facebook
twitter

Вие сте тук

2 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Вдигането на сметките ще изяде ръста на пенсиите

От 1 юли пенсиите се увеличават. Но от същата дата се покачват и разходите на всички български домакинства - заради новите цени на тока, топлата вода и парното.

 Държавата отпусна 277 млн. лева за увеличение на всички пенсии. Така от 1 юли средната пенсия у нас ще стане 386 лева. Минималната пенсия за стаж и възраст ще нарасне с 12 лева, а социалната -  със 7 лева. Вдига се и таванът на пенсиите - на 1200 лева. Промяната ще обхване 43 000 души, които занапред ще получават реалните си пенсии. Други 26 000 обаче ще останат с таван.

Изплащането на пенсиите ще започне след седмица. Но повечето хора изобщо няма да усетят увеличението, защото ще трябва да плащат и по-високи битови сметки. 

От 1 юли топлата вода и парното поскъпват средно с 4.5 на сто. В София увеличението ще бъде само 4.3%, в Пловдив - 7.4, но за абонатите в Разград и Габрово тарифите ще скочат със 17 и с над 12 процента. Само в Сливен топлото ще поевтинее.

И тарифите на електроенергията натежават още.  Средно за страната токът ще поскъпне с 3.5 на сто. Шефът на енергийния регулатор Иван Иванов обясни, че увеличението е в рамките на годишната инфлация. Инж. Иванов посочи още, че ако се изпълнят желанията на ЕРП-тата, скокът трябва да е от 50%, но това няма да се случи. От НЕК изчислиха, че средностатистическото българско домакинство плаща "само" по 1 лев на ден за еленергия.  

Към статията във в. СЕГА
Интервал

Технически погледнато, държавата осигурява възможността на населението да си плати сметките към добрите и честни приватизатори. Е, с малко на минус за населението, както винаги. Партнерите трябва да си опреснят какво включва определението за геноцид, но на практика върви с добри темпове.

×