facebook
twitter

Вие сте тук

2 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Словакия задържа поръчител на убийство на журналист

Словашкият бизнесмен Мариан Кочнер е обвинен, че е поръчал убийството на словашкия разследващ журналист Ян Куцяк и годеницата му Мартина Кушнирова, съобщи "Политико", като се позова на словашки медии.

"На 8 март прокуратурата обвини Мариан К., че е поръчал убийството на разследващия журналист Ян Куцяк през февруари 2018 г.", съобщи вчера словашки прокурор. "Журналистическата работа на жертвата е причината за това убийство. Следователят основава обвинението на обективно доказателство, което не може за момента да бъде направено обществено достояние", допълни прокурорът. "Все още не сме намерили оръжието, но знаем какъв тип оръжие е било използвано и в подкрепа на това имаме доказателства. Мога само да ви кажа, че става дума за модифицирани оръжие и муниции", допълни той. Досега четирима души са обвинени в извършването на убийството, което предизвика най-големите улични протести в Словакия от падането на комунизма през 1989 г. Един от тях бе посочил Кочнер за поръчител.

В статиите си Куцяк разследваше сделки на 55-годишния словашки милиардер Мариан Кочнер. Още през 2017 г. Петер Барди, бивш главен редактор на Куцяк, каза, че Кочнер заплашвал журналиста. Кочнер, който е собственик на няколко фирми, беше задържан през юни 2018 г. по подозрения за измами, но по този въпрос обвинения засега не са му повдигнати. Според словашки медии Кочнер е имал връзки с членове на партия "Смер - социална демокрация", която е на власт и чийто председател е бившият премиер Роберт Фицо. Той бе принуден да подаде оставка след масовите протести, последвали убийството на журналиста. Куцяк разследваше връзки на словашкото правителство с италианската мафия, повдигнали съмнения за злоупотреба с европейски средства за земеделие. Репортерът бе разкрил корупция във властта, както и факта, че двама високопоставени служители от правителствения апарат са контактували с италианската мафиотска групировка Ндрангета.

 

Към статията във в. СЕГА
дена

 Тия избиха рибата . За 1година и стигнаха до поръчителя .

×