facebook
twitter

Вие сте тук

8 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Символът на украинската съпротива срещу Русия Надя Савченко остана без имунитет и бе арестувана

Беше свален имунитетът на украински депутат, смятан преди време за символ на съпротивата срещу Русия, сега обвинен в заговор за извършване на терористична атака в Киев и в опит за държавен преврат, съобщава БГНЕС.

Надя Савченко е планирала „мащабен терористичен акт в центъра на украинската столица“, каза главният прокурор Юрий Луценко пред депутатите в парламента. Той твърди, че тя е сключила сделка с лидерите на подкрепяните от русия сепаратистки републики в източните райони на страната да „се сдобие с оръжия, необходими за такава атака, по-специално със 120-милиметрови минохвъргачки, малки огнестрелни оръжия, снайперски пушки, бойни гранати“ .

Луценко допълни, че планираната атака би довела до „море от кръв, хаос“ в центъра на Киев.

Той също така показа на депутатите 30-минутно видео на жена, която изглежда като Савченко, разговаряща с двама украински офицери за планове за нападение срещу парламента.

Парламентът разреши свалянето на имунитета на Савченко и арестуването й.

През 2014 г. 36-годишната украинка, бивш боен пилот, беше заловена докато се сражаваше с проруските сепаратисти в Източна Украйна и беше призната за виновна в съучастие при убийството на двама руски журналисти в разкъсвания от война изток на страната. Тя изкара около две години в руски затвор и стана символ на украинската съпротива, обявявайки няколко гладни стачки зад решетките. Савченко беше посрещната като герой в Киев през май 2016 г., след като беше включена в размяна на затворници между Русия и Украйна.

Но политическата й кариера тръгна надолу след завръщането й в Киев, където тя стана депутат от политическата партия на бившия премиер Юлия Тимошенко. Савченко редовно предизвикваше противоречия и се противопостави на политиките на президента Петро Порошенко чрез подкрепата за директни преговори с проруските сепаратисти и посещавайки контролираната от бунтовниците територия.


Украинската депутатка Надежда Савченко бе арестувана днес в сградата на парламента, като са ? предявени обвинения в подготовка на държавен преврат, съобщи по късно ТАСС, Агенцията и радиото разказват, че при изслушването сутринта в четвъртък депутатката извади и сложи на масата гранати, които след това се оказаха изработени от плодове. Малко преди задържането си Савченко предадла на сестра си звездата на Герой на Украйна, която получи след освобождаването си от руски затвор и завръщането си в Украйна.

ЗЛАТИЯ

Ндаа,нередовна си беше с  главата жената,нередовна си остана...

Руския затвор не и избистри главата,може пък у украинския да получи просветление.?

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2
Дам... Дописката е от 22.03.2018. Кво за главата?
SvSophia
снимка на SvSophia

Вай, и как се съпротивляват без символ? ?

SvSophia
снимка на SvSophia

На моменти не е ясно за новини ли иде реч, или за "После". 

Много тънки редакционни ходове, швейковски просто. ?

ЗЛАТИЯ

Иван Петрович Павлов би могъл да помогне.?

SvSophia
снимка на SvSophia

Ми обърнете се към него ?, пък току-виж ?

bern

Сега евро-атлантическите СМИ тръбят за втората Савченко. Да се освободи някакъв "режисьор", арестуван за готвени атентати в Крим. Значи бандеровците могат да арестуват  при подозрения за готвени атентати, а руснаците не могат! Изглежда двойния стандарт е изконна и ценна ЕАТЦ. 

×