facebook
twitter

Вие сте тук

7 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
София се надява днес да получи дата за влизане в чакалнята за еврото

12 юли може да се окаже важна дата в историята на България. Не е изключено още днес на срещата на финансовите министри от еврозоната страната ни да получи конкретна дата за влизане в механизма ERM-2, наричан популярно "чакалнята за еврото", съобщиха редица медии, цитирайки агенция Ройтерс. Страната ни изпълнява формалните критерии за присъединяване към еврозоната -  левът е стабилен, тъй като е "вързан" за еврото, бюджетът е в добра форма, държавният дълг е нисък, инфлацията - също. Но ширещата се корупция, ниските доходи и проблеми в банковата сфера досега помрачаваха перспективите за членство.

Миналата седмица стана ясно, че София вече е подала документи за допускане в ERM-2. А във вторник се разбра, че кандидатурата е придружена с поети ангажименти за затягане на контрола върху банковия сектор. "Получихме от българските власти писмо с предварителни ангажименти по отношение на твърдото им намерение за присъединяване към ERM-2 и Банковия съюз“, е заявил говорител на лидера на Еврогрупата Марио Сентену.  Доскоро правителството демонстрираше нежелание пътната карта за приемане на единната европейска валута да се обвързва с  влизане в европейския банков съюз, което би хвърлило повече светлина върху състоянието на банките у нас.

Очаква се на срещата в Брюксел финансовите министри, Европейската централна банка и представители на България да обсъдят следващите стъпки за страната към еврозоната. Какви обещания е поела София, не е ясно. Самият престой в ERM-2 продължава най-малко две години, така че замяната на лева с евро със сигурност ще остане за идното десетилетие.

Влизането в Банковия съюз, който е нова за ЕС структура, не е сред официалните критерии за приемане на една държава в еврозоната. Но от ЕЦБ и ЕК ясно казаха, че държат България да изпълни това условие. 

 

 

Към статията във в. СЕГА
Billy-Joe Winchester

София ще получи нещо друго. ☺️

Shintoabe new
снимка на Shintoabe new

За София е ясно. А на какво се надява останалата част от България?

Eisblock
снимка на Eisblock

Цялата сага "Приемане в еврозоната" е равностойна на търчане за качване на Титаник плуващ в  зоната на здрача преди сблъсъка с Айсберга.

ivzgold

По толкова важен въпрос, отнасящ се до практически всеки жител (не казвам гражданин, понеже някои не живеят тук) на България за неопределено дълъг период от време, не е ли редно да се проведе рефефендум?

SvSophia
снимка на SvSophia

За София сме надлежно информирани, благодарим. А Каспичан, Провадия и Циговчарк - те как?

ГАМЕН

Ма те поканите де ги раздават да зема и аз една за свекървата, па да я земат некаде най после.

×