facebook
twitter

Вие сте тук

1 пост / 0 нови
Вестник СЕГА
Тачи нареди създаване на общност на сръбските общини в Косово

Косовският президент Хашим Тачи даде инструкции за започване на работа по сформирането на Общност на сръбските общини (ОСО) в балканската държава, съобщи БГНЕС, като се позова на в. „Коха диторе“.
Медията съобщава, че заповедта на Тачи е резултат от директните указания на Брюксел. Вестникът отбелязва, че по-рано конституционният съд на Косово определи образуването на такава общност за „противоречащо на конституцията“. Създаването на ОСО е маст от брюкселските споразумения от 2014 г. между Косово и Сърбия.
Според анализатори внезапното активизиране на косоварите по този въпрос е свързано със заплахите на Белград да се оттегли от споразуменията. По-рано външният министър на Сърбия Ивица Дачич излезе с призива за оттегляне на сръбския подпис от документа.
В петък, след приключване на поредния кръг от преговорите в Брюксел, сръбският президент Александър Вучич огласи своето виждане за това кой носи вина за неизпълнението на основните точни на споразуменията от Брюксел и посочи сред виновните и ЕС. „Почти 1800 дни шестте основни пункта на Брюкселското споразумение не бяха докоснати, за това не може да са виновни само албанците, документът е подписан и от Европейския съюз“, каза Вучич. Той каза, че по време на разговорите представителите на Брюксел ясно са казали на Прищина , „че е длъжна да изпълнява споразуменията за ОСО“.

×