facebook
twitter

Вие сте тук

6 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Стотици бяха арестувани на митинг в Москва

Стотици хора бяха арестувани в Москва на мирна, но непозволена от властите демонстрация в центъра на руската столица срещу предполагаемата безнаказаност и корупция сред органите на реда, предаде БНР. Според полицията са задържани 200 души, но правозащитници съобщиха, че арестуваните са над 400. 

 

Протестът с участието на около 1200 души бе в подкрепа на задържания миналата седмица разследващ журналист от сайта „Медуза“ Иван Голунов. Той бе обвинен в опит за продажба на наркотици. Завчера обаче Голунов изненадващо бе освободен и вестта съобщи лично министърът на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Голунов бе освободен от отговорност поради липса на доказателства, а делото срещу него бе закрито. 

Арестът му предизвика вълна от възмущение не само сред колеги на Голунов, но и сред политици и артисти.

Протестната акция бе организирана в дните, докато Голунов бе задържан, и не бе отменена въпреки срещата по-рано вчера на московските власти с организаторите, които бяха предупредени, че нямат разрешение за провеждането ѝ. Вчера в страната бе отбелязан Денят на Русия, в Кремъл имаше тържествена церемония. 

В началото на демонстрация при метростанция "Чистие пруди" полицията започва да задържа основно участници, дошли с плакати, и онези, които се застъпвали за тях, съобщи "Ведомости". След известно време обаче полицията сменя тактиката, започва да прегражда улиците наоколо и да задържа преминаващи без обяснения, както бил задържан и един от журналистите от изданието. Сред задържаните е и опозиционерът Алексей Навални, както и журналисти на водещи руски и западни медии като агенция Ройтерс, "Комерсант", "Дожд", "Медуза" и "Ведомости".  

Преди ареста си Голунов е работил върху материал за погребалната индустрия и вчера главният редактор на „Медуза“ Иван Колпаков обеща, че текстът ще бъде публикуван.

Междувременно шефът на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев заяви, че няма информация в случая с журналиста да са виновни служители на спецслужбите. Но ако някой е нарушил закона, той безусловно трябва да понесе наказание, добави Патрушев. Във вторник, когато обяви прекратяване на делото срещу Голунов, вътрешният министър Колоколцев съобщи, че ще поиска уволнението на двама генерали от МВР заради случая и че ще бъде проведена проверка за правомерността на действията на полицаите, участвали в ареста на Голунов. Засега те са отстранени от работа.

 

Коментар - на стр.14

Към статията във в. СЕГА
Данил
снимка на Данил

Подлеци с пагони..

Путин,иди си с мир..!

Миряна Б.

В такива случаи на безредици ерудираните руснаци с чувство за хумор въздишат: "Петруха недорубил".

Миряна Б.

Данила, Путин врядь ли уйдет по щучему велению и по хотению такого недожаренного карася как ты.

Миряна Б.

А был ли мальчик Голунов?

Миряна Б.

 

Однако, Данила, ты хейтить мастак. Комар носу не подточит.

×