facebook
twitter

Вие сте тук

6 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Тумба-лумба шикалка, няма сватба никаква

- Добър вечер, уважаеми пътници - долита бодрият глас на стюардесата. - Добре дошли на борда на нашата машина на времето, която ще ви пренесе на 21 юли 2033 година в София. В случай на авария нашата компания ви гарантира трайно загубване във времето и пространството. Приятно пътуване!

Не помня как и защо се записах за тази екскурзия. Темпопортацията премина гладко. В София ни посрещна екскурзовод, държащ опознавателна табелка "2019". Момъкът бе напълно епилиран и обилно татуиран - дори и ушите му бяха покрити с таблицата за умножение по 8. София от 2033 г. е прашна, задушна и презастроена. Гидът пояснява, че градът вече приютява над 55% от 5.7 милионното население на България. Голяма част от него са бежанци от Черноморието, поразено от нашествието на безпощадния бръмбар бетонояд-титан (Titanus cibarius), достигащ до 170 мм. Разбираме, че този шарен поток от преселници се препитава главно със свирня на гайда, дресура на насекоми, отглеждане на тикви и дялкане на върбови свирки. Правителството безуспешно се опитва да върне бежанците, обещавайки да построи около Каспичан фекален хъб, който ще поема потока еврофекалии от Дунав и ще ги доставя безвъзмездно за нуждите на засегнатите райони.

Тръгваме към културния център на столицата - площад "Славейков". Той се оказва затворен. Кметицата Фандъкова е разпоредила да се изследва влиянието на Кориолисовото ускорение и либрацията на Луната върху измятането на трамвайните релси. В тази дейност е ангажиран и суперкомпютърът на ЕС, инсталиран заедно с малкия адронен колайдер в тунелите на метрото. До групата ни от пътешественици във времето доближава спретнато белобрадо старче, зажадняло за приказки:

- Българите, уважаеми господа, неусетно губят суверенитета си. Те вече са престанали да бъдат народ - днес това е една аморфна маса, едно болно стадо - без общи идеали и цели, с масово умствено оскотяване. До това дередже населението е докарано от политическите и образователните конвергенции, както и от задължителните курсове за тотално затъпяване - разказва ни той.

Старчето желае анонимност, но споделя, че някога е било професор в Института за българския език. И продължава:

- Преди година министърът на културата Банов нареди да бъде издаден нов речник на българския език. Той съдържа 4500 думи, като 20% от тях са чуждици. Всяка година нарочна лотария избира 100 български думи за отстрел. Българската реч буренясала нива е веч, обрасла с фрази уродливи - преминава в мерена реч старчето и продължава. - Залинялата мисъл убива езика. Безжизненият език убива мисълта. Мишките имат опашки, опашките нямат мишки! Промени се и интонацията на речта ни. Това, което днес чуваме, не е звънлив български говор, а лай на бясно куче. Запази се непокътнат единствено трънският диалект. Тайна лингвистична завера сега се бори той да бъде обявен за официален език. Властта не е съгласна, преследва членовете й и се опитва да преправи географските карти, присъединявайки Трънския край към отнетите ни Западни покрайнини.

На площада до пейката на Славейкови виждаме нова. Дело е на скулптора  Александър Хайтов. На нея в поза на Роденови целувачи са се сграбчили месинговият Рашид Веждов и неговата съратница - агрококошката Галина от СЕМ-курника. И на двамата очите са светещи, а през 20 минути ушите и задника Рашидови бълват кълбета дим от хаванска пура.

До пейката - плакат. От него свъсено ни гледа ликът на информационния сервитьор проф. Констант. Научаваме, че на 29.07.2033, петък, той ще покаже опасния хакерски номер "Дълбока пенетрация през задния порт на DB сървър на НАП с екстракция на ЕГН-та". В шоуто професорът се представя с артистичното си име маг Ми Шу. Мистиката на спектакъла се засилва от мястото му на провеждане - под звездното небе на площадката на АЕЦ "Белене", противокомарно обработена от двата годни за полети изтребителя F-16.

Екскурзоводът ни повежда към централата на ГЕРБ. Всички останали политически партии са се влели в нея, признавайки божествената власт на Тиквоний I Хипертоник. По този случай сградата е празнично натъкмена. Хиляди минидронове, декорирани като калинки, лекокрило хвъркат около нея и изпускат магнолиево благоухание. Аншлусът ще се ознаменува и на започналия в Рожен събор. Там ще се разстеле най-голямото в света знаме - 17-километров български байрак, ушит в Гуанджоу. Той ще е видим дори от обратната страна на Луната и ще бъде заснет от китайска лунна експедиция "Чанъе-3".

Краят на екскурзията наближава. Тъй като връщането не е гарантирано, поставям този времепътепис в стъклена бутилка и я пускам в Перловската река. Дано някой темпорално-пространствен поток я донесе до вас!

Към статията във в. СЕГА
Sapienti_sat

😂👍

 

Запази се непокътнат единствено трънският диалект.

Трънското "ль" е неизтребимо!

 

От него свъсено ни гледа ликът на информационния сервитьор проф. Констант.

............................

агрококошката Галина от СЕМ-курника.

 

👌

Миряна Б.

На фона на къщата с мецанина - Мисюсь и художникът. Четете Чехов, за да разгадаете картинката. Любовта им няма да я бъде поради социалистическите възгледи и толстоистки начинания за зачало на мелиорация на сестрата на Мисюсь - Лидия!

Миряна Б.

Къщата с мецанина - Чехов. На фона на къщата - красавицата Мисюс и ленивият художник. любовта им няма да я бъде. Възпрепятства я пълзящият вече из Русия пуритански социализъм. И пагубното като влияние на Кремъл писане и действия на Толстой сред народа и азиатските народи, представете си! 

Миряна Б.

Екскурзоводът ни повежда към централата на ГЕРБ. Всички останали политически партии са се влели в нея, признавайки божествената власт на Тиквоний I Хипертоник.

 

Отделни мрачни индивиди с различна идентичност да ще се вливат ли в иригацията на единствената партия по член втори?

b.beni
снимка на b.beni

Чичо, май този път много са те ядосали. 😁

Стой далече от площад Славейков и разбитите тротоари, и мисли само позитивически, както и за предстоящите вълнуващи събития. А и до Трънс отдавна не си ходил (с-то накрая звучи по-аристократично).

❤️

×