facebook
twitter

Вие сте тук

4 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Тръмп поведе словесна война с Меркел на срещата на НАТО

Германия е под пълен контрол на Русия заради вноса на руски газ и налива милиарди долара в страната, от която иска НАТО да я защитава, но не допринася за това финансово, обяви американският президент Доналд Тръмп от Брюксел, където участва в срещата на върха на страните от алианса, цитиран от информационните агенции. Той нападна Германия часове преди началото на форума по време на среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. "Много лошо за НАТО е, че Германия е тотално контролирана от Русия", заяви Тръмп и подчерта, че Берлин разчита основно на руски внос на газ и подкрепя проекта "Северен поток 2". Според него Германия внася почти 70% от природния си газ от Русия, но според последните официални данни вносът е 50.75%, отбелязва Би Би Си. "Нещо трябва да се направи - плащат милиарди на Русия, а ние плащаме милиарди, за да ги защитаваме от Русия... Защитаваме всички, плащаме много, това продължава от десетилетия. Много нечестно е за нашата страна. Не за 10 години, а незабавно трябва да се изпълни целта от 2% от БВП разходи за отбрана", атакува Германия президентът на САЩ. Според Тръмп Берлин харчи "малко над 1%" от БВП за отбрана, в сравнение с американските 4.2%. Последните данни на НАТО показват, че Германия харчи 1.24%, а САЩ – 3.5%.

Германският канцлер Ангела Меркел незабавно защити приноса на Германия към алианса.  "Германия прави много за НАТО. Страната е втора в пакта по брой на войниците, които осигурява за мисии, по-голямата част от нашия военен капацитет е поставен на разположение на НАТО и към този момент сме силно ангажирани в Афганистан. Така защитаваме също интересите и на САЩ", заяви тя. А по отношение на нападките за руско влияние над ФРГ, си припомни младежките години в доминираната от СССР Източна Германия. "Аз съм изпитала как една част от Германия беше контролирана от СССР. Много съм щастлива, че днес ние, Федерална република Германия, сме свободно обединени. Заради това можем да кажем, че провеждаме своя независима политика и вземаме независими решения. Това е много добре, особено за хората в Източна Германия."

Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен също реагира на тирадата на Тръмп. "Несъмнено имаме много проблеми с Русия. От друга страна е извън съмнение, че трябва да бъде запазен каналът за комуникация между страните или съюзите и опонентите", заяви тя. И обясни, че разходите на Германия за отбрана ще достигнат до 2024 г. минимум 1.5% от БВП.

ОБРАТ

Доналд Тръмп и Ангела Меркел се срещнаха вчера в кулоарите на срещата на НАТО в Брюкел. Въпреки острите нападки към Германия малко по-рано, той заяви, че отношенията му с канцлера на страната били много добри. „Обсъдихме военните разходи… говорихме за търговията... Имаме много, много добри отношения с канцлерката. Имаме страхотни отношения с Германия“, обяви Доналд Тръмп. Според Меркел срещата била „възможност за обмяна на мнения по процеси в икономическата област…както и за бъдещето на търговските ни отношения“.

 

Към статията във в. СЕГА
Мошеник

Хочит денги, ета всьо! 

А дали Германия иска да я пазят от Россия?

ЧИЧКО СИМИТЛИ

Константин Косачев, шеф на парламентарната комисия по международна политика, в профила си във Фейсбук:

 

"Окончателната декларация на срещата на върха на алианса не оставя съмнение: ключовата държава, която е спасител и пазител на тази реликва на ХХ век е... Русия"

Shintoabe new
снимка на Shintoabe new

" Заради това можем да кажем, че провеждаме своя независима политика и вземаме независими решения."

Да бе, точно това правите! Много добре си знаете колко сте независими, ама за вътрешна употреба става.

 

"Това е много добре, особено за хората в Източна Германия."

Това пък изобщо не можах да го разбера. Още ли са разделени?

 

×