи обаче са в борбата срещу контрабандата на цигари, тя е паднала до рекордно ниски нива, бе отчетено на конференцията. За първото тримесечие на 2019 г. делът на незаконното потребление на безакцизни тютюневи изделия е 3.8% - най-ниската стойност, откакто се наблюдава пазарът от 10 години насам. Проучването става чрез събиране на празни кутии от цигари в 20 големи града и още 6 по-малки в страната. Инициативата е на петте големи тютюневи компании, които работят на българския пазар. 
Половината от намерените кутии без бандерол са били предназначени за безмитна търговия. Другата половина са марки с неизвестен произход или от няколко държави - Северна Македония, Румъния, Гърция. За първи път са установени контрабандни кутии от Грузия.
Свиленград и Димитровград остават с най-високи нива на контрабанда - съответно 29% и 13%. През първото тримесечие на годината най-сериозно е нараснала контрабандата във Велико Търново, Пазарджик и Варна. В Хасково обаче, където традиционно са отчитани двуцифрени нива на незаконното потребление, през първото тримесечие има сериозен спад до 7.3%.
Интересна констатация сподели Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Преди европейските избори в страната се появили количества цигари с неизвестен произход, чиито опаковки обаче били отпечатани със същите машини, ползвани у нас преди 2015 г. Дали това е било случайност, тепърва ще разберем, каза Безлов.

ДИАЛОГ
Тютюневите компании призоваха за по-сериозни мерки срещу контрабандата на рязан тютюн. Той влизал предимно от Турция, където се продавал свободно по пазарите от местните тютюнопроизводители. Над 11 тона рязан тютюн е заловен от началото на годината, отговори премиерът Бойко Борисов. Той използва случая да обяви, че вече е започнала "жътвата на канабиса". До момента е задържан 1 тон, а през миналата година са били 110 тона.

Към статията във в. СЕГА
×