facebook
twitter

Вие сте тук

1 пост / 0 нови
Вестник СЕГА
Туск и Юнкер със смесени чувства за срещата във Варна, но са готови за диалог с Турция

Тази вечер в резиденция „Евксиноград“ край Варна ще се състои срещата Европейски съюз – Турция. Предвижда се събеседниците да обсъдят как отношенията могат да напреднат на основата на взаимното уважение и общите интереси, се казва в съобщение на пресцентъра на Европейския съюз, предава БНР.

След края на Европейския съвет в Брюксел в четвъртък и петък днешната среща във Варна беше определена като "трудна". Яснота, че тази среща все пак ще се състои, се появи късно през нощта след първия ден от заседанието на Европейския съвет. Премиерът Бойко Борисов я определи като "много тежка". Той е категоричен, че Българското председателство на Съвета на Европейския съюз е една възможност за опит за изглаждане на противоречията между Брюксел и Анкара, разказва Националното радио.
На пресконференция председателят на Европейския съвет Доналд Туск също изрази опасения, но подчерта, че с Турция трябва да се търси диалог. "Наясно съм, че срещата няма да бъде лека. ЕС е обезпокоен не само от ситуацията в Източното Средиземноморие и Егейско море. Във Варна ще бъдат обсъдени и други – сложни въпроси – в това число и действията на Турция в Сирия. Все пак ние сме съседи и трябва да намерим начин да разговаряме открито и да си сътрудничим в области от взаимен интерес“. 

И председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не скри резервите си, но добави, че е необходимо сътрудничество с Турция: "Гледам на тази среща със смесени и разнообразни чувства, защото масата от конфликти между Турция и ЕС не престава да нараства. Ние обаче ще имаме откровен и открит разговор с президента Ердоган, без да крием несъгласията си с Турция, като в същото време ще изразим желание за засилване на сътрудничеството“. 

Във Варна вече са първият дипломат на Турция – Мевлют Чавушоглу и министърът по европейските въпроси и главен преговарящ с Европейския съюз – Йомер Челик. 

Това ще е четвъртата среща на високо равнище между Европейския съюз и Турция от 2015 г. насам. Досегашните разговори бяха посветени на постигането на споразумение за ограничаване на бежанския поток от Близкия изток към Европа. 
Турция ще отстоява твърдо позициите си, без да прави компромиси, заяви вчера на партиен форум в град Трабзон президентът Реджеп Ердоган. „Западът ни дава акъл. Във Варна ще се състои среща. Подготвили сме се и ще го демонстрираме“, каза той. 

Турските бизнес среди очакват след разговорите да има повече яснота по въпросите за безвизово пътуване, напредък в преговорите за осъвременяване на Митническия съюз, цифровата икономика, енергетиката, правовата държава и правата на човека, добавя БНР.

×